86. Hiatus

Honeymoon mode. So, I won’t be posting anything around 3 to 4 days, maybe. Lepas honeymoon, InsyaAllah, aku cuba dapatkan connection internet dan update ape yang perlu. Weeehooo!

Advertisements

85. Majlis Kenduri 19 Oktober 2013

Alhamdullilah, syukur. Semalam setel sudah akad nikah. Sah sah sah. Wahahhahhaa. Terima kasih mak dan ayah. Terima kasih banyak-banyak. Puas memleleh air mate semalam. Tengok typo siap memleleh. Malas nak padam typo tu. Hahahah. Semoga tak buruk dalam gambar. Wahahhaha.

logo, initial monogram wedding

Siang tadi pulak setel jugak majlis makan-makan. Alhamdullilah. Kepada sesiapa yang hadir memeriahkan, terima kasih banyak-banyak. Yang tak berkesempatan datang, sila lah datang ke majlis bertandang di Rembau. Kepada tetamu yang datang tadi, terima kasih. Maafkan dan halalkan segala kekurangan dari pihak kami. Doakan kami berdua serta keluarga.

Sebenarnya banyak lagi yang aku tak sempat nak cerita kan pasal wedding preparation aku dekat korang. Tak pe tak pe. Lepas Honeymoon ni aku sambung bercerita ok. Hihihih. Oh oh, lusa aku nak pergi honeymoon. Shhhh~ Jangan kacau. :p

81. Innershine Groupon Dah Sampai

Sape-sape yang follow cerita aku dari awal sampai sekarang mesti tahu aku ade order Innershine murah dari groupon dulu. Aku ade cerita dekat sini –> Supplement Drinks Sebelum Nikah. Hehehehe. Aku dah dapat parcel dari Groupon 3 Oktober yang lepas. Maka nya, setiap malam sebelum tidur, aku memang minum pati prune ni je kejenya.

innershine pati prune, pati prune, innershine, groupon

Tadaaaaa! Parcel nya. Waktu orang Gdex datang hantar parcel ni, aku tengah testing baju bersanding. Rilek aku kuar pakai baju tu depan abang Gdex. Wahahahaha.

innershine pati prune, pati prune, innershine, groupon

Bukak-bukak parcel je, ade bubble wrap. Main picit-picit sat.

innershine pati prune, pati prune, innershine, groupon

Dan ini lah dia. Innershine Pati prune!! Dengan harapan nak jadi muka cantik macam Maya Karin. =____= Please~~~

innershine pati prune, pati prune, innershine, groupon

Yang ni perbezaan botol yang baru aku dapat – 70ml (kanan) dengan botol lama yang aku beli sendiri – 42ml (kiri). Bersabarlah wahai hati. teguhkan pendirian mu untuk menghabiskan innershine yang tinggal. Dua hari lepas, satu kotak dah habis. Tinggal satu kotak lagi yang ada 1 botol to go! Go go Atie. =____+

55. Supplement Drinks Sebelum Nikah

Hari tu aku tengok Groupon ada buat discount untuk Innershine Pati Prune. Tapi yang lama punya lah, bukan yang baru punye. Dieorang buat discount untuk Innershine Pati Prune yang Maya Karin jadi duta, bukan yang si Izara Aisyah tu. Harga RM80 untuk 2 packs Innershine Pati Prune. 1 pack ade 12 botol. So, sebotol aku dapat harga RM3 lebih. Untung lah sikit. Sebenarnya diaorang nak habiskan stock kot. Expiry date bulan November. Hohoho. So, aku ada sebulan untuk habiskan 24 botol. :p

innershine pati prune

Tapi, atas dasar nak nampak berseri sikit pada hari nikah aku nanti *eceh eceh*, aku pun tergerak nak beli innershine sementara nak tunggu Groupon pos kan bulan Oktober nanti. Aku pun belilah sekotak Innershine yang baru tu. Harga RM49.90 ada 12 kotak 42ml. Testing lah sikit konon-kononnya.

innershine pati prune

 

First day aku test minum, excited lah kononnya. Sekali telan, Ya Rabbi. Gila kuat rasa prune dia. Hahaha. Aku memang tak berkenan pulak dengan rasa pekat pati prune dia. Annnndddd….. Aku ada total 11 botol plus 2 packs of 12 bottles each lagi dekat kampung untuk aku habiskan. >.< Haruuuuu~

innershine pati prune

 

Tapi, demi nak nampak berseri, aku gagahkan diri jugak untuk habiskan kesemua botol yang ada. Doa kan aku please. =____=

54. Perkara Asas Fardhu Ain (PDF) – Interview Pejabat Agama

Okay, ramai yang bertanya apa soalan bocor waktu di’interview’ ustaz-ustaz  atau ustazah-ustazah waktu hantar borang kahwin kan. Ni aku nak share sikit soalan-soalan yang mungkin ditanya. Aku tak kena tanya pun sebab ayah aku yang tolong hantarkan borang. Al-maklumlah, aku duduk KL, tak sempat nak balik hantar borang (eceh alasan). And tunang aku pun tak kena waktu hantar borang dia dekat Selangor.

 

Tapi, just be prepare je la. Aku tahu soalan-soalan yang ditanya tu soalan-soalan asas je yang wajib kita tahu. Tapi, kadang-kadang bila kena soal dek orang lain, cuak jugak kot. Mau tergagap-gagap tersekat. Macam ustazah tanya korang time PAFA, korang tercuak dan salah baca. Wahahahha. Kantoi lah aku punye pengalaman tu. :p

 

Ok ok so korang klik je icon download kat bawah ni dan baca. Good luck 🙂

download

 

35. Tak Start Puasa Lagi Zizan Razak Dah Promote Barang Raya

Puasa baru je nak start besok tapi Zizan Razak dan Sony dah siap-siap promote barang elektrik untuk Hari Raya. Kekekke. Tapi yang aku kelakar gila tengok video promotion Zizan tu. Bongek gila. Korang dah tengok? Kalau belum tengok, boleh usha kat Zizan Promote Barang Sony. Tang paling kurang asam bila Zizan letak phone Sony Xperia Z dalam bekas air ikan tu. Jeles sangat!! Nak sony Xperia Z jugakkkkk.

zizan, sony, rayastyla

Huhuhu. Oh, sebenarnya Zizan dan Sony tengah promote barang-barang elektrik daripada Sony –  tablet Xperia Z, Bravia TV, sistem teater rumah, kamera NEX-5R dan handycam PJ380. Kalau korang berminat nak beli buat hantaran ke untuk hari raya nanti ke, time ni lah kot yang sesuai nak beli. Tengah-tengah promosi boleh dapat murah sikit. Oh ye, promosi ni berlangsung dari 26 Jun sampai 18 Ogos je. So, go check them out! 😉

20. Aku Hampir Give Up

Kisah 1:

Beli kain dekat Gulatis. Saleswoman tu pergi rekemen kain yang tak sesuai untuk dibuat baju, rekemen suruh beli kain 8 meter untuk fesyen yang sepatutnya guna 4 meter sahaja dan putar belit pasal harga. Harga asal RM38. Bila dah dekat kaunter, cakap RM68. Dan sekian terima kasih, atas “nasihat” kakak aku yang kate nak selamat sikit, kiteorang lebihkan kain 2 meter. Ambik kau RM680 untuk kain aku semata-mata. Last-last kain tu pecah dan tak sesuai buat kain belah luar. Jadi kain lining belah dalam je. OMG kaye betul aku kain lining RM68 semeter. Sedih dan geram.

Kisah 2:

Aku beli baju kurung peplum untuk nikah online. Vendor Twilight Violet Boutique bagus tapi Pos Laju Malaysia macam siot. Pergi hantar parcel dekat orang lain dan orang lain tu siap terima lagi bagi pihak aku padahal aku tak kenal langsung sape penerima tu. Penerima tu pun aku geram jugak. Senang-senang je nak terima barang orang yang kau tak kenal. IZAT, kalau aku kenal kau sape, memang aku tumbuk perut kau laju-laju sampai pecah isi perut. Sedih dan geram.

Kisah 3:

Beli barang hantaran. Tunang beli kan set toiletries Body Shop harga nak dekat RM200. Puas fikir nak beli toiletries ape asalnye. Berjalan dari Sogo sampai ke Paradigm Mall, baru confirm beli Body Shop punye set. Bila die balik rumah, ayah die bising-bising kate perfurm Body Shop ade alkohol. Ayah die tak bagi pakai dan tak boleh buat hantaran. Sedih dan geram.

Kisah 4:

Aku buat proposal (eceh proposal siap) untuk doorgift rombongan lelaki dan doorgift untuk tetamu nak bagi dekat mak dengan apak. Aku cube nak sejimat yang mungkin sebab budget tak dek tapi dalam mase yang same cube nak puas kan hati mak dan apak. Apak dah merajuk kot, Mak kate apak kate ikut aku lah nak bagi ape. Mak pulak tanye macam-macam pasal proposal yang aku bagi kat die. Sudah nye, aku malas nak layan. Sedih dan geram.

Cukup 6 kali lagi masalah pasal persiapan perkahwinan aku ni datang, dah cukup! Aku nak cakap dekat apak dengan mak aku dengan bakal mak mentua dengan bapak mentua aku, aku nak buat akad nikah je, tak dek hantaran, tak dek pelamin, tak dek baju persalinan, tak dek kenduri besar-besar, tak dek bilik pengantin, tak dek OP, tak dek canopy, tak dek katering, tak dek doorgift dan tak dek semuenye. Setel senang. Susah-susah sangat, kawen dekat Golok nu ha. Hahahahhaa.

19. Pos Laju Malaysia “Boleh”

Korang yang ikut blog ni mesti ingat cerite pasal aku beli baju nikah guna duit BR1M. Kalau tak tahu boleh try bace entry tu dulu. Betape aku paranoid dengan beli barang lepas kene tipu time beli kain untuk kahwin dulu kan, siap mintak doa jangan kene tipu la, siap nak report dekat KPDNKK kalau barang tak dapat la. Tengok-tengok sape yang buat keje bodoh? Pos Laju. Memang bodoh. Marah aku.

pos laju. logo pos laju

Pada sape-sape nak beli baju-baju kurung cantik, aku memang rekemen kedai Twilight Violet Boutique. Aku order dan bayar duit hari Isnin (10/06/2013) die terus pos hari Selasa (11/06/2013). Die siap bagi kerjasama yang baik lagi time aku tanye tracking number dan bile aku mintak balik alamat yang aku bagi die untuk confirmation before aku gi sembur pos laju. Memang bagus kedai ni. Memang aku rekemen.

Now aku nak cerita bongok nye so Pos Laju. Oh tak, bongok nye posmen yang hantar tu. Ai, sakit hati aku. Aku tak paham la macam mane posmen bace alamat. Alamat aku bagi tu memang betul dah, tak dek salah. Posmen tu yang bongok.

Cerita nya start pagi tadi, aku rase kalau aku order hari Isnin, sepatutnye hari semalam atau hari ni dah boleh dapat. So, aku SMS owner Twilight Violet Boutique mintak Tracking Number Pos Laju. Die pun bagi. Lepas tu aku check. Check punye check tengok macam gambar kat bawah ni. So, sepatutnye aku dah dapat pagi semalam lah kan. Tapi, aku tak dapat lagi padahal aku sehari suntuk duduk dalam office je. Aku pun hangin sikit. Tanye HR office aku kot-kot parcel datang time aku pergi toilet ke tak. HR aku kate tak dek.

tracking number pos laju, tracking no, pos laju

Aku pun email lah ke customer care pos laju. Tup tup dapat reply. Ingatkan reply ape betul tapi rupenye automatic reply kate die akan entertain kite dalam mase 3 hari. Aku dah macam “What???  Tiga hari??” Geram. Aku setelkan kerje office kejap lepas tu ambik phone nak call pos laju. Tibe-tibe dapat email dari orang Customer Care Pos Laju.

customer care pos laju

 

Based on our record the said item had been delivered on 12/06/2013 and it was received by IZAT.

What theeeee??? Jantan mane pulak yang ambik kan barang aku ni? Masalah nye, office aku jantan nye semue Chinese, tak dek Melayu pun. Tibe-tibe naik name IZAT. Time ni aku dah bajet, memang posmen dah salah hantar barang pergi tempat lain. Bodoh! Tak reti bace alamat tak payah jadi posmen. Lagi satu bodoh nye jantan name IZAT tu. Kau sesuke hati je ambik kan barang untuk orang yang kau tak kenal kan. Tu lagi bangang la. Kalau aku jumpe jantan name IZAT tu memang aku pandang die kecik-kecik je. Lepas tu aku tenyeh-tenyeh je otak beku kau tu.

Nak carik satu-satu office sape ade name IZAT memang tahi la kan. Office belambak kot. Banyak blok banyak tingkat pulak. Hai, jaha betullll. Habis aku penuh mencarut je dalam hati dekat office tadi. Hati tak tenang buat keje dengan keje belambak nye. Arghhhh geram. Buduh buduh buduh. Baru berangan dapat baju nikah tu minggu ni. Nasib baik lah aku bukan nak nikah hujung minggu ni. Grrrr. Bongok bongok bongok.

Setelah berbalas email dengan Customer Care Pos Laju yang bernama Hasanuddin Abu Bakar dan die dah ambik ape maklumat yang penting, dieorang kate dieorang akan investigate perkara ni dan maksimum 3 hari. Kalau dah tiga hari aku tak dapat barang yang aku nak, memang aku sembur lagi sekali POS LAJU. Dan aku nakkkkkk sangat jumpe jantan name IZAT tu. Bahahahhaa.

*Ah sudah, aku dah dapat badi bridezilla dari Sarah Hernyzar pulak. 😀