18. Kain Sampin Nikah Murah – Busana Pengantin

Semalam aku semangat cerita pasal beli baju nikah perempuan guna duit BR1M kan. Hari ni aku nak cerita aku dan tunang beli kain sampin murah untuk akad nikah nanti. Aku dan tunang planning pakai baju putih untuk akad nikah. Oh, akad nikah aku belah malam. Jumaat malam Sabtu. Malam tu boleh la terus………………………. Weh, korang fikir ape? Aku nak cakap terus ambil gambar ye. Bahahahha. Kotor betul otak korang ni. Hihihihi.

Ok, ok. Meh aku belanje korang gambar sampin putih untuk akad nikah aku nanti. Warna putih silver sebab style orang akad nikah sekarang kan suke pakai sampin putih corak-corak gitu.

sampin nikah. sampin putih, akad nikah, sampin nikah murah

Tu dia. Asalnye nak beli sampin lain. Jenis sampin songket Pakistan. Warna putih silver jugak. Murah pun murah. RM36 sekali dengan postage. Tapi time tu konon-konon aku nak pergi terus dekat kedai die dekat Cheras sebab nak pilih set sampin warna hitam dan turquoise sekali so aku cakap kat akak tu, nanti pergi sane baru bayar. Die kate ok. Tibe-tibe pulak pagi yang aku nak pergi kedai die tu, akak tu message kate kedai tutup, tak boleh datang. Sebab nye? Sebab die nak beranak dah. Wah, dapat anak gitu. So, aku pun ok la.

Silap aku satu je kat situ, aku just booking angin. Tak de booking pakai duit. So, next week nye tunang aku tanye Kak Siti, owner kedai ni pasal sampin tu. Die kate dah sold out. Aduh, keciwa kiteorang. Dah la cantik, murah pulak tu. Melepas.

So, bile aku nampak kedai ni upload sampin baru warna putih silver, aku cepat-cepat kejut tunang aku bangun tidur. Time tu hari Sabtu, pagi-pagi buta aku kejut die. Dah la die habis keje semalam nye pukul 12 malam. Kesian die. Tengok-tengok tunang aku minat jugak dengan sampin tu. Terus aku book dengan bayar duit. Hahhaha. Takut melepas lagi. Kali ni kain sampin yang jenis elok sikit. Harga pun naik sikit. RM70. InsyaAllah hari Ahad ni aku dengan tunang nak gi Cheras ambil kain sampin dan survey set sampin dan tengkolok untuk majlis kenduri nanti. Oh, harga set sampin die sekali dengan tengkolok cuma RM70. 😀

Nak tahu kedai ni jual ape lagi? Meh aku belanje gambar sikit lagi.

  pelamin kahwin, busanan pengantin

Pelamin untuk tempahan

veil kahwin, kahwin, baju kahwin

Veil panjang pendek semue ade

baju melayu, baju melayu kahwin

Baju melayu lelaki

kebaya kahwin, baju kahwin

Kebaya panjang. Ini. Buat. Air. Liur. Aku. Meleleh. Nasib baik jarang dan mahal.

Kalau tak dah lame aku beli. Hohoho.

kasut kahwin, wedding shoes, kahwin

Kasut kahwin.

Gambar-gambar yang aku share ni baru sikit. Banyak lagi yang die jual. Ada set baju pengantin lelaki dan perempuan, ade accessories macam rantai, brooch untuk kebaya, tiara gold, keris, payung, lace glove, sejadah, flowergirl dress, fabric, lace arghhh banyak lagi lah. Dan yang menarik nye, barang-barang yang die jual boleh tahan murahnye sebab ade yang second hand punye barang. So, korang ape lagi? Jom check it out~

Facebook: Busana Pengantin

Blog: Hannah Bridal

*Kebaya jarang tu masih membuat air liur serta air hidung ku meleleh dengan lebih kencang. -___-“

Advertisements

17. Guna Duit BR1M Beli Baju Nikah – Twilight Violet Boutique


BR1M, baju nikah, duit BR1M

Tu dia voucher BR1M yang aku baru pergi claim hari ni lepas balik kerja. Mmmmiahahahha. Semangat aku. So, nanti kene pergi sama ada Bank Simpanan Nasional (BSN), CIMB Bank, Public Bank atau pun Maybank untuk cashkan voucher ni. Off course la aku akan pergi CIMB sebab CIMB Bank ade kat bawah belakang ofis aku je. Time lunch hour besok boleh lah claim then masuk dalam akaun terus. Tak mau aku pegang duit banyak-banyak. Nanti terjoli.

Anyway aku nak cerita yang aku baru je beli baju nikah aku secara online. =___= Wow tak. Bahahaha. Orang lain semue rilek beli kain dan tempah, aku pulak beli online je. Kain yang aku beli dulu tu aku nak buat baju untuk majlis kenduri belah aku dan belah tunang aku. Tapi aku nak cerita la pasal vendor yang aku beli baju nikah ni.

twilight violet vendor, baju peplum, baju nikah

Twilight Violet Boutique

Ni name kedai online yang aku beli baju tu. Tengok Facebook dieorang, fan gile ramai around 60 100 fans. Gile tak. Hehehe. Then aku tengok lah feed back customer die. Dah ade ramai jugak yang beli dengan dieorang ni dan dah dapat pun baju nye. Tapi, dieorang ni macam tak mesra alam sangat kot.

Aku PM tanye baju yang aku berkenan tu available lagi ke tak on Sunday. Die reply ok around setengah jam ke sejam macam tu. So, malam semalam aku bayar lah harga baju tu, isi borang and everything, lepas tu PM Facebook die. Kan kite boleh tahu orang bace ke tak PM kite. Sampai hari ni, die tak bace-bace. So, aku naik risau la. Nak nak pulak gile aku dah kene tipu time beli kain dulu. So, aku SMS number phone die. Die reply, that’s good. Aku quote SMS die:

Salam sis… harap sisi isi form order .. kalau dh isi.  Abaikan msg ni. Tq

Lepas tu aku reply balik, cakap dah isi form semue. Then die senyap. Ai, ai, ai, at least reply la. Paranoid aku jadinye dengan vendor-vendor yang suke senyap lepas dapat duit. Hahahah. Heeee, geram pun ada jugak tapi aku cube berfikiran positif. Die busy kot. Banyak order lagi nak handle ni. So, I’ll just wait seminggu ni, dapat ke tak tracking number dan baju nye. Kalau tak dapat, report ke KPDNKK je la jawabnye. Mak aih, paranoid nye aku niiii. Bahahahha.

Now now aku nak tunjuk baju yang mane aku nak buat untuk akad nikah nanti.

baju nikah, peplum putih, baju akad nikah peplum, peplum putih

Putih bersih suci la konon. Peplum putih kata kau. Ha, amik. Dulu aku tak suke baju kurung peplum sebab baju die pendek nampak buntot. Kalau orang yang tak dek buntot tu tahan lagi la aku nengok nye pakai. Kalau dah tang badan macam tong drum, pakai peplum, kain ketat mak aih, baju pendek. Tak payah tunggu orang laki meleleh air liur, aku dulu meleleh darah dari mate. Aku tak pasti mane kecantikan pakai kain ketat tunjuk buntot gebu gebas dekat laki.

Yang buat aku berkenan dengan baju kurung peplum putih ni mesti lah sebab die 1) Warna putih. Baju nikah bese orang buat warna putih konon-konon nak nampak suci permulaan nye. Eceh. 2) Baju peplum ni labuh tutup punggung. Kan sweet bertutup semue. Tak dek show off buntot dekat laki lain. Kalau nak tunjuk sangat buntot tu dekat laki, malam akad nikah tu, masuk bilik, selak kain, tunjuk buntot kau dekat laki kau yang sah. Awwww, sweet~

Anyway, mesti korang cakap kosong sangat kan baju ni. Worry not, nanti aku nak tambah beading dekat lengan dengan mane-mane yang patut. Nampak menyerlah sikit dalam gambar nanti. Hihiihi. Ok lah, kalau korang berkenan nak tengok baju-baju macam kat atas ni, korang pergi je dekat Facebook Twilight Violet Boutique ni. Banyak lagi baju-baju kurung yang cantik yang aku rase nak beli tapi rilek dulu lah. Beli ape yang penting je dulu. Jom check it out~

Facebook: Twilight Violet Boutique

Nak tahu ape kaitan BR1M dengan baju nikah aku? Baju nikah aku ni berharga RM230 free delivery. Aku dapat BR1M RM250. 😀 Walaupun aku dah beli dulu baju ni gune duit sendiri, aku nak assume aku beli baju ni gune duit BR1M tu. Hehehehe. Kalau korang jumpe any online shop yang jual baju kurung cantik dan murah, feel free to comment the links kat ruangan komen. At least boleh tolong B2B lain yang belum beli baju lagi.

*Semoga cepat-cepat dapat baju dan tak kene tipu. Amiiiinnn~

15. Pengapit DOs & DON’Ts

Hey girls,

Last entry aku dah cakap pasal tugas-tugas seorang pengapit. Dan seperti yang aku janji kan, entry kali ni pasal the DOs and the DON’Ts bagi seorang pangapit. Kite start dengan the DON’Ts dulu okay?

pengapit do's and dont's

DON’T

1. Baju

Baju pengapit jangan duk mengelip lap lagi over dari pengantin. Sebaik-baiknye bincang dengan pengantin baju warna ape yang sesuai. Jangan pulak pengantin pakai baju putih, kau pun nak pakai baju putih. Kang orang kompius mane satu pengantin nye. Lebih-lebih lagi waktu akad nikah tu. Untuk selamat jangan lah pakai baju putih sebab sure-sure pengantin akan pakai baju putih untuk akad nikah.

2. Posing

Mak aih, pantang nampak kamera sikit, teruz zap posing macam Bobo Bubu ‘Sayang’ tu. Hah, bab posing pun korang kene jage, jangan over. Ini majlis orang, bukan majlis kite. Respect lah sikit hari bahagia pengantin. Dieorang penat-penat booking photographer mahal-mahal, tengok-tengok dalam gambar bukan pengantin lelaki dengan pengantin perempuan yang banyak posing. Gambar pengapit yang posing over. Alahai.

3. Make up

Make up korang pun jangan over macam nak pergi dinner grand-grand. Jangan, tolong jangan. Bukan sebab nanti orang tanye mane satu pengantin ke mane satu pengapit tapi sebab takut kene kutuk dek orang je kate make up mengalahkan mak ngah. Haru je. so, pengapit-pengapit sekalian, pada hari yang berkenaan, pakai light make up saje ye. Tak payah lah bibir merah saga, pipi merah, mate hitam lebam. Hikhikhik.

4. Perangai

Jage perangai, jage tingkah laku, jage pertuturan. Jangan semangat sangat bercakap kuat-kuat, gelak sampai nak gegar satu dunia. Oh no! Dan jangan asyik duduk tengok telefon dan touch make up sendiri. Yang perlu di touch up ialah sang pengantin. Kalau korang duk fikir pasal korang je, bile tang nye korang nak tengok pengantin elok ke tak rupenye? Isk isk isk. Yang penting jangan buat perangai macam-macam. Nanti pengantin yang kat sebelah pulak malu dengan perangai korang.

tugas pengapit

Nape aku pakai lagi gambar ni? =___=

Ok, now ape yang pengapit perlu buat pada hari kejadian.

DO’s

1. Bersiap awal

Korang akan menjadi antara orang penting dalam memastikan kelancaran majlis tu nanti. So, korang kene la bangun awal dan bersiap awal. Biasenye orang tunggu pengantin untuk mula kan akad nikah atau majlis. Ha, jangan sampai orang kene tunggu korang pulak untuk mula kan majlis. Haru haru.

2. Ambil sarapan

Hari kejadian korang akan jadi tersangat-sangat busy buat itu buat ini, temankan pengantin. Takut-takut korang terpakse lambat makan, pastikan korang ambil sarapan pagi sesempurna yang mungkin. Pastikan sarapan yang korang ambil tu mampu buat korang bertahan dari pukul 8 pagi sampai 2 – 3 petang supaya korang tak pepasal pengsan ke muntah ke pitam ke. Tak pasal-pasal pengantin pulk yang kene jage korang. Bahahhahaa.

3. Senyum

Even panas ketiak berlecak ke hujan ke banyak keje kene buat ke, pasti kan korang sentiasa tersenyum. Dan jangan lupe ingatkan pengantin untuk senyum sekali. Pengantin control ayu dah tak ingat dah semue tu. Bile korang rase terbeban jadi pengapit ni, just ingat je la, nanti turn korang kawen, ade orang yang akan berusaha menjadi pengapit terbaik korang nanti. 🙂

4. Tolong apa yang perlu

Jadi pengapit bukan satu token untuk tayang muke ye. Keje korang jauh lagi penting dari itu. Bile nampak pengantin macam terkial-kial blur, tanye kenape, nak ape. Bukan buat dek tak tahu je. Gelabah lah pulak si pengantin tu. Jadi proaktif sikit. Kadang-kadang pengantin  duk control ayu tambah nerves tambah blur, dieorang dah tak tahu nak baut ape. So, korang la pengapit, penyelamat keadaan! Wah gitu.

So, good luck to all pengapit. Semoga korang berjaya menjalan kan tugas dengan ikhlas dan sempurna. 😀

14. Tugas Pengapit

Korang dah ade pengapit? Sape pengapit korang? Berape orang pengapit korang? Diorang dah tahu ke korang nak kawen ni? Ha? Ha? Dieorang dah setuju ke nak jadi pengapit korang? Amboi banyak pulak tanye aku ni. Hahaha. Kalau nak cerite pasal pengapit aku, aku ade satu angan-angan. Nak pengapit 6 ke 7 orang dan pakai baju ikut warna pelangi dan aku pulak pakai baju warna off-white.

warna baju pengapit

Baju pengapit warna pelangi.

Tinggi betul kan cite-cite aku. Tapi bila fikir balek, aku tak mampu lah pulak nak buat macam tu. Al maklum lah pengantin bajet. So, aku mintak sorang je best buddy aku sejak diploma dulu jadi pengapit aku. Ha babe kau ingat senang nak jadi pengapit? Bace ni. Kihkihkih.

Now aku nak share ape tugas-tugas seorang pengapit perempuan.

1. Mesti jaga kebajikan pengantin

Pasti kan korang sentiasa ada/pegang:

  • Tisu – nak kesat hingus pengapit waktu akad nikah. Haruslah pengantin nak nangis-nangis gitu. Malu la kalau jurugambar ambik gambar pengantin berhingus nanti.
  • Span – baju pengantin panas kot tambah berdebar nebes tunggu akad nikah. Habis berpeluh nanti, cair make up. Baju pengantin tak dek poket nak letak span make up. Make up cair pun tak perasan. So, tugas korang la si pengapit nak tengok-tengok make up pengapit cair ke tak. Kalau cair, touch up kan sikit.
  • Kipas – kau bayang kan hari kawen nanti pengantin pakai korset, inner, kain lining, baju pengantin. Mak aih tak ke panas berkepak lecak ketiak. Ha, time la ni para pengapit kene main peranan kipas kan si pengantin supaya ketiak tak berlecak. Hahahah.
  • Payung – in case lah pengantin kene berjalan ke luar rumah bawah terik matahari, pengapit kene ikut sambil payung kan okay? Jangan tinggal pengantin tu. Pengantin time ni la nak kontrol ayu, tak boleh buat keje pape. Konon la raja sehari.
  • Air minuman (botol) – paling kurang pun botol kecik pun tak pe asalkan ade air. Mane la tahu nanti pengantin tersedak ke gatal tekak ke haus ke. Kan haru orang duk bace akad nikah, pengantin perempuan terbatuk terkahak. Macam tak rela nak kawen pun ada.

2. Make sure pengantin nampak lawa

Ini tugas utama pengapit. Make sure baju pengantin terletak elok, make sure tudung dengan veil tak senget, make sure sampin tak terburai, make sure time duduk kain tak terselak dan sebagai kan. You get what I mean, kan? Kalau ade nampak slack sikit dekat pengantin perempuan ke lelaki ke, terus betul kan. Be proactive. Ecewah.

3. Jadi runner

Sorry to say but hari big day pengantin, korang lah antara orang yang paling busy sekali. Korang kene jadi runner untuk pengantin. Kot kot pengantin tertinggal IC dalam bilik, korang lah tukang kene ambik. Kot kot pengantin tertinggal phone dalam bilik, korang lah yang kene tolong carik kan. Kot kot lah katering bongok tak sedia kan pelayan, korang lah yang kene ceduk kan nasi, letak kan lauk. Kot kot lah orang nak mintak suruh tangkap kan gambar, korang lah yang jadi photographer bidan terjun.

tugas pengapit

Jangan jadi macam ni pulak >.<

4. Tenangkan pengantin

Tunggu pengantin lelaki, dieorang tak sampai-sampai pulak lagi. Emosi pulak pengantin perempuan dibuatnye. So, pengapit, please. Tolong tenangkan perasaan emosi pengantin sambil-sambil call pengantin lelaki tanye dieorang kat celah mane sekarang. Time akad nikah pulak, si pengantin perempuan nervous tak pepasal, korang jugak lah yang kene tenangkan perasaan dieorang. Tengok-tengok nanti habis majlis korang boleh apply keje jadi kaunselor kot. Make sure korang ingatkan pengantin supaya dieorang senyum selalu. Kekadang nervous sangat sampai lupe nak senyum.

5. Pegang duit hadiah tetamu

Biasa nya tetamu terus bagi duit pada ayah atau mak pengantin. Tapi ade jugak kawan-kawan pengantin yang nak bagi duit direct ke tangan pengantin. Macam aku cakap tadi, baju pengantin tak dek poket. Tak kan nak pegang memanjang pulak kan. So, korang pengapit, diamanahkan untuk memegang duit hadiah tetamu tu. Just make sure bile dah habis majlis, bagi balik semue duit yang dapat pada parents atau pengantin tu sendiri. Amanah tu. Berdosa kalau bawak balik. Heheheh.

6. Kene tahu flow majlis

Ini sangat penting. Kalau korang pengapit tak tahu flow majlis, habis blur macam tu je. Nanti nak tolong orang buat pape pun tak tahu. Jadi pengapit pun macam tak dek fungsi sama macam tak payah ade pengapit. So, make sure korang discuss dengan pengantin awal-awal ape flow majlis dan please please please communicate dengan family pengantin sekali. Sebabnye time ni pengantin dah blank, tak tahu nak buat pape. Dah jadi macam zombie pun ada.

So, para pengapit. korang adalah antara tulang belakang kejayaan sesebuah majlis perkahwinan. Make sure korang tahu ape tugas-tugas korang dan jangan nak syok sendiri di majlis perkahwinan orang. Waktu ni adalah hari besar dan hari bahagia pengantin, pengapit jangan over. :p Ok, next entry aku akan cerita the DOs and the DON’Ts bagi seorang pengapit. For now, chow~

13. Pelamin Kahwin Idaman

Sekarang aku tengah planning nak buat pelamin macam mana. Aku memang tak dek nak bersanding-sanding pun so rase macam tak perlu nak tempah pelamin. Aku nak buat pelamin diy ni pun untuk orang ambik-ambik gambar je. Aku tak rase berbaloi kot nak gi  tempah pelamin mahal-mahal gile melain kan ade orang yang nak SPONSOR. Aku ulang lagi sekali SPONSOR. Kahkahkah. Kalau ade orang nak sponsor, aku sure promote die habis-habisan dalam blog ni nanti.

Hari tu macam gaduh-gaduh manje sikit dengn bapak aku sebab aku anak first yang kawen dalam family. Bongsu pulak tu. Kiut lagi. Peh -__-” Mesti lah bapak aku semangat nak buat majlis grand-grand. Tapi, aku dengan mak kate nak diy sendiri. Ayat bapak sebelum aku tunjuk gambar-gambar untuk pelamin yang aku dengan mak nak buat.

 

“Mane sempat nak buat sendiri. Banyak keje lain lagi.”

“Atie, kau tak nak tempah pelamin ke? Bapak dah ambil pamplet tempahan pelamin dekat pekan tu.”

“Nak dapat mane barang-barang nak buat pelamin sendiri. Kite mane ade.”

 

Sampai satu saat, aku bertelefon dengan bapak dari KL, bapak dekat Pekan, aku cakap jugak aku tak nak pelamin, tak nak sewe baju, tak nak semue. Bapak tersenyap kejap. Ah, sudah, berdose dah aku jadi anak derhaka. Lepas tu, aku cakap “Ok la, kite tempah lah.”

Tibe-tibe, ade satu hujung minggu tu, aku balik ke Pekan. Mak kate mak dah tunjuk gambar-gambar pelamin yang aku dengan mak nak buat sendiri tu. Mak cakap bapak kate ok pulak. Mungkin die dah kecik hati kot. 😦 So, aku tarik la tangan apak nak tunjuk gambar pelamin tu sekali lagi. Bapak kate “Kalau macam ni tak pe la. Boleh lah buat kalau nak buat.” Senyum. Bapak tak marah. Merajuk pun tak. Ok je. Senyum lagi. Korang nak tengok pelamin macam mane aku teringin nak buat untuk kawen aku nanti? Jom check it out~

pelamin, pelamin diy, design pelamin

Nak letak kerusi dekat tengah, kalau boleh warna hitam. Lepas tu nampak kat belakang tu? Cantik kan? Letak lampu lip lap aidilfitri dekat belakang kain putih jarang. Letak karpet dekat lantai. Letak bunge ataupun bush hijau bulat dekat tepi-tepi kerusi. Wah!

pelamin, pelamin diy, design pelamin

Yang ni nampak lagi jelas lampu lip lap die. Meleleh air liur aku tengok.

pelamin, pelamin diy, design pelamin

Abaikan aksi mesra di atas. Aku nak tunjuk penggunaan lampu lip lap tu je. Yang ni, die tak letak kain pun. Nice jugak. 😀

*Mungkin aku akan tangkap gambar aksi macam ni jugak nanti. Muahahaha.

So, aku nak tanye korang. Korang ade lampu lip lap yang banyak dan kain putih yang jarang aku boleh pinjam ke sewe ke? Ok ok, macam banyak je barang aku nak gune. Jap aku listkan.

Lampu lip lap – banyak

Carpet hitam atau putih

Kain putih jarang + panjang

Bunga ros putih + hitam (jenis foam)

Bola daun hiasan (size M maybe?)

So, kalau korang ade or kenal sape yang ade, korang tolong email kat aku dekat misikahwin@gmail.com atau pun tinggalkan je link korang dekat komen kat bawah ok?  Anyway, tema kawen belah aku hitam putih tapi kiteorang akan minimalis kan penggunaan warna hitam supaya orang tak kondem. =__= Kalau ade nak rekemen pape, feel free komen kat bawah. Thank you very much.

 

12. Kad Kahwin DIY – Part 1

Tajuk macam poyo sikit. Nak Part 1 Part 2 siap. Kekekeke. Tapi, aku rase patut ade part-part ni. Senang sikit aku nak explain. Nak taip panjang-panjang pun tak best jugak. Tak dek feeling satu. Orang malas nak bace lagi satu hal. Tapi sebelum korang habiskan masa nak bace Part 1 dan Part seterusnya (aku tak sure nak buat berape part lagi ni sebenarnye), aku nak bagitawu yang aku akan pakai software Adobe Illustrator CS3 so nanti korang tak rase membazir follow post ni incase korang nak pakai software lain.

diy kad kahwin, kad kahwin diy, diy

 

So, here comes Kad Kawen DIY Part 1. Sebelum korang mula nak buat kad kawen DIY, ade beberape perkara yang korang kene fikirkan dulu. Kat bawah ni aku ade tuliskan kan ape mende yang korang kene pertimbangkan bile terfikir nak buat kad kawen sendiri.

 

kad kahwin diy, diy

1. Berapa pihak dalam satu kad

Ok, ini penting. Korang kene fikir nak buat satu kad untuk sebelah pihak sahaja atau korang nak gabung satu kad untuk dua belah pihak. Kalau untuk sebelah pihak je, boleh buat kad jenis poskad atau sekeping je dah memandai. Tapi, kalau nak buat untuk dua belah pihak, aku sarankan lebih baik buat kad lipat dua atau lipat tiga atau kad yang ada in lay.

Sebabnye, bile nak letak dua belah pihak tu, lagi banyak tulisan dan peta. Kalau semue taram dalam kad sehelai tu, terjojol mate orang nak baca mana untuk belah perempuan, mane untuk belah lelaki. Kesian kat orang lain. Karang orang tak datang kenduri, marah pulak, iye dak? :p

*Aku buat satu kad untuk dua belah pihak sekali gus. Nak jimat. 😀

 

font kad kahwin, diy kad kahwin

2. Ringkas dan padat.

Ini pun penting jugak. Pastikan apa yang tertulis dalam kat korang tu tak meleret-meleret, ayat tak yah nak syahdu-syahdu sangat lah. Orang tak nak bace pun ayat-ayat syahdu korang tu. Yang orang nak bace dalam kad korang tu just tarikh, masa, alamat, sape pengantinnya, peta dan nama-nama yang boleh dihubungi. Tak payah la nak letak syair-syair pantun jiwe karat ke. Pasti kan perkara-perkara penting je yang korang masukkan dalam kad korang.

Pemilihan font yang nak digunekan pun korang kene jage. Jangan main taram je. Konon nak unik la tulisan bersambung kerawang-kerawang, last-last sekali orang tak paham. Gune font yang orang boleh faham dan boleh bace walaupun bace sekali lalu je.

*Ayat-ayat dalam kad aku simple je, tak dek berkias-kias macam mase belajar sastera sekolah menengah dulu.

 

warna kad kahwin, diy kad kahwin

3. Pemilihan warna

Warna memainkan peranan penting dalam kad kawen. Aku cadangkan korang bincang dan pastikan warna apa yang korang nak untuk kad kawen korang. Tak kesah la sama ada nak ikut tema majlis perkahwinan, atau nak letak kerawang-kerawang ke,  nak tepek gambar korang sendiri ke, nak letak tepak sirih ke. Tapi pastikan, warna tak lebih daripada TIGA warna utama. Lebih dari TIGA warna, memang jadi badut la kad korang tu.

*Kad aku buat dua warna utama – biru dan putih.

 

4. Isi kandungan kad

Pastikan korang tahu apa yang nak letak dalam kad korang. Cube rujuk kad-kad kawen yang korang dapat sebelum ni. Ambil apa yang penting dan tolak tepi apa-apa yang tak penting. Perkara yang dikira sangat penting dalam kad jemputan perkahwinan contohnye macam:

Nama pengantin lelaki dan perempuan

Nama ibu dan bapa pengantin lelaki dan pengantin perempuan

Alamat rumah

Tarikh dan hari majlis

Waktu aturcara majlis (Dari pukul berapa sampai pukul berapa)

Peta

Nama dan nombor telefon yang boleh dihubungi (pastikan nama-nama untuk dihubungi ni mahir dan fasih dengan jalan area rumah)

 

 

peta kad kahwin, diy kad kahwin

4. Peta

Peta ni sumber utama orang yang akan datang ke majlis korang nanti. Korang kene pastikan peta yang korang buat tu senang dan mudah difahami, tak berbelit-belit dan tak serabut. Letak sekali koordinat GPS supaya orang senang pakai GPS je. Sekarang kan dah moden.

*Peta aku lukis sendiri je pakai Adobe Photoshop based on Google Maps. Nanti aku tunjuk kat korang dalam next next next entry. Pakai Microsoft Power atau Word pun boleh jugak.

 

5. Saranan

Kat sini aku nak sarankan beberapa perkara demi kebaikan bride to be smue bersama.

a. Jangan letak ayat-ayat Al-Quran. 

Sebab kite tak tahu dieorang yang dapat kad kawen ni nanti buat ape dengan kad-kad tu. Tak kan nak simpan pulak dak? Karang dieorang buang dalam tong sampah, tak pepasal rase berdosa.

b. Jangan letak gambar korang.

Tak payah la letak gambar korang kat kad kawen. Tak ke haru kalau nampak muke korang dalam tong sampah nanti. Sedih kan. Hahaha. Lagi satu, takut kene mandrem karang, sape susah? Korang jugak kan. :p

Setakat ni, point-point kat atas ni je yang aku boleh fikir kan. Stay tunes untuk Kad Kahwin DIY – Part 2.

11. Air Botol Doorgift – R O WATER SDN. BHD.

Antara dua jenis air minuman kat gambar bawah ni, mane satu yang korang berkenan? Belah kiri SeaMaster tu ke belah kanan Spritzer tu? Aku sure ramai yang minat botol SeaMaster tu kan sebab die kiut-miut. Even saiz kedua-dua botol ni same 230ml, tapi botol SeaMaster ni lagi comel kalau nak banding dengan air jenis cup.

 doorgift air botol, air botol 230ml, air botol comelair cup, doorgift air cup

Aku berkenan gile kot dengan botol air kiut ni so aku pun semangat mencari mane yang ade jual botol ni. Aku masuk Giant, aku masuk Jusco, aku masuk Tesco, semue tak ade. Lepas tu, mak aku ade bagi satu link nak cari botol ni. Link kilang R O Water terus mak aku bagi. Hahahaha.

So, aku call la kilang ni, dapat lah sales person die. Sales person die ni chinese laki. Rude jugak la orang nye. Macam nak letak phone cepat-cepat je orang tu. Aku naik geram pun ada. Tapi, aku sempat lah tanya ape-ape yang patut.

Ni nombor phone company R O Water ni: 03-9076 8966 – Sales Department

Korang kalau call-call, dapat salesman yang rude tu, bersabar la ye. Aku tengok dekat Facebook dieorang, ade jugak orang yang komen pasal salesman yang biadap sikit tu. Tapi, macam tak dek pape tindakan je.

botol air 230ml

Aku dapat quotation sekotak berharga RM8.00. Sekotak ada 35 botol. Means sebotol boleh dapat 23sen. Murah! Suke! Tapi itu kalau datang ambik terus dekat kilang die. Kalau pos, lain harga. Disebabkan aku nak pos terus ke Pahang, aku tak tanya la pulak harga kalau pos dalam KL. Buat rugi je kalau aku suruh die pos ke rumah KL. Membazir duit pos, lepas tu nak ngangkut balik Pahang pulak. Membazir membazir. Aku kan penjimat. 😀 Tapi, kalau nak angkut 45 kotak dari KL ke Pahang, mau hancur jugak kete. Tambah pulak company ni tak buat pos ke Pahang. Maybe sebab mahal gile kot pos keluar KL. Argh geram! Pening nak fikir.

Anyway, sementara aku solve kan problem aku ni, kalau korang berminat nak beli botol-botol air ni dengan harga yang murah, check them out~

Website: R O Water Sdn Bhd

Facebook: SeaMaster

10. Printmore Sdn Bhd – Printing

Selamat pagi semua. Bangun-bangun hari ni, aku ingat nak buat entry pasal kad kahwin. Kad kahwin aku, aku design sendiri je. Tak siap lagi. Baru siap muke depan dan belakang je. Isi kat dalam plus peta tak siap lagi. Nanti bile dah siap, aku nak hantar printing dekat kedai je.

printing, kad kahwin, diy kad kahwin

Printmore Sdn Bhd

Ni ha dia, kedai printing yang dicadangkan oleh Anis dari group Facebook Bride to be (Malaysia). Printmore Sdn Bhd. Kalau korang nak print kad lebih 1000 keping, aku memang rekemen kat kedai ni. Memang murah untuk 1000 keping ke atas. Kalau bawah 1000 keping, mungkin harga dieorang standard je. Macam-macam service printing dieorang boleh buat termasuk print business/name card, kad, poster, booklet, note book and macam-macam lagi lah.

print kad kahein, kad kahwin diyprint kad kahwin, printmore, kad kahwin diy

*Nak jelas sikit, klik kat gambar.

Untuk kad tu, dua size, A4 dan A3. Ade pakej harga yang boleh print sebelah sahaja dan ade jugak pakej harga yang boleh print due-due bahagian sekali. Material kad yang digunakan pulak adalah ArtCard 260gsm dengan 310gsm. Kalau nak murah, ambil yang 260gsm je. Bagi aku memang berbaloi kalau hantar print kat Printmore Sdn Bhd kalau kad korang banyak.

lokasi printmore sdn bhd

*Klik gambar untuk lebih jelas.

Korang boleh jumpe Printmore Sdn Bhd dekat 3 tempat – cawangan Kuala Lumpur (Head Office), Petaling Jaya dan Serdang. Untuk alamat penuh dan nombor telefon, korang boleh pergi ke website dieorang – Printmore Sdn Bhd Contact Us.

Aku dah check Facebook, Printmore Sdn Bhd tak dek akaun Facebook. Dieorang just ada website je. Ape kate, korang check the out~

Website: Printmore Sdn Bhd

*Nanti kad kahwin aku dah siap design, aku update kat next next next entry. ;p

9. Lyssa Eshoppe – Doorgift

Door gift. Door gift. Door gift. Arghh!

*Konon-konon buat pening kepala*

Setakat ni aku tak pening kepala lagi buat preparation untuk kawen. Aku rasa macam main-main pun ade. Tak serius langsung. Preparation pun terkedek-kedek lagi. Hari ni baru nak tengok potential door gift untuk tetamu dan rombongan lelaki.

Aku dengan mak dah set in mind, tak mau bagi mende-mende mengarut macam pengetip kuku lah, bekas seramik lah, key chain muke pengantin (wtf??). Kau ingat orang nak simpan keychain muke kau? Bahahhahaha. Aku gelak je sorang-sorang. Mungkin yang nak simpan tu, nak mandrem korang kot. Opsss.

Lyssa Eshoppe, doorgift

Lyssa Eshoppe

Kali ni, aku nak share doorgift unik dari Lyssa Eshoppe. Dieorang punye trademark doorgift – Cakar ayam sarang burung. Kalau korang tak tahu, cakar ayam ni sejenis kuih. Buat daripada keledek. Bile dah siap, kuih die keras-keras sikit dan manis. Al kisah nye, Lyssa Eshoppe ni ade je buat doorgift lain tapi mata aku duk berkenan dengan sarang burung ni. Cool kan?

doorgift kahwin, doorgift sarang burung

Pakej cakar ayam sarang burung + telur masin + riben + tag + plastik = RM2.50

Not bad la kan? Tapi kalau korang rasa nak cakar ayam sarang burung saje pun boleh. Harga sarang burung ni dah up RM0.10. Dulu Rm1.00 seketul. Sekarang naik RM1.10 seketul.

 

doorgift kahwin, doorgift sarang burung

Pakej cakar ayam sarang burung + bebola coklat + riben + tag + plastik = RM1.90

Or kalau tak nak guna telur, boleh je nak pakai chocolate balls. Pakej untuk bebola coklat ni harga die for sure lain dan murah sikit.

 

doorgift kahwin, doorgift telur puyuh

Pakej cakar ayam sarang burung + telur puyuh 2 biji + riben + tag + plastik = RM1.80

Ataupun ada satu pilihan lagi. Pakai telur puyuh. Ceyh, macam aku pulak yang berjual mende ni. Semangat aku pergi promote pakej-pakej die. Aku dari dulu planning nak bagi sarang burung ni untuk doorgift. Tapi, mak dengan bapak kate telur susah nak handle, takut rosak pecah busuk semua. Tak jadi la nak buat. Or maybe boleh buat jadi doorgift untuk rombongan lelaki?

Anyway, selain daripada cakar ayam sarang burung ni, Lyssa Eshoppe ade buat pakej-pakej lain jugak macam custom made kotak doorgift, cakar ayam biasa, button badge,  kerepek, kek kukus, bahulu dan erm.. ermm.. Set cadar bilik pengantin. Sungguh tak masuk korum cadar pengantin tu.  -____-”

 

Kalau korang berminat jugak dengan Lyssa Eshoppe, go check them out~

Facebook: Lyssa Eshoppe