15. Pengapit DOs & DON’Ts

Hey girls,

Last entry aku dah cakap pasal tugas-tugas seorang pengapit. Dan seperti yang aku janji kan, entry kali ni pasal the DOs and the DON’Ts bagi seorang pangapit. Kite start dengan the DON’Ts dulu okay?

pengapit do's and dont's

DON’T

1. Baju

Baju pengapit jangan duk mengelip lap lagi over dari pengantin. Sebaik-baiknye bincang dengan pengantin baju warna ape yang sesuai. Jangan pulak pengantin pakai baju putih, kau pun nak pakai baju putih. Kang orang kompius mane satu pengantin nye. Lebih-lebih lagi waktu akad nikah tu. Untuk selamat jangan lah pakai baju putih sebab sure-sure pengantin akan pakai baju putih untuk akad nikah.

2. Posing

Mak aih, pantang nampak kamera sikit, teruz zap posing macam Bobo Bubu ‘Sayang’ tu. Hah, bab posing pun korang kene jage, jangan over. Ini majlis orang, bukan majlis kite. Respect lah sikit hari bahagia pengantin. Dieorang penat-penat booking photographer mahal-mahal, tengok-tengok dalam gambar bukan pengantin lelaki dengan pengantin perempuan yang banyak posing. Gambar pengapit yang posing over. Alahai.

3. Make up

Make up korang pun jangan over macam nak pergi dinner grand-grand. Jangan, tolong jangan. Bukan sebab nanti orang tanye mane satu pengantin ke mane satu pengapit tapi sebab takut kene kutuk dek orang je kate make up mengalahkan mak ngah. Haru je. so, pengapit-pengapit sekalian, pada hari yang berkenaan, pakai light make up saje ye. Tak payah lah bibir merah saga, pipi merah, mate hitam lebam. Hikhikhik.

4. Perangai

Jage perangai, jage tingkah laku, jage pertuturan. Jangan semangat sangat bercakap kuat-kuat, gelak sampai nak gegar satu dunia. Oh no! Dan jangan asyik duduk tengok telefon dan touch make up sendiri. Yang perlu di touch up ialah sang pengantin. Kalau korang duk fikir pasal korang je, bile tang nye korang nak tengok pengantin elok ke tak rupenye? Isk isk isk. Yang penting jangan buat perangai macam-macam. Nanti pengantin yang kat sebelah pulak malu dengan perangai korang.

tugas pengapit

Nape aku pakai lagi gambar ni? =___=

Ok, now ape yang pengapit perlu buat pada hari kejadian.

DO’s

1. Bersiap awal

Korang akan menjadi antara orang penting dalam memastikan kelancaran majlis tu nanti. So, korang kene la bangun awal dan bersiap awal. Biasenye orang tunggu pengantin untuk mula kan akad nikah atau majlis. Ha, jangan sampai orang kene tunggu korang pulak untuk mula kan majlis. Haru haru.

2. Ambil sarapan

Hari kejadian korang akan jadi tersangat-sangat busy buat itu buat ini, temankan pengantin. Takut-takut korang terpakse lambat makan, pastikan korang ambil sarapan pagi sesempurna yang mungkin. Pastikan sarapan yang korang ambil tu mampu buat korang bertahan dari pukul 8 pagi sampai 2 – 3 petang supaya korang tak pepasal pengsan ke muntah ke pitam ke. Tak pasal-pasal pengantin pulk yang kene jage korang. Bahahhahaa.

3. Senyum

Even panas ketiak berlecak ke hujan ke banyak keje kene buat ke, pasti kan korang sentiasa tersenyum. Dan jangan lupe ingatkan pengantin untuk senyum sekali. Pengantin control ayu dah tak ingat dah semue tu. Bile korang rase terbeban jadi pengapit ni, just ingat je la, nanti turn korang kawen, ade orang yang akan berusaha menjadi pengapit terbaik korang nanti.🙂

4. Tolong apa yang perlu

Jadi pengapit bukan satu token untuk tayang muke ye. Keje korang jauh lagi penting dari itu. Bile nampak pengantin macam terkial-kial blur, tanye kenape, nak ape. Bukan buat dek tak tahu je. Gelabah lah pulak si pengantin tu. Jadi proaktif sikit. Kadang-kadang pengantin  duk control ayu tambah nerves tambah blur, dieorang dah tak tahu nak baut ape. So, korang la pengapit, penyelamat keadaan! Wah gitu.

So, good luck to all pengapit. Semoga korang berjaya menjalan kan tugas dengan ikhlas dan sempurna.😀

2 thoughts on “15. Pengapit DOs & DON’Ts

Hey babe, komen le.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s