15. Pengapit DOs & DON’Ts

Hey girls,

Last entry aku dah cakap pasal tugas-tugas seorang pengapit. Dan seperti yang aku janji kan, entry kali ni pasal the DOs and the DON’Ts bagi seorang pangapit. Kite start dengan the DON’Ts dulu okay?

pengapit do's and dont's

DON’T

1. Baju

Baju pengapit jangan duk mengelip lap lagi over dari pengantin. Sebaik-baiknye bincang dengan pengantin baju warna ape yang sesuai. Jangan pulak pengantin pakai baju putih, kau pun nak pakai baju putih. Kang orang kompius mane satu pengantin nye. Lebih-lebih lagi waktu akad nikah tu. Untuk selamat jangan lah pakai baju putih sebab sure-sure pengantin akan pakai baju putih untuk akad nikah.

2. Posing

Mak aih, pantang nampak kamera sikit, teruz zap posing macam Bobo Bubu ‘Sayang’ tu. Hah, bab posing pun korang kene jage, jangan over. Ini majlis orang, bukan majlis kite. Respect lah sikit hari bahagia pengantin. Dieorang penat-penat booking photographer mahal-mahal, tengok-tengok dalam gambar bukan pengantin lelaki dengan pengantin perempuan yang banyak posing. Gambar pengapit yang posing over. Alahai.

3. Make up

Make up korang pun jangan over macam nak pergi dinner grand-grand. Jangan, tolong jangan. Bukan sebab nanti orang tanye mane satu pengantin ke mane satu pengapit tapi sebab takut kene kutuk dek orang je kate make up mengalahkan mak ngah. Haru je. so, pengapit-pengapit sekalian, pada hari yang berkenaan, pakai light make up saje ye. Tak payah lah bibir merah saga, pipi merah, mate hitam lebam. Hikhikhik.

4. Perangai

Jage perangai, jage tingkah laku, jage pertuturan. Jangan semangat sangat bercakap kuat-kuat, gelak sampai nak gegar satu dunia. Oh no! Dan jangan asyik duduk tengok telefon dan touch make up sendiri. Yang perlu di touch up ialah sang pengantin. Kalau korang duk fikir pasal korang je, bile tang nye korang nak tengok pengantin elok ke tak rupenye? Isk isk isk. Yang penting jangan buat perangai macam-macam. Nanti pengantin yang kat sebelah pulak malu dengan perangai korang.

tugas pengapit

Nape aku pakai lagi gambar ni? =___=

Ok, now ape yang pengapit perlu buat pada hari kejadian.

DO’s

1. Bersiap awal

Korang akan menjadi antara orang penting dalam memastikan kelancaran majlis tu nanti. So, korang kene la bangun awal dan bersiap awal. Biasenye orang tunggu pengantin untuk mula kan akad nikah atau majlis. Ha, jangan sampai orang kene tunggu korang pulak untuk mula kan majlis. Haru haru.

2. Ambil sarapan

Hari kejadian korang akan jadi tersangat-sangat busy buat itu buat ini, temankan pengantin. Takut-takut korang terpakse lambat makan, pastikan korang ambil sarapan pagi sesempurna yang mungkin. Pastikan sarapan yang korang ambil tu mampu buat korang bertahan dari pukul 8 pagi sampai 2 – 3 petang supaya korang tak pepasal pengsan ke muntah ke pitam ke. Tak pasal-pasal pengantin pulk yang kene jage korang. Bahahhahaa.

3. Senyum

Even panas ketiak berlecak ke hujan ke banyak keje kene buat ke, pasti kan korang sentiasa tersenyum. Dan jangan lupe ingatkan pengantin untuk senyum sekali. Pengantin control ayu dah tak ingat dah semue tu. Bile korang rase terbeban jadi pengapit ni, just ingat je la, nanti turn korang kawen, ade orang yang akan berusaha menjadi pengapit terbaik korang nanti. 🙂

4. Tolong apa yang perlu

Jadi pengapit bukan satu token untuk tayang muke ye. Keje korang jauh lagi penting dari itu. Bile nampak pengantin macam terkial-kial blur, tanye kenape, nak ape. Bukan buat dek tak tahu je. Gelabah lah pulak si pengantin tu. Jadi proaktif sikit. Kadang-kadang pengantin  duk control ayu tambah nerves tambah blur, dieorang dah tak tahu nak baut ape. So, korang la pengapit, penyelamat keadaan! Wah gitu.

So, good luck to all pengapit. Semoga korang berjaya menjalan kan tugas dengan ikhlas dan sempurna. 😀

Advertisements

14. Tugas Pengapit

Korang dah ade pengapit? Sape pengapit korang? Berape orang pengapit korang? Diorang dah tahu ke korang nak kawen ni? Ha? Ha? Dieorang dah setuju ke nak jadi pengapit korang? Amboi banyak pulak tanye aku ni. Hahaha. Kalau nak cerite pasal pengapit aku, aku ade satu angan-angan. Nak pengapit 6 ke 7 orang dan pakai baju ikut warna pelangi dan aku pulak pakai baju warna off-white.

warna baju pengapit

Baju pengapit warna pelangi.

Tinggi betul kan cite-cite aku. Tapi bila fikir balek, aku tak mampu lah pulak nak buat macam tu. Al maklum lah pengantin bajet. So, aku mintak sorang je best buddy aku sejak diploma dulu jadi pengapit aku. Ha babe kau ingat senang nak jadi pengapit? Bace ni. Kihkihkih.

Now aku nak share ape tugas-tugas seorang pengapit perempuan.

1. Mesti jaga kebajikan pengantin

Pasti kan korang sentiasa ada/pegang:

  • Tisu – nak kesat hingus pengapit waktu akad nikah. Haruslah pengantin nak nangis-nangis gitu. Malu la kalau jurugambar ambik gambar pengantin berhingus nanti.
  • Span – baju pengantin panas kot tambah berdebar nebes tunggu akad nikah. Habis berpeluh nanti, cair make up. Baju pengantin tak dek poket nak letak span make up. Make up cair pun tak perasan. So, tugas korang la si pengapit nak tengok-tengok make up pengapit cair ke tak. Kalau cair, touch up kan sikit.
  • Kipas – kau bayang kan hari kawen nanti pengantin pakai korset, inner, kain lining, baju pengantin. Mak aih tak ke panas berkepak lecak ketiak. Ha, time la ni para pengapit kene main peranan kipas kan si pengantin supaya ketiak tak berlecak. Hahahah.
  • Payung – in case lah pengantin kene berjalan ke luar rumah bawah terik matahari, pengapit kene ikut sambil payung kan okay? Jangan tinggal pengantin tu. Pengantin time ni la nak kontrol ayu, tak boleh buat keje pape. Konon la raja sehari.
  • Air minuman (botol) – paling kurang pun botol kecik pun tak pe asalkan ade air. Mane la tahu nanti pengantin tersedak ke gatal tekak ke haus ke. Kan haru orang duk bace akad nikah, pengantin perempuan terbatuk terkahak. Macam tak rela nak kawen pun ada.

2. Make sure pengantin nampak lawa

Ini tugas utama pengapit. Make sure baju pengantin terletak elok, make sure tudung dengan veil tak senget, make sure sampin tak terburai, make sure time duduk kain tak terselak dan sebagai kan. You get what I mean, kan? Kalau ade nampak slack sikit dekat pengantin perempuan ke lelaki ke, terus betul kan. Be proactive. Ecewah.

3. Jadi runner

Sorry to say but hari big day pengantin, korang lah antara orang yang paling busy sekali. Korang kene jadi runner untuk pengantin. Kot kot pengantin tertinggal IC dalam bilik, korang lah tukang kene ambik. Kot kot pengantin tertinggal phone dalam bilik, korang lah yang kene tolong carik kan. Kot kot lah katering bongok tak sedia kan pelayan, korang lah yang kene ceduk kan nasi, letak kan lauk. Kot kot lah orang nak mintak suruh tangkap kan gambar, korang lah yang jadi photographer bidan terjun.

tugas pengapit

Jangan jadi macam ni pulak >.<

4. Tenangkan pengantin

Tunggu pengantin lelaki, dieorang tak sampai-sampai pulak lagi. Emosi pulak pengantin perempuan dibuatnye. So, pengapit, please. Tolong tenangkan perasaan emosi pengantin sambil-sambil call pengantin lelaki tanye dieorang kat celah mane sekarang. Time akad nikah pulak, si pengantin perempuan nervous tak pepasal, korang jugak lah yang kene tenangkan perasaan dieorang. Tengok-tengok nanti habis majlis korang boleh apply keje jadi kaunselor kot. Make sure korang ingatkan pengantin supaya dieorang senyum selalu. Kekadang nervous sangat sampai lupe nak senyum.

5. Pegang duit hadiah tetamu

Biasa nya tetamu terus bagi duit pada ayah atau mak pengantin. Tapi ade jugak kawan-kawan pengantin yang nak bagi duit direct ke tangan pengantin. Macam aku cakap tadi, baju pengantin tak dek poket. Tak kan nak pegang memanjang pulak kan. So, korang pengapit, diamanahkan untuk memegang duit hadiah tetamu tu. Just make sure bile dah habis majlis, bagi balik semue duit yang dapat pada parents atau pengantin tu sendiri. Amanah tu. Berdosa kalau bawak balik. Heheheh.

6. Kene tahu flow majlis

Ini sangat penting. Kalau korang pengapit tak tahu flow majlis, habis blur macam tu je. Nanti nak tolong orang buat pape pun tak tahu. Jadi pengapit pun macam tak dek fungsi sama macam tak payah ade pengapit. So, make sure korang discuss dengan pengantin awal-awal ape flow majlis dan please please please communicate dengan family pengantin sekali. Sebabnye time ni pengantin dah blank, tak tahu nak buat pape. Dah jadi macam zombie pun ada.

So, para pengapit. korang adalah antara tulang belakang kejayaan sesebuah majlis perkahwinan. Make sure korang tahu ape tugas-tugas korang dan jangan nak syok sendiri di majlis perkahwinan orang. Waktu ni adalah hari besar dan hari bahagia pengantin, pengapit jangan over. :p Ok, next entry aku akan cerita the DOs and the DON’Ts bagi seorang pengapit. For now, chow~

13. Pelamin Kahwin Idaman

Sekarang aku tengah planning nak buat pelamin macam mana. Aku memang tak dek nak bersanding-sanding pun so rase macam tak perlu nak tempah pelamin. Aku nak buat pelamin diy ni pun untuk orang ambik-ambik gambar je. Aku tak rase berbaloi kot nak gi  tempah pelamin mahal-mahal gile melain kan ade orang yang nak SPONSOR. Aku ulang lagi sekali SPONSOR. Kahkahkah. Kalau ade orang nak sponsor, aku sure promote die habis-habisan dalam blog ni nanti.

Hari tu macam gaduh-gaduh manje sikit dengn bapak aku sebab aku anak first yang kawen dalam family. Bongsu pulak tu. Kiut lagi. Peh -__-” Mesti lah bapak aku semangat nak buat majlis grand-grand. Tapi, aku dengan mak kate nak diy sendiri. Ayat bapak sebelum aku tunjuk gambar-gambar untuk pelamin yang aku dengan mak nak buat.

 

“Mane sempat nak buat sendiri. Banyak keje lain lagi.”

“Atie, kau tak nak tempah pelamin ke? Bapak dah ambil pamplet tempahan pelamin dekat pekan tu.”

“Nak dapat mane barang-barang nak buat pelamin sendiri. Kite mane ade.”

 

Sampai satu saat, aku bertelefon dengan bapak dari KL, bapak dekat Pekan, aku cakap jugak aku tak nak pelamin, tak nak sewe baju, tak nak semue. Bapak tersenyap kejap. Ah, sudah, berdose dah aku jadi anak derhaka. Lepas tu, aku cakap “Ok la, kite tempah lah.”

Tibe-tibe, ade satu hujung minggu tu, aku balik ke Pekan. Mak kate mak dah tunjuk gambar-gambar pelamin yang aku dengan mak nak buat sendiri tu. Mak cakap bapak kate ok pulak. Mungkin die dah kecik hati kot. 😦 So, aku tarik la tangan apak nak tunjuk gambar pelamin tu sekali lagi. Bapak kate “Kalau macam ni tak pe la. Boleh lah buat kalau nak buat.” Senyum. Bapak tak marah. Merajuk pun tak. Ok je. Senyum lagi. Korang nak tengok pelamin macam mane aku teringin nak buat untuk kawen aku nanti? Jom check it out~

pelamin, pelamin diy, design pelamin

Nak letak kerusi dekat tengah, kalau boleh warna hitam. Lepas tu nampak kat belakang tu? Cantik kan? Letak lampu lip lap aidilfitri dekat belakang kain putih jarang. Letak karpet dekat lantai. Letak bunge ataupun bush hijau bulat dekat tepi-tepi kerusi. Wah!

pelamin, pelamin diy, design pelamin

Yang ni nampak lagi jelas lampu lip lap die. Meleleh air liur aku tengok.

pelamin, pelamin diy, design pelamin

Abaikan aksi mesra di atas. Aku nak tunjuk penggunaan lampu lip lap tu je. Yang ni, die tak letak kain pun. Nice jugak. 😀

*Mungkin aku akan tangkap gambar aksi macam ni jugak nanti. Muahahaha.

So, aku nak tanye korang. Korang ade lampu lip lap yang banyak dan kain putih yang jarang aku boleh pinjam ke sewe ke? Ok ok, macam banyak je barang aku nak gune. Jap aku listkan.

Lampu lip lap – banyak

Carpet hitam atau putih

Kain putih jarang + panjang

Bunga ros putih + hitam (jenis foam)

Bola daun hiasan (size M maybe?)

So, kalau korang ade or kenal sape yang ade, korang tolong email kat aku dekat misikahwin@gmail.com atau pun tinggalkan je link korang dekat komen kat bawah ok?  Anyway, tema kawen belah aku hitam putih tapi kiteorang akan minimalis kan penggunaan warna hitam supaya orang tak kondem. =__= Kalau ade nak rekemen pape, feel free komen kat bawah. Thank you very much.

 

7. Tomyam Ayam Cincai

Entry hari ni aku nak bagi resepi bagi perempuan-perempuan malas di luar sana. Rilek sudah, aku pun pemalas. Tajuk resepi kite hari ni: Tomyam Ayam Cincai. Bahan-bahan yang diperlukan ialah:

 

*Jalan pergi peti ais, bukak pintu peti ais*

1. Ayam

2. Kiub Tomyam Knorr (tinggal seketul lagi dalam peti ais)

3. Bunga kobis (bunga kobis dengan kobis je sayur yang ada dalam peti ais aku ni)

4. Bawang (dah ade bawang yang dipotong dalam peti ais)

5. Ah ok tu je.

masak untuk kahwin

 

Cara-cara memasak tomyam ayam cincai. Tak susah pun nak masak tomyam ayam cincai ni. Mula-mula:

1. Letak air dalam periuk, masuk kan kiub tomyam.

2. Potong dan cuci ayam. Masukkan dalam periuk.

3. Cuci dan potong bunga kobis serta bawang.

4. Letak garam dan gula dalam periuk.

5. Bila ayam dah masak dan air dalam periuk dah menggelegak, masukkan bunga kobis dan bawang. Biar menggelegak  lagi. Sementara tu, korang pergi semayang ye. 😀

4. Cerita Kain untuk Hantaran Tunang

Cerita haru pasal kain nikah aku. Aku dah tahu design ape nak buat untuk kawen nanti tapi al maklum lah, dua dua kepale tak betul, tak reti bab-bab kain ni. Mak aku duduk jauh nun sane. Mak mentua pulak asyik busy. So, time nak gi beli kain, aku pergi bertiga dengan kakak aku, aku dan tunang. Yang bongoknye aku ingat kakak aku ni reti la nak beli kain. Rupe-rupenye biol same macam aku dengan tunang. Pui betul.

Kiteorang bertiga mula mencari kain dekat Jalan TAR. Masuk sana, masuk sini. Tapi masuk area-area depan je la. Tak masuk sampai selit celah-celah mane entah. Sebab nye kakak aku cakap, kawan die penah beli and tempay baju kawen kat area-area tu. Time duduk mencari kain, dah berkenan dengan kain lelaki dekat GULATIS. Kain duchess jenis tebal. RM35 semeter. So, cari lah kain perempuan dekat kedai yang sama – GULATIS. Aku akan ingat nama brand ni sampai mati. Tahi betul.

Kisahnya masa pilih-pilih kain perempuan, saleswoman tu tunjuk beberapa kain. Aku berkenan kat 2 jenis kain ni – satu jenis harga RM38 satu lagi harga RM68. Aku siap belek majalah nak tunjuk design kat saleswoman tu nak tanya berapa meter kain kalau nak buat design macam tu. Saleswoman tu cakap 8 meter. Of course lah nak ambik kain murah. So, aku decide ambik kain yang murah harga RM38. Kakak aku cakap, nak selamat ambil 10 meter (noob nya kami).

kain nikah, hantaran tunang, hantaran kain, gulatis, white off, satin, plain

Kain nak buat untuk kawen

Bila dah siap gunting semue, turun lah ke bawah nak bayar, sekali tengok saleswoman tu cakap kain perempuan tu harga RM68 semeter. WTF??! Aku dengan kakak tanya balik lah dengan marah-marah. Kat atas cakap Rm38, bila nak bayar kate RM68. Last-last sebab dh gunting semue, terpaksa lah duit tunang aku melayang membayar harga kain tu. Bila keluar kedai, aku dah bengang, sumpah seranah saleswoman bongok tu. Huh.

Bulan lepas aku pergi carik tailor nak buat baju aku dengan baju tunang dan mak mentua aku dekat Medan MARA. Aku dah survey, ade aku bace blog bride to be cakap kedai Butik Umairah ok. So, kiteorang pergi lah tengok. Tapi, sebab kiteorang pergi hari Sabtu, owner die tak dek. Ade pekerja die je. Dah survey kat Umairah, kiteorang pergi survey lagi. Tak banyak kedai yang bukak hari tu. Sedih. Then, kiteorang pergi satu kedai lagi nama owner die Maiza. Yang tu, owner die pun ok jugak. Tapi, kiteorang tak booking terus, just survey je.

baju kahwin, dress kahwin, design baju kahwin

Ni lah contoh design baju untuk kawen aku. Sumber gambar Buddy Bead Soul

Next few weeks nye, kiteorang datang lagi kat Medan MARA tu sebab nak booking and nak tempah semue. Tunang berkenan nak buat dekat butik Umairah. Aku pulak berkenan nak buat dekat Maiza tu. So, kiteorang pergi la ke Umairah dulu. Owner die ada time tu. Alhamdullilah. Bile dah setel tang baju tunang aku, aku pun rase malas pulak nak pergi kedai Maiza. Last-last aku nak tempah kat Umairah jugak. Aku pun discuss dengan owner die, name Syarifah. Tang ni aku rase nak nanges gile-gile.

Kak Syarifah tu cakap, kain yang aku beli tu, tak sesuai untuk buat baju belah luar. Sebab kain die mudah pecah. Aku dah tersentap kejap. Die tanye beli kat mane, aku jawab GULATIS. Die cakap banyak customer die bawak kain dari Gulatis, kain yang tak sesuai. Orang-orang Gulatis suke rekemen kain mahal tapi tak sesuai. Aku tahan air mata. Kak Syarifah tanya lagi, berapa meter kain aku beli sebab nampak macam banyak, aku jawab 10 meter. Kak Syarifah tu terkejut sebab kalau design yang aku nak tu, just pakai 4 meter je. Akak tu cakap lagi, kain tu selalu nya kain orang kaye buat kain lining.

Aku terus terdiam. Sedih. Sedih gile. Aku baru je maafkan saleswoman tu sebab tipu aku pasal harga kain, sekali macam ni pulak kene. Aku dah tak boleh cakap pape dah time tu. Tekak perit tahan air mate depan bakal mak mentua. Lepas tu, mak mentua aku je yang cakap-cakap dengan Kak Syarifah. Pecahnye hati aku sebab kain mahal-mahal tapi guna nye untuk apa? Kain lining. Huaaaaaa~