83. Baju Bersanding DIY

Poyo sikit tunjuk baju. Aku nak cakap baju ni aku dengan mak yang jahit manik dan lace. Selaku amatur tak bertauliah – samada dalam bidang lace dan memanik, mahupun jahit menjahit, aku memang sengaja cari nahas hias baju sendiri. Aku tak reti langsung menjahit lace dan manik. Tapi dengan jiwa kental dan bimbingan daripada mak kesayangan, Alhamdullilah. Selamat lah baju ni dijahit oleh aku dan mak.

baju bersanding, bersanding, baju kahwin, baju kahwin diy

Lace nak manik yang simple saje. Baju pun baju kurung moden. Nampak tak? Nampak tak ironinya. Boleh lah aku pakai lepas kahwin nanti ke kenduri orang lain tanpa pengantin perempuan rase tergugat dengan baju aku. Jom kite tengok samada baju pengapit aku nanti lagi the vazz dari baju aku. Kate nye nak pakai baju warna cream macam pengantin? =_____=

82. Baju Nikah DIY

Besok aku dah nak kahwin dan aku nak tunjuk sikit baju nikah aku. Hahahha. Baju nikah ni aku beli dah siap dekat Twilight Violet Boutique. Aku ade cerite dekat sini –> Guna Duit BRIM Beli Baju Nikah. Tapi sebab terbeli saz besar, mak tolong alter kan dan tambah manik. Sweet gila mak aku ni. Nak nangis rase. :’)

So, ni lah baju nya. Tidak lah seberapa tapi aku sangat suka. Nanti lepas kahwin, boleh pakai balik. Tak dek lah blink-blink sangat sampai rasa segan nak pakai. Hohohoho. Sebenarnya aku tak suka pakai baju kurung. =____=

baju nikah, baju nikah off white, baju nikah diy

Itu je lah kot. Good luck encik tunang melafazkan akad nikah besok. I love you. Wahahhaa.

79. Teaser Doorgift

Ini design doorgift yang aku nak bagi pada tetamu yang datang kenduri aku nanti. Tapi seperti biasa, ayah aku tak berkenan. Kali ni bukan sebab moden sangat, tapi sebab murah sangat. Hahahhaa. Geli hati aku dengan ayah ni. Mula-mula aku berkeras gila nak bagi doorgfit ni saje sebab murah. Aku siap cakap kat ayah, aku ade bajet ciput ni je untuk doorgift. Last-last, ayah sponsor doorgift.

Aku still geram nak buat doorgfit ni jugak. So, decision yang aku dengan ayah ambil, bagi dua-dua doorgift ni letak dalam paper bag. Nak tahu doorgift ape? Hehehehe. Lek lu~ Tunggu majlis minggu depan ye. Aku bagi hint design yang aku sketch dalam buku kahwin aku ni sikit. Lain-lain tunggu nanti. 😀

doorgift, diy doorgift, diy, doorgift murah

60. Lace Biru Untuk Baju Majlis Bertandang

Biru biru biru. Lately aku makin jatuh cinta dengan warna biru. Nak nak lagi biru turqoise. Jatuh. Cinta. Habis. Dan dan pulak majlis bertandang tema dia warna biru. Ngehngehngeh~ So so so, ni lace yang aku akan pakai untuk tepek dekat dress belah majlis bertandang nanti.

lace putih, lace untuk baju kahwin, baju lace

 

Biru muda dengan putih, kombinasi warna yang cantik. Semua warna campur dengan putih cantik kan? Heh. 

lace putih, lace untuk baju kahwin, baju lace

 

Lace ni sama macam lace putih aku beli tu RM80 semeter. Sila jangan komplen pape pasal harga. Aku dah beli pun. Tunang dengan mak aku kata redha je. Yes, I am now. Hehehehe. Bukan nak kata duit aku banyak, cuma mungkin rezeki dieorang dah la tu. Lagipun aku beli lace ni dah lameeeeee dulu. Pemikiran masih tak matang. Hohohoho~

 

Doakan kan je lah rezeki aku berlimpah ruah lepas ni. Amiiiiinn~ Korang pun same, insyaAllah rezeki melimpah ruah. 🙂

59. Lace Putih Untuk Baju Bersanding

Lace lace lace. Baru aku tahu lace ni mahal rupanya. Ataupun aku yang tak reti membeli ni noob sangat senang kena tipu? Lace yang aku beli RM80 semeter dan aku beli semeter je sebab nak tepek dekat baju je pun. Tak apa lah, kene tipu ke memang harga betul ke. Aku malas nak ambil port. Kalau aku kene tipu, aku mintak sangat doa banyak-banyak Allah murahkan rezeki aku dan keluarga. Kalau harga betul RM80 semeter, aku doakan peniaga tu murah rezeki dan turunkan harga lace supaya orang lain boleh beli dengan harga yang lebih murah.

lace putih, lace untuk baju kahwin, baju lace

 

And yes, ni lah rupa lace yang aku beli untuk buat tepek dekat baju aku. InsyaAllah cukup nak letak dekat tangan dua belah dan tengah dada. Redha, padahal dah ukur dah. Hikhikhik.

lace putih, lace untuk baju kahwin, baju lace

 

Lace ni aku beli tak lain tak bukan dekat Jalan TAR. Kedai mane aku dah tak ingat. Nasihat aku pada korang-korang yang planning nak kawen or dah ade boypren/girlpren, pergi lah rajin-rajin turun Jalan TAR and usha harga-harga segala mak nenek kain dekat sane supaya korang boleh tahu mana satu kedai yang boleh bagi korang murah. And jangan lupa rajin tawar menawar. Aku ni bahase tak reti langsung tawar menawar. Heh heh heh ~ =____=

53. Sampul Surat Untuk Kad Kahwin

Kad kahwin dah siap seminggu tapi sampul surat masih tak dapat cari. Gelabah juga aku, nak nak lagi bila ayah aku dah start bertanya kad kahwin mane, kad kahwin mane. Hahahaha. So, dengan penuh dedikasi nya aku mencari lah kedai mana yang aku boleh beli borong sampul surat. Sebabnya, kat kedai-kedai biasa dan supermarket, semua jual paket kecik-kecik 10 keping ke 20 keping. Aku nak beli banyak terus.

kad kahwin, diy kad, kad kahwin diy, printing

Dan aku adalah jumpe beberapa kedai-kedai secara borong dalam internet.

1. Doorstep – http://www.doorstep.com.my/ 

2. Officeboy2u – http://www.officeboy2u.com.my/

3. Pacificonline2u – http://eshop.pacificonline2u.com/index.php

4. Premio – http://www.premio.com.my/

Tapi, yang paling aku berkenan dan sure-sure akan recommend dekat korang ialah Becon.

Becon – http://becon.my/

Aku beli sampul surat putih tak dak tingkap saiz 4.25 inchi x 6.25 inchi, muat-muat elok untuk kad kahwin kiteorang yang bersaiz A6. Aku beli 3 kotak. Sekotak ade 500 keping sampul surat. RM19.50 sekotak X 3 = RM58.50. Aku ada usha tempat lain, dieorang bagi quotation RM50 sekotak. Huiyo, manyak tipu ma. Bila aku cakap kedai lain boleh dapat RM35, terus dia turunkan harga. And of course aku jumpe tempat yang lagi murah dan beli dekat Becon.

sampul surat murah, sampul surat kad kahwin, sampul surat putih,

So, sape-sape yang nak beli sampul surat untuk kad diy korang, boleh tengok-tengok dekat link yang aku dah bagi kat atas tapi aku sangat recommend Becon. Becon banyak cawangan, don’t worry. Kat KL belambak and kt JB pun ada. Go check them out~

52. Kad Kahwin DIY Dah Siap.

Lepas kene bebel dengan ayah bila kad kahwin nak siap, akhirnya.. TADAAA!! Our wedding invitation card! Siap pun. Macam-macam nak setelkan kad ni. Tak confirm tempat kenduri lah, tak confirm masa kenduri lah, tak confirm design lah, tak confirm saiz kad lah. Last-last, aku dengan tunang ambil keputusan nak buat jugak saiz A5 (half A4).

kad kahwin, diy kad, kad kahwin diy, printing

Muka depan kad kahwin kiteorang. N untuk initial nama aku dan Z untuk initial nama tunang. Bentuk love bajet-bajet poyo sikit. Hahahha.

kad kahwin, diy kad, kad kahwin diy, printing

Bahagian belakang kad dengan peta.

Aku ade cerita design kad dah siap dulu kan. Kat sini –> Design Kad Kahwin DIY Siap. So, lame perap design, hari Selasa lepas aku keluar time lunch hour dari Bangsar South laju pergi ke SS2 nak hantar design untuk printing dekat Printmore Sdn Bhd. Aku ade cerita jugak pasal Printmore Sdn Bhd ni dekat sini –> Printmore Sdn Bhd.

Owner die nama Angie. Peramah betul. Siap gelak-gelak lagi time ambil order printing tu. Oh, kalau korang nak tahu, Printmore Sdn Bhd ni bukan bangunan kedai. Dia bangunan rumah-rumah teres. Depan kedai Printmore ni ada Kedai Nasi Kandar Kayu. So, tu landmark dia. Or kalau nak pakai GPS, ni no koordinat dia. Aku set koordinat ni time pergi hantar print hari tu. 3.065999N, 101.370394E.

kad kahwin, diy kad, kad kahwin diy, printing

So, semalam (Khamis) Angie call aku, cakap kad dah siap dan dah macam “Woah! Cepat gileeeeeee”. Tapi sebab dia call dah lepas lunch hour, tak sempat aku nak pergi ambil. So, hari ni (Jumaat) tunang pergi ambil sorang-sorang sebab aku ade meeting time lunch hour. Tak sempat nak ikut tunang ambil.

 kad kahwin, diy kad, kad kahwin diy, printing

Dan hasilnya, yes. Aku betul-betul puas hati. Kemas potongan dan lipatan dia. Alhamdullilah syukur nikmat. Dan definitely aku recommend gila-gila Printmore Sdn Bhd untuk any printing. Sebabnya:

 

  • Print cepat

Hantar print hari Selasa, hari Khamis dah siap

  • Murah

Serius murah. Aku dapat RM315 untuk 2000 keping kad. Bawah ni breakdown harga kad dan service lain

Print saiz A4 depan belakang = RM255 (Aku ambil 1000 keping A4, potong half dapat 2000 keping kad saiz A5)

Potong = RM20 (Potong untuk 1000 keping saiz A4)

Creasing line untuk 2000 = RM40 (Lipat untuk 2000 keping kad saiz A5)

  • Hasil memuaskan

Potong cantik, print ikut betu-betul design kita. Tak salah print.

  • Angie yang peramah

Hehehhe. Angie ni yang ambil order kiteorang hari tu. Serius peramah, siap gelak-gelak buat lawak gurau-gurau.

So yeah, sape-sape nak service printing, cuba usya Printmore Sdn Bhd. memang berbaloi-baloi. Lepas ni aku nak pergi print sticker untuk doorgift kenduri belah tunang pulak. Hari tu tak buat sekali dengan kad sebab kad nak cepat. Sticker boleh rilek-rilek lagi. 🙂

49. Bunga Telur DIY

Short entry je kali ni. Nak cakap yang bunga telur untuk letak dekat pelamin Mak dah lama siapkan. Mak memang power. Tapi disebabkan kamera takda, Mak pakai webcam laptop dia je hantar gambar dekat aku. Hohoho.
telur, bunga telur, bunga telur diy, wedding diy, diy

telur, bunga telur, bunga telur diy, wedding diy, diy

telur, bunga telur, bunga telur diy, wedding diy, diyTema majlis belah aku nanti hitam putih. Sebab tu la bunga pun nak hitam putih. Bahan-bahan yang aku beli untuk bunga telur ni tak banyak pun.

1. Kain Net

Beli dekat Kedai Bunga Juta Sdn Bhd dekat-dekat area Jalan TAR. Harga kain net RM2.40 semeter. Aku beli warna hitam 4 meter dan putih 4 meter untuk tempat letak telur.

2. Riben organza

Kedai sama jugak. Beli 2 warna hitam dan putih untuk buat bunga. RM38 untuk 2 riben panjang 20 kaki. Cukup untuk buat 100 bunga telur yang ada 4 kelopak hitam dan 4 kelopak putih.

3. Kayu lidi

Untuk buat batang bunga. Ni tak sure Mak beli ke Mak pakai yang dah ada dekat rumah. 1 paket boleh dapat banyak jugak la.

4. Selotip putih

Not exactly selotip lah tapi orang biasa pakai mende ni buat balut batang untuk bunga yang warna hijau tu. Tapi, kiteorang ambil pakai yang warna putih.

Em tu je kot barang yang dibeli untuk buat bunga telur ni. Yang lain macam bunga hitam dekat tengah-tengah bunga telur tu dengan manik-manik jurai tu, tu semua Mak pakai barang-barang recycle. Hahahahha. Yang bunga hitam Mak pakai kain tudung warna hitam yang lama-lamaaaaaaaaaaaaaa dulu. Dah tak pakai. So, Mak ape lagi. Selambe buat bunga pakai kain tu. Gulung-gulung, jahit-jahit. Yang manik-manik jurai tu pulak Mak ambil manik-manik yang dah putus dari tudung lama-lamaaaaaaaa dulu. Kekeke. Mak memang kreatif.

*Tiba-tiba terpanjang pulak entry ni. =___=

40. Design Kad Kahwin DIY Siap!

Pertama sekali, terima kasih aku ucapkan pada UNIFY kerana tadak line pada hari Khamis lepas. Dengan tadak nye line UNIFY dan aku tak boleh nak connect dengan internet, maka aku mampu menyiapkan peta lokasi rumah pengantin perempuan dan seterusnya semakin aktif membuat peta lokasi rumah pengantin lelaki dan design kad kahwin. Dan tadaa~ Kad kahwin DIY dah pun siap.

kad kahwin, design kad kahwin, diy, diy kad kahwin, kahwin, invitation card

Perasan tak peta tu ada 2 jenis? Satu melintang, satu lagi menegak? Time ni tengah kompius nak guna design menegak ke nak guna design melintang. So, buat 2 design terus, lepas print baru nampak mana satu yang lagi bagus.

kad kahwin, design kad kahwin, diy, diy kad kahwin, kahwin, invitation card

Dalam proses membuat kad kahwin menggunakan Adobe Illustrator CS3. Semakin aku pakai Illustrator ni, semakin aku suka dengan dia. 😀

kad kahwin, design kad kahwin, diy, diy kad kahwin, kahwin, invitation card

Dan inilah hasilnya. Ni muka depan dan belakang kad kahwin. Yang initial monogram kiteorang, huruf N dan Z  tu untuk muka depan kad. Peta pulak untuk bahagian belakang kad. Aku buat saiz half A4 untuk satu kad. So, dalam satu kertas saiz A4, dapat 2 kad. That’s why ade 2 duplicated design. Korang jangan kompius pulak.

kad kahwin, design kad kahwin, diy, diy kad kahwin, kahwin, invitation cardNi pulak hasil dalamnya. Aku buat simple-simple je sebab mengenangkan orang akan buang jugak kad ni nanti, nape kite nak susah payah sangat dak? Kalau artis ye la orang nak simpan. Kekekeke. Yang penting dalam kad tu ada nama parents kiteorang, nama kiteorang, alamat, tarikh, masa dan nombor telefon untuk dihubungi. Dah siap. Yippie yeay!!

39. Peta Lokasi Pihak Lelaki Untuk Kad Kahwin

Semalam aku ade cerita pelan lokasi belah perempuan dah siap kan? Ok, hari ni pulak, pelan lokasi untuk belah lelaki dah siap. Yeay! Minggu yang sungguh produktif. Tak tahu kenapa. Bulan puasa kot? Tak banyak keluar. Hahahha.

peta kad kahwin, kad kahwin diy, diy, pelan lokasi rumah pengantin perempuan

Pelan lokasi pengantin lelaki dalam Adobe Illustrator CS3.

peta kad kahwin, kad kahwin diy, diy, pelan lokasi rumah pengantin perempuan

Hasil lepas di’JPEG’kan.

Kau ingat senang ke nak buat peta untuk belah laki? Susah woo. Banyak komplen je bakal laki aku ni. Salah letak itu slah letak ini. Nasib baik last-last sekali tunang aku cakap ok. Hahaha. Peta dah siap. Time untuk kad kahwin pulak. Sebelum, makan ais krim King’s Grand kejap. Kantoi tak pose. >.<