53. Sampul Surat Untuk Kad Kahwin

Kad kahwin dah siap seminggu tapi sampul surat masih tak dapat cari. Gelabah juga aku, nak nak lagi bila ayah aku dah start bertanya kad kahwin mane, kad kahwin mane. Hahahaha. So, dengan penuh dedikasi nya aku mencari lah kedai mana yang aku boleh beli borong sampul surat. Sebabnya, kat kedai-kedai biasa dan supermarket, semua jual paket kecik-kecik 10 keping ke 20 keping. Aku nak beli banyak terus.

kad kahwin, diy kad, kad kahwin diy, printing

Dan aku adalah jumpe beberapa kedai-kedai secara borong dalam internet.

1. Doorstep – http://www.doorstep.com.my/ 

2. Officeboy2u – http://www.officeboy2u.com.my/

3. Pacificonline2u – http://eshop.pacificonline2u.com/index.php

4. Premio – http://www.premio.com.my/

Tapi, yang paling aku berkenan dan sure-sure akan recommend dekat korang ialah Becon.

Becon – http://becon.my/

Aku beli sampul surat putih tak dak tingkap saiz 4.25 inchi x 6.25 inchi, muat-muat elok untuk kad kahwin kiteorang yang bersaiz A6. Aku beli 3 kotak. Sekotak ade 500 keping sampul surat. RM19.50 sekotak X 3 = RM58.50. Aku ada usha tempat lain, dieorang bagi quotation RM50 sekotak. Huiyo, manyak tipu ma. Bila aku cakap kedai lain boleh dapat RM35, terus dia turunkan harga. And of course aku jumpe tempat yang lagi murah dan beli dekat Becon.

sampul surat murah, sampul surat kad kahwin, sampul surat putih,

So, sape-sape yang nak beli sampul surat untuk kad diy korang, boleh tengok-tengok dekat link yang aku dah bagi kat atas tapi aku sangat recommend Becon. Becon banyak cawangan, don’t worry. Kat KL belambak and kt JB pun ada. Go check them out~

52. Kad Kahwin DIY Dah Siap.

Lepas kene bebel dengan ayah bila kad kahwin nak siap, akhirnya.. TADAAA!! Our wedding invitation card! Siap pun. Macam-macam nak setelkan kad ni. Tak confirm tempat kenduri lah, tak confirm masa kenduri lah, tak confirm design lah, tak confirm saiz kad lah. Last-last, aku dengan tunang ambil keputusan nak buat jugak saiz A5 (half A4).

kad kahwin, diy kad, kad kahwin diy, printing

Muka depan kad kahwin kiteorang. N untuk initial nama aku dan Z untuk initial nama tunang. Bentuk love bajet-bajet poyo sikit. Hahahha.

kad kahwin, diy kad, kad kahwin diy, printing

Bahagian belakang kad dengan peta.

Aku ade cerita design kad dah siap dulu kan. Kat sini –> Design Kad Kahwin DIY Siap. So, lame perap design, hari Selasa lepas aku keluar time lunch hour dari Bangsar South laju pergi ke SS2 nak hantar design untuk printing dekat Printmore Sdn Bhd. Aku ade cerita jugak pasal Printmore Sdn Bhd ni dekat sini –> Printmore Sdn Bhd.

Owner die nama Angie. Peramah betul. Siap gelak-gelak lagi time ambil order printing tu. Oh, kalau korang nak tahu, Printmore Sdn Bhd ni bukan bangunan kedai. Dia bangunan rumah-rumah teres. Depan kedai Printmore ni ada Kedai Nasi Kandar Kayu. So, tu landmark dia. Or kalau nak pakai GPS, ni no koordinat dia. Aku set koordinat ni time pergi hantar print hari tu. 3.065999N, 101.370394E.

kad kahwin, diy kad, kad kahwin diy, printing

So, semalam (Khamis) Angie call aku, cakap kad dah siap dan dah macam “Woah! Cepat gileeeeeee”. Tapi sebab dia call dah lepas lunch hour, tak sempat aku nak pergi ambil. So, hari ni (Jumaat) tunang pergi ambil sorang-sorang sebab aku ade meeting time lunch hour. Tak sempat nak ikut tunang ambil.

 kad kahwin, diy kad, kad kahwin diy, printing

Dan hasilnya, yes. Aku betul-betul puas hati. Kemas potongan dan lipatan dia. Alhamdullilah syukur nikmat. Dan definitely aku recommend gila-gila Printmore Sdn Bhd untuk any printing. Sebabnya:

 

  • Print cepat

Hantar print hari Selasa, hari Khamis dah siap

  • Murah

Serius murah. Aku dapat RM315 untuk 2000 keping kad. Bawah ni breakdown harga kad dan service lain

Print saiz A4 depan belakang = RM255 (Aku ambil 1000 keping A4, potong half dapat 2000 keping kad saiz A5)

Potong = RM20 (Potong untuk 1000 keping saiz A4)

Creasing line untuk 2000 = RM40 (Lipat untuk 2000 keping kad saiz A5)

  • Hasil memuaskan

Potong cantik, print ikut betu-betul design kita. Tak salah print.

  • Angie yang peramah

Hehehhe. Angie ni yang ambil order kiteorang hari tu. Serius peramah, siap gelak-gelak buat lawak gurau-gurau.

So yeah, sape-sape nak service printing, cuba usya Printmore Sdn Bhd. memang berbaloi-baloi. Lepas ni aku nak pergi print sticker untuk doorgift kenduri belah tunang pulak. Hari tu tak buat sekali dengan kad sebab kad nak cepat. Sticker boleh rilek-rilek lagi. 🙂

40. Design Kad Kahwin DIY Siap!

Pertama sekali, terima kasih aku ucapkan pada UNIFY kerana tadak line pada hari Khamis lepas. Dengan tadak nye line UNIFY dan aku tak boleh nak connect dengan internet, maka aku mampu menyiapkan peta lokasi rumah pengantin perempuan dan seterusnya semakin aktif membuat peta lokasi rumah pengantin lelaki dan design kad kahwin. Dan tadaa~ Kad kahwin DIY dah pun siap.

kad kahwin, design kad kahwin, diy, diy kad kahwin, kahwin, invitation card

Perasan tak peta tu ada 2 jenis? Satu melintang, satu lagi menegak? Time ni tengah kompius nak guna design menegak ke nak guna design melintang. So, buat 2 design terus, lepas print baru nampak mana satu yang lagi bagus.

kad kahwin, design kad kahwin, diy, diy kad kahwin, kahwin, invitation card

Dalam proses membuat kad kahwin menggunakan Adobe Illustrator CS3. Semakin aku pakai Illustrator ni, semakin aku suka dengan dia. 😀

kad kahwin, design kad kahwin, diy, diy kad kahwin, kahwin, invitation card

Dan inilah hasilnya. Ni muka depan dan belakang kad kahwin. Yang initial monogram kiteorang, huruf N dan Z  tu untuk muka depan kad. Peta pulak untuk bahagian belakang kad. Aku buat saiz half A4 untuk satu kad. So, dalam satu kertas saiz A4, dapat 2 kad. That’s why ade 2 duplicated design. Korang jangan kompius pulak.

kad kahwin, design kad kahwin, diy, diy kad kahwin, kahwin, invitation cardNi pulak hasil dalamnya. Aku buat simple-simple je sebab mengenangkan orang akan buang jugak kad ni nanti, nape kite nak susah payah sangat dak? Kalau artis ye la orang nak simpan. Kekekeke. Yang penting dalam kad tu ada nama parents kiteorang, nama kiteorang, alamat, tarikh, masa dan nombor telefon untuk dihubungi. Dah siap. Yippie yeay!!

39. Peta Lokasi Pihak Lelaki Untuk Kad Kahwin

Semalam aku ade cerita pelan lokasi belah perempuan dah siap kan? Ok, hari ni pulak, pelan lokasi untuk belah lelaki dah siap. Yeay! Minggu yang sungguh produktif. Tak tahu kenapa. Bulan puasa kot? Tak banyak keluar. Hahahha.

peta kad kahwin, kad kahwin diy, diy, pelan lokasi rumah pengantin perempuan

Pelan lokasi pengantin lelaki dalam Adobe Illustrator CS3.

peta kad kahwin, kad kahwin diy, diy, pelan lokasi rumah pengantin perempuan

Hasil lepas di’JPEG’kan.

Kau ingat senang ke nak buat peta untuk belah laki? Susah woo. Banyak komplen je bakal laki aku ni. Salah letak itu slah letak ini. Nasib baik last-last sekali tunang aku cakap ok. Hahaha. Peta dah siap. Time untuk kad kahwin pulak. Sebelum, makan ais krim King’s Grand kejap. Kantoi tak pose. >.<

38. Peta Lokasi Pihak Perempuan Untuk Kad Kahwin

Dah lama aku asyik bertangguh je nak buat kad kahwin ni, akhirnya malam semalam aku sangat produktif menghasilkan pelan lokasi ke rumah aku untuk nak letak dalam kad kahwin. Produktif pun sebab line internet tadak dekat rumah. TM buat hal lagi. Hahaha. Kalau tak memang online je keje aku, tak buat-buat peta nye. So tadaa~ Peta aku dah siap!! Aku guna Adobe Illustrator CS3 dengan Adobe Photoshop sikit.

peta kad kahwin, kad kahwin diy, diy, pelan lokasi rumah pengantin perempuan

Peta guna Adobe Illustrator. Enjoy gile aku buat ni.

peta kad kahwin, kad kahwin diy, diy, pelan lokasi rumah pengantin perempuan

Ni hasilnya lepas di’JPEG’kan.

Kad kahwin dah buat beberape draft. Tapi tak puas hati lagi. Aku bagi date line pade diri sendiri kene siap design kad semua akhir bulan ni. Bulan depan dah nak hantar printing. Bulan September dah nak pos dekat semua orang. So, good luck diri sendiri. 😀

Oh oh oh sebelum tu, aku nak tunjuk initial monogram yang kiteorang guna untuk wedding kiteorang nanti. :”>

logo, initial monogram wedding

Ok now, jom makan ais krim King’s Grand dulu 😀

12. Kad Kahwin DIY – Part 1

Tajuk macam poyo sikit. Nak Part 1 Part 2 siap. Kekekeke. Tapi, aku rase patut ade part-part ni. Senang sikit aku nak explain. Nak taip panjang-panjang pun tak best jugak. Tak dek feeling satu. Orang malas nak bace lagi satu hal. Tapi sebelum korang habiskan masa nak bace Part 1 dan Part seterusnya (aku tak sure nak buat berape part lagi ni sebenarnye), aku nak bagitawu yang aku akan pakai software Adobe Illustrator CS3 so nanti korang tak rase membazir follow post ni incase korang nak pakai software lain.

diy kad kahwin, kad kahwin diy, diy

 

So, here comes Kad Kawen DIY Part 1. Sebelum korang mula nak buat kad kawen DIY, ade beberape perkara yang korang kene fikirkan dulu. Kat bawah ni aku ade tuliskan kan ape mende yang korang kene pertimbangkan bile terfikir nak buat kad kawen sendiri.

 

kad kahwin diy, diy

1. Berapa pihak dalam satu kad

Ok, ini penting. Korang kene fikir nak buat satu kad untuk sebelah pihak sahaja atau korang nak gabung satu kad untuk dua belah pihak. Kalau untuk sebelah pihak je, boleh buat kad jenis poskad atau sekeping je dah memandai. Tapi, kalau nak buat untuk dua belah pihak, aku sarankan lebih baik buat kad lipat dua atau lipat tiga atau kad yang ada in lay.

Sebabnye, bile nak letak dua belah pihak tu, lagi banyak tulisan dan peta. Kalau semue taram dalam kad sehelai tu, terjojol mate orang nak baca mana untuk belah perempuan, mane untuk belah lelaki. Kesian kat orang lain. Karang orang tak datang kenduri, marah pulak, iye dak? :p

*Aku buat satu kad untuk dua belah pihak sekali gus. Nak jimat. 😀

 

font kad kahwin, diy kad kahwin

2. Ringkas dan padat.

Ini pun penting jugak. Pastikan apa yang tertulis dalam kat korang tu tak meleret-meleret, ayat tak yah nak syahdu-syahdu sangat lah. Orang tak nak bace pun ayat-ayat syahdu korang tu. Yang orang nak bace dalam kad korang tu just tarikh, masa, alamat, sape pengantinnya, peta dan nama-nama yang boleh dihubungi. Tak payah la nak letak syair-syair pantun jiwe karat ke. Pasti kan perkara-perkara penting je yang korang masukkan dalam kad korang.

Pemilihan font yang nak digunekan pun korang kene jage. Jangan main taram je. Konon nak unik la tulisan bersambung kerawang-kerawang, last-last sekali orang tak paham. Gune font yang orang boleh faham dan boleh bace walaupun bace sekali lalu je.

*Ayat-ayat dalam kad aku simple je, tak dek berkias-kias macam mase belajar sastera sekolah menengah dulu.

 

warna kad kahwin, diy kad kahwin

3. Pemilihan warna

Warna memainkan peranan penting dalam kad kawen. Aku cadangkan korang bincang dan pastikan warna apa yang korang nak untuk kad kawen korang. Tak kesah la sama ada nak ikut tema majlis perkahwinan, atau nak letak kerawang-kerawang ke,  nak tepek gambar korang sendiri ke, nak letak tepak sirih ke. Tapi pastikan, warna tak lebih daripada TIGA warna utama. Lebih dari TIGA warna, memang jadi badut la kad korang tu.

*Kad aku buat dua warna utama – biru dan putih.

 

4. Isi kandungan kad

Pastikan korang tahu apa yang nak letak dalam kad korang. Cube rujuk kad-kad kawen yang korang dapat sebelum ni. Ambil apa yang penting dan tolak tepi apa-apa yang tak penting. Perkara yang dikira sangat penting dalam kad jemputan perkahwinan contohnye macam:

Nama pengantin lelaki dan perempuan

Nama ibu dan bapa pengantin lelaki dan pengantin perempuan

Alamat rumah

Tarikh dan hari majlis

Waktu aturcara majlis (Dari pukul berapa sampai pukul berapa)

Peta

Nama dan nombor telefon yang boleh dihubungi (pastikan nama-nama untuk dihubungi ni mahir dan fasih dengan jalan area rumah)

 

 

peta kad kahwin, diy kad kahwin

4. Peta

Peta ni sumber utama orang yang akan datang ke majlis korang nanti. Korang kene pastikan peta yang korang buat tu senang dan mudah difahami, tak berbelit-belit dan tak serabut. Letak sekali koordinat GPS supaya orang senang pakai GPS je. Sekarang kan dah moden.

*Peta aku lukis sendiri je pakai Adobe Photoshop based on Google Maps. Nanti aku tunjuk kat korang dalam next next next entry. Pakai Microsoft Power atau Word pun boleh jugak.

 

5. Saranan

Kat sini aku nak sarankan beberapa perkara demi kebaikan bride to be smue bersama.

a. Jangan letak ayat-ayat Al-Quran. 

Sebab kite tak tahu dieorang yang dapat kad kawen ni nanti buat ape dengan kad-kad tu. Tak kan nak simpan pulak dak? Karang dieorang buang dalam tong sampah, tak pepasal rase berdosa.

b. Jangan letak gambar korang.

Tak payah la letak gambar korang kat kad kawen. Tak ke haru kalau nampak muke korang dalam tong sampah nanti. Sedih kan. Hahaha. Lagi satu, takut kene mandrem karang, sape susah? Korang jugak kan. :p

Setakat ni, point-point kat atas ni je yang aku boleh fikir kan. Stay tunes untuk Kad Kahwin DIY – Part 2.