75. Baju Tema Family

Tema warna untuk family aku waktu majlis bersanding nanti ialah warna silver-ish grey. Time cari baju ni, macam ape je. Susah gile kot. Kakak aku punya idea lah nak silver-ish silver-ish grey ni. Lebam je nak cari. Sabar je la.

baju family, baju tema, baju kahwin, grey, silver-ish grey

Tu dia baju-baju untuk family aku. 6 helai baju melayu dan baju kurung. Warna ikut tema silver-ish grey. Well, mostly grey. Susah nak cari baju warna silver yang tak berkilat. Berkilat karang mak tak suka pakai. Tapi last-last beli jugak dekat mak baju yang berkilat. Hahahaha. Kesian mak.

baju family, baju tema, baju kahwin, grey, silver-ish grey

Baju melayu dua pasang. Satu untuk ayah satu lagi untuk abang. Yang ni beli kat Jalan TAR. Tak ingat dah nama kedai. Harga RM130 sepasang. Hari tu aku ada jumpa baju melayu yang boleh tahan jugak kualiti dia. Harga pun murah. RM79 sepasang. Sayang sungguh saiz ayah dan abang aku tak ada. Geram betul.

baju family, baju tema, baju kahwin, grey, silver-ish grey

Ni pulak baju kurung biasa. Range harga antara RM79 sampai RM120. Tapi yang RM120 tu aku dapat less sampai RM80. Padahal aku tak start tawar menawar lagi. Baru nak tanya confirmkan harga berapa. Tiba-tiba akak tu kata bagi RM80. Hahahha. Untung lah boleh jimat sikit. Dan baju ni nanti, akan jadi baju raya kiteorang tahun depan. Hohohoho~ Penjimatan berganda. πŸ˜€

Advertisements

74. Dress Jubah Majlis Bertandang – Butik Umairah

Baju untuk majlis bersanding aku dah siap. Ambil sekali dengan baju melayu tunang dengan baju kurung moden untuk majlis bersanding. Untuk majlis bertandang tu, aku buat dress jubah. Sopan lah sikit. Hikhikhik.

baju bertandang, baju kahwin, bertandang

Dress ni aku buat simple je. Tak terfikir pulak nak buat princess cut. Waktu tengah cari baju untuk family aku hari tu, nampak pulak satu kedai ni buat dress princess cut. Cantik sangat cutting die. Aish, rugi-rugi. Rugi sangat bila jadi buta fesyen. Huuuu~ Tapi tunang aku suka kate, jangan fikir benda yang dah lepas. Redha je. =____= Alahai senang betul die meredha kan semua benda. Harap-harap nanti dia redha lah dapat aku ni. Nak masuk syurga πŸ™‚

baju bertandang, baju kahwin, bertandang

Harga untuk dress ni RM150 je termasuk lining. Ok lah kot tu. Nanti tinggal nak tambah lace je kat baju ni. InsyaAllah doakan cantik-cantik je. πŸ™‚

73. Baju Bersanding Perempuan – Butik Umairah

Baju kahwin aku dah lama dah siap jahit. Lambat update je. Hehehe. Aku tempah dekat Butik Umairah dalam Medan MARA. Murah je tempah dengan dia. Aku tempah baju kurung moden, dress jubah dan baju melayu jenis yang keras untuk tunang aku dekat Butik Umairah ni. Dia buat tak dek lah lama sangat. Dalam 3 minggu macam tu dah siap. Tapi, kene extend lama sikit sebab kene alter sikit lepas fitting.

baju sanding, baju bersanding, baju kahwin, off white, baju kurung modern

Ni dia baju kurung moden aku. Belah luar kain satin charmeuse. Abaikan segala kedutan tu. Baju ni lepas aku keromot letak dalam beg. Hehehe. Lining belah dalam pakai chiffon biasa je.

baju sanding, baju bersanding, baju kahwin, off white, baju kurung modern

Total tempah baju ni RM160 temasuk lining. Mahal sikit tak? Sebab dia tahu kite nak buat baju pengantin kot. Cas lah mahal sikit. Kalau cakap nak buat baju biasa, maybe boleh dapat murah sikit. Hehehe. Tapi bagi aku, ni dah kira mampu milik lah harga nya.

baju sanding, baju bersanding, baju kahwin, off white, baju kurung modern

 

so, sapa-sapa yang berkenan, boleh pergi dekat Butik Umairah. Lokasi Medan MARA sebelah Pertama Kompleks. First floor. Naik eskeletor (macam mana nak eja) pusing kiri sikit, straight je sampai hujung. Lepas tu pusing kiri lagi. Nanti jumpe la kedai die. Tersorok sikit dekat dalam-dalam. Hehehe. Good luck!

72. Lingerie Murah

Aku ada join group Bride-to-Be ni dekat Facebook. Sapa-sapa yang nak kawen, boleh lah join group ni untuk dapatkan info pasal wedding preparation. Tapi warning ya, hanya untuk Bride saja. yang lelaki jangan gatai-gatai pulak nak join. Lepuk karang. Kalau korang nak join, boleh request untuk join dekat sini:

Facebook: Bride to Be (Malaysia)Β 

Dalam group ni macam-macam kiteorang discuss. Memang sesuai sangat untuk b2b dapatkan info pasal wedding preparation. Dan salah satu nya isu pemakaian baju shekshi untuk suami lepas kawen nanti. Ramai yang masih segan-segan untuk beli baju-baju shekshi untuk ditayang depan suami nanti. Hohoho. Gila ape. Kalau aku pun segan. So, beli secara online adalah jalan yang terbaik. πŸ˜€

Aku ada usha few Facebook page dan website yang jual lingerie ni. Kat sini aku listkan sikit.

1. Sexy Escape

2. SecretNite

3. AsiaVenus

4. Sally Fashion

Dalam banyak-banyak ni, aku pernah beli dekat Sexy Escape je. Dan Alhamdullilah, dieorang buat kerja bagus dan boleh dipercayai. Aku order dua kali kot dengan dieorang. First time beli memang takut-takut sikit sebab tak percaya sangat. Naasib baik lah page ni betul-betul peniaga yang bagus. Bukan macam certain peniaga yang gempak je cakap ok ok waktu nak ambil order. Lepas ambil order, senyap terus menghilang. Sabar je la.

Oh oh Sexy Escape ni semua ready stock. Tapi cepat habis stock. Dieorang akan hantar order kite lepas 2 hari kita bayar. Besoknya kalau tak ada aral melintang, insyaAllah dah sampai. Waktu aku beli tu, memang terus dapat next day nya.

So, Sexy Escape. Sangat-sangat recommended! πŸ™‚ Good luck.

71. Kain Chiffon Murah Untuk Bunga 3D – Nagoya Textile

Baju kahwin korang macam mana eh? Lacey, fully beaded ke jarang-jarang? Aku punya baju kahwin untuk bersanding aku tempah dekat Butik Umairah. Aku buat baju kurung modern plain je. Lepas tu beading dan lace aku tambah sendiri je. Dan dan dan aku planning nak letak bunga 3D atas baju. Nampak sweet sikit.

Β 3D, bunga DIY, diy, bunga chiffon, bunga manik, bunga chiffon hitam

So, aku beli kain chiffon hitam (sebab tema kahwin aku hitam putih) untuk buat bunga chiffon tu. Murah je kain ni. Aku beli dekat Nagoya Textile. Harga kain ni RM2.50 semeter. Aku beli semeter je. Tak pakai banyak pun untuk buat bunga 3D ni.

3D, bunga DIY, diy, bunga chiffon, bunga manik, bunga chiffon hitam

Banyak tutorial aku cari untuk buat DIY 3D bunga ni. Dalam banyak-banyak tutorial aku paling suka tutorial dari Bunga & Langit. Kemas je die buat. Dan die memang buat untuk jual pun. Bagus dia ni, tak kedekut ilmu even dia sendiri buat dan jual.

3D, bunga DIY, diy, bunga chiffon, bunga manik, bunga chiffon hitam

Ni contoh bunga 3D yang Bunga & Langit buat. Dia ada jual jugak. Kalau korang rasa malas nak diy sendiri dan tak ada masa, korang boleh usha Facebook dia – Kawaii Shop. Ataupun kalau nak tengok tutorial die buat bunga chiffon 3D ni, boleh tengok dekat sini -> Tutorial: Chiffon Pearl Flower.

67. Veil Untuk Majlis Bersanding – Syarikat Bunga Reben

Hari semalam dah cerita aku beli net off white untuk nikah dengan majlis bertandang kan. Ha, untuk majlis bersanding pulak aku beli net lembut warna hitam sebab tema hitam putih la konon-konon nya.

veil, net. net untuk veil, veil hitam, hitam, sanding, net untuk veil sandin, hitam, net hitam, syarikat bunga reben

Net hitam ni aku beli tempat yang sama aku beli net off white semalam. Harga net hitam ni murah sikit sebab lebih keras dari net off white semalam. Net yang semalam tu dah tak ada warna hitam. Stock dah habis. Net hitam ni harga dia RM5.50 semeter. Aku beli satu meter jugak. Bila ukur pun sampai bawah punggung.
veil, net. net untuk veil, veil hitam, hitam, sanding, net untuk veil sandin, hitam, net hitam, syarikat bunga reben

So kalau korang nak beli net murah, boleh cari dekat Syarikat Bunga Reben. Memang berbaloi. πŸ™‚ Recommended.

66. Net Untuk Veil Nikah – Syarikat Bunga Reben

Aku tengok veil kahwin orang jual dekat luar mahal sangat sampai beratus-ratus ringgit. Aku pun rasa seram nak beli sebab mahal sangat padahal nak pakai nya sekali je. Nak-nak lagi aku yang memang tak ambil baju dari bridal semua. So, aku buat keputusan untuk buat veil sendiri. Aku dah ada lace untuk baju dan berlebih lagi. Dan aku pun dah beli manik-manik untuk baju jugak. Extra pun boleh tampal dekat veil ni.

veil nikah, nikah. net veil, veil, net

So, aku pun beli lah net lembut. Net yang aku beli ni sangat-sangat lembut. Bila aku pegang kain dia, rasa macam nak tidur pakai net ni je. Hahahha. Warna net ni off white. Harga RM8.80 semeter. Β Bidang 60. Aku beli 1 meter. Tapi akak yang jual tu, dia potong bagi aku extra. Bila aku try dekat badan, net dia meleret sampai bawah punggung. Suka πŸ™‚

veil nikah, nikah. net veil, veil, net, net off white

Net ni kalau korang nak beli, boleh beli dekat Syarikat Bunga Reben. Bagi aku memang murah lah tempat ni. Net dia ada banyak jenis. Ada jenis net yang keras harga start around RM2.50 semeter dan ada yang lembut harga RM8.80 ke atas semeter. Kalau korang nak usha Syarikat Buna Reben, boleh pergi Jalan TAR or tengok facebook and website dieorang.

Facebook : Syarikat Bunga Reben

Website :Β Syarikat Bunga Reben

Veil ni aku nak pakai untuk nikah dengan majlis bertandang nanti. Recycle je. Jimat. Hohohohoho~ Jom ikut macam saya~~

65. Set Sampin Biru – Busana Pengantin

Misi mencari sampin biru untuk majlis bertandang untuk tunang aku akhirnya berhenti sampai sini saja. Sebabnya dah jumpa. Dekat mana? Tak lain tak bukan tempat yang sama dengan tempat yang kiteorang beli sampin nikah dan sampin bersanding tunang aku. Hahahha. Last-last tempat sama jugak beli.

sampin, set sampin, set tengkolok, bengkung, biru, sampin bertandang, sampin biru

Ni dia set sampin yang kiteoran pilih untuk majlis bertandang nanti. Warna biru muda sulam silver. Not that nice tapi ini je pilihan yang ada. Biru yang betul-betul cantik memang tak ada.

sampin, set sampin, set tengkolok, bengkung, biru, sampin bertandang, sampin biru

Harga dia, macam biasa RM70 + RM7 (postage). Kali ni kiteorang busy sangat tak sempat nak pergi jumpa Busana Pengantin dekat kedai dia.

sampin, set sampin, set tengkolok, bengkung, biru, sampin bertandang, sampin biru

Kalau korang tengok corak dia tak berapa cantik sangat dan warna dia pun tak berapa kena sangat dengan warna shawl aku tu tapi tak apa lah. Kiteorang tak kesah sangat pun. Sebabnya memang susah nak cari warna biru cantik dan murah. Ada satu kedai dekat PKNS Shah Alam tu, sewa saja sampai RM200. Woahhhh. Pusing kepala aku. Then, sampin yang sebijik dengan sampin Busana Pengantin ni aku jumpa dekat Jalan TAR lagi mahal padahal sama je corak, pattern dan kualiti.

sampin, set sampin, set tengkolok, bengkung, biru, sampin bertandang, sampin biru

So ni dia perbezaan warna set sampin tunang aku dengan warna shawl aku Tak pe lah kot? Tak de lah jauh sangat beza kan? *Ayat sedapkan hati sendiri* Hew hew hew~

 

Oh, sapa-sapa yang mencari set sampin or sampin sahaja or barang-barang pengantin lain, boleh usha Busana Pengantin denkat Facebook dan website dieorang.

Facebook : Busana Pengantin

Website : Busana Pengantin

63. Shawl Majlis Bersanding

Poyo je tajuk Majlis Bersanding padahal tak buat pun bersanding bagai. Huhuhu. Oh oh, hari ni nak share shawl untuk kenduri esoknya lepas nikah.

shawl sanding, shawl off white, off white, shawl

Shawl warna off white, lebih kurang sama dengan warna base baju sanding aku. Tapi this one, betul-betul kena pakai inner neck sebab jarang. Huii, geram je bila dah jumpa shawl labuh besar molek tapi jarang pulak. Hm.. Kalau ada sape-sape nak mencari shawl yang tak jarang, pergi lah tengok kat album facebook aku. Aku ade ambil order shawl besar tapi sayang tak ada warna off white.

shawl sanding, shawl off white, off white, shawl

So, this is my shawl untuk majlis bersanding nanti. Alhamdullilah banyak yang dah setel. *Lap peluh*

62. Shawl Majlis Akad Nikah

Minggu ni aku asyik ulang alik ke Jalan TAR je mencari barang-barang kahwin. Disebabkan tunang aku kerja petang dan malam, so tak dapatlah dia teman aku mencari barang. Aku pergi sana naik LRT je. Penat gila.

Ok ok, aku dah penat mencari tudung untuk akad nikah. Planning nya nak tudung bawal warna kelabu cair gila-gila macam warna sampin tunang. Tapi jenuh mencari tak jumpa-jumpa. Last-last sekali, aku beli satu shawl kelabu dan satu halfmoon kelabu. Tak sure lagi nak pakai yang mana.

shawl nikah, shawl kelabu, grey shawl, shawl halfmoon, shawl labuh

Shawl kelabu. Besar jugak shawl ni. Time mencari shawl kat Jalan TAR, semua jenis yang warna depan lain belakang lain, dual layer, uni tone. Fuh, memang tak berkenan lah nak buat tudung nikah. Bawal pulak warna kelabu pekat. Jauh beza warna dengan sampin tunang.

shawl nikah, shawl kelabu, grey shawl, shawl halfmoon, shawl labuh

Ni beza warna shawl kelabu yang aku beli dengan sampin nikah tunang aku.

shawl nikah, shawl kelabu, grey shawl, shawl halfmoon, shawl labuh

Yang ni pulak halfmoon yang aku rasa warna dia lagi ok dari shawl kat atas. Tapi yang tak best nya, halfmoon ni aku rasa macam pendek pulak. Nampak macam besar tapi aku test tak berapa nak tutup dada. 😦

shawl nikah, shawl kelabu, grey shawl, shawl halfmoon, shawl labuh

Ni pulak beza warna halfmoon dengan sampin nikah tunang aku.

Agak-agak yang mana satu lagi sesuai untuk pakai waktu nikah nanti? Shawl biasa besar sikit tapi warna gelap sikit atau shawl halfmoon yang kecik sikit tapi warna paling dekat nak sama dengan sampin nikah tunang aku? Hmmm, kompius.