33. Andaq Photography – Photography

andaq photography, wedding photography, wedding, photographer,

andaq photography, wedding photography, wedding, photographer,

andaq photography, wedding photography, wedding, photographer,

Nah, belanja korang gambar-gambar wedding cantik sat. Semua ni aku ambil dari Facebook wedding Photographer yang aku akan review hari ini – Andaq Photography. Sekali pandang, aku terus jatuh cinta. Pada hasil kerjanya bukan pada tuan pengambil gambarnya. Hohoho. Eh eh sempat menggatal. >.<

Andaq Photography ni kalau tak salah aku, solo photographer with superb skill. Shooting skill and Photoshop skill. Gambar-gambar yang die hasilkan memang melelehlah air liur kalau tengok. Tapi kebanyakan gambar yang Andaq Photography letak dalam Facebook dan website dia ialah gambar outdoor dan gambar sebelum dan selepas akad nikah.

Ye, memang aku tak boleh cakap gambar dia tak cantik sebab memang hampir semua cantik. Tapi, gambar outdoor dengan gambar waktu akad nikah ni totally lain. Waktu outdoor, kita boleh kawal, nak suruh berhenti sekejap ke, photographer suruh kita senyum ke, suruh posing macam mana ke. Tapi waktu akad nikah, semua spontan, semua laju. Photographer kene pandai cari moment-moment yang sesuai untuk diabadikan. Ewah bahasa. Kata anak cikgu Sastera. :p

Ok kat bawah ni ada quotation yang aku mintak daripada dieorang. Korang cuba tengok dan kalau rasa harga tu berbaloi untuk korang punya budget, usha pulak hasil kerja dia.

2 Events (Solemnization + Bride Reception)

Package RM2699

  • 1x Photobook saiz 11×15 inch 80 pages
  • 1x frame + photo 16×24 inch
  • Free Outdoor Photoshoot
  • Unlimited shoot
  • DVD Softcopy

2 Events (Colemnization + Bride Reception)

Package RM2399

  • 1x Custom album size 10×12 inchi 20 pages
  • 1x frame + photo 16×24 inch
  • Free Outdoor Photoshoot
  • Unlimited shoot
  • DVD Softcopy

Charge perjalanan RM250 from KL-Pekan.

Penginapan perlu disediakan oleh pihak pengantin yang berdekatan dengan tempat event.

Cam mana? Cam mana? Ok ke harga dieorang dengan budget korang? Kalau rasa okay, jom serbu hasil kerja dia.

Facebook: AndaQ Photography

Website: AndaQ Photography

Advertisements

32. MangoTouch – Photography

Hohohoh. Disebabkan aku dah cakap dekat entry semalam yang aku nak buat entries pasal Photography dan Cinematography je minggu ni, so akan aku tunaikan janji aku ni. Kali ni aku nak review pasal Wedding Photographer pulak. Dan Photographer yang bertuah pada kali ini ialah…

mangotouch photography, mangotouch, photography

MangoTouch Photography

Kenapa aku nak review MangoTouch? Hebat ke dieorang? Cantik ke dieorang punye hasil kerja. Ok, meh aku cerite. Aku PM Facebook MangoTouch ni pada hari Isnin untuk dpatkan quotation untuk wedding photography. And guess what? Ini vendor pertama yang aku mintak quotation tak direct bagi quotation, but still in a good way. MangoTouch cuba nak berkenal-kenalan dan beramah mesra dengan aku dulu. Ecewah. Siap dieorang tahu pulak aku ade blog ni. >.<

So al kisahnya, aku sukalah jugak kalau vendor-vendor untuk wedding ambil masa di sebalik kesibukan dieorang untuk buat ice breaking dengan potential customer dieorang. Bukan apa, aku rasa macam dihargai sangat-sangat bila MangoTouch buat macam ni – berkenalan dengan customer. Potensi untuk customer pilih pun tinggi, ye dak? Disebabkan layanan yang best.

mangotouch photography, photography, diana danielle, farid kamil

Farid Kamil & Diana Danielle
Solemnization

So, now meh kite usha hasil kerja MangoTouch ni. MangoTouch pernah jadi photographer untuk perkahwinan Farid Kamil & Diana Danielle. Cantik jugak kan hasil kerja dieorang kan. Huhuhu. >.< Agak-agaknya, Farid Kamil & Diana Danielle ni di’sponsor’ ke photographynya? Seronok kan jadi artis? Semua orang nak sponsor. Jimat duit. Hewhewhew~

Tapi, jangan main-main dengan hasil kerja MangoTouch. Blog BeautifulNara pun penah review pasal dieorang punya hasil kerja okay. Kalau tak percaya, boleh baca dekat sini -> Beautiful Nara review MangoTouch Photography. Aku tak nafikan, bila aku tunjuk Faceboook MangoTouch dekat tunang, die kata “Not bad. Cantik-cantik jugak gambar dieorang”. See? Tunang aku tu sangat lah particular pasal everything. Kalau dia cakap cantik, for sure memang cantik. *Macam dia cakap aku cantik. EH? Bahahahahhaa*

*Krik krik krik krik*

Bunyi cengkerik

Ok ok, cukuplah syok sendiri. Ni ha berita baik untuk B2B yang tak ada photographer lagi. MangoTouch tengah buat promosi ni. Untuk 5 pasangan yang bertuah sahaja. Photography untuk nikah dan sanding. Harga RM2699 sahaja! Bagi aku, tak lah sahaja sangat. Aku still tak mampu nak hire photog dengan harga setinggi tu. Tapi, kalau korang ada budget lebih sikit, why not? Go grab this promo.

promosi, mangotouch, photography

Untuk lebih maklumat dan nak tengok hasil-hasil kerja dieorang yang lain, korang boleh usha page dieorang:

Facebook: MangoTouch – Sentuhan Inspirasi

Twitter: MangoTouch – Sentuhan Inspirasi

Website: MangoTouch – Sentuhan Inspirasi

Website dieorang maybe ada problem sikit kot. Aku try nak masuk tapi keluar error kata expired tapi tarikh expirenya lambat lagi. Pelik. So, have fun godek-godek gambar dieorang. 😉

 

 

30. PelangiPutih Film’s Promotion – Cinematography

Hello girls (and boys)!! It’s Saturday and korang buat apa tu? Aku? Konon-konon sibuk pergi cari barang hantaran. Konon je la. Dapatnya tak jugak. Hahahha. Ok ok, be hold, babeh. Sepanjang minggu ni, aku akan tulis entry pasal Cinematographer dan Photographer je memanjang. So, kalau korang still tak ada Cinematographer dan Photographer, go ahead and view vendor-vendor yang aku akan review nanti.

So now, ingat tak dulu aku penah cerita pasal PelangiPutih Films? Disebabkan aku ni die-hard-fan hasil kerja dieorang, aku nak share lagi PelangiPutih punye promosi! Berita baik untuk pengantin-pengantin di luar sana!!

 pelangiputih, videographer, cinematographer

Promosi dieorang ni bersempena First Year Anniversary dieorang. Woah! Baru setahun jagung tapi hasil kerja dieorang memang superb. Memang melelehlah air liur wa cakap sama lu. Alright, promosi dieorang kali ni ada 3 pakej:

RM1700
1 basic highlight
1 shooter
1 dvd copy
Raw videos

RM1900
1 wedding highlight
2 shooter
1 dvd copy
Raw videos

RM2500
1 Wedding film
3 senior shooter
1 dvd copy
1 hard disk
Raw videos

Mileage RM0.90/km
Outstation fees RM250

Aku? Kalau aku nak pilih Pakej RM1900 tapi ada wedding highlight je. Tak ada full event. Grrr. Susah betul jadi orang tak berape nak ada duit ni. Semua mende kene fikir 2 3 kali. Aku dah contact PelangiPutih Films dan tanya pasal promosi dieorang. Sekarang just tengah tunggu reply daripada dieorang bila nak boleh dapatkan tarikh appointment kot-kot boleh nego-nego untuk dapat murah lagi ke. >.< Hopefully.

Korang berminat jugak tak dengan PelangiPutih Films ni? Kalau korang still blur-blur dieorang ni siapa dan hasil kerja dieorang macam mane, jom gi usha dieorang dulu. And don’t forget to ask for quotation! 😉

Facebook: PelangiPutih Films

Vimeo: PelangiPutih Films

Youtube: PelangiPutih Films

Twitter: PelangiPutih Films

Semoga dapatlah aku ambil PelangiPutih Films untuk jadi official videographer untuk akad nikah nanti. Kalau tak dapat….. Hrmmm… Kalau tak dapat aku nak join contest dari King’s Grand ni, lepas tu menang, lepas tu dapat ais krim King’s Grand banyak, makan ais krim banyak-banyak, lepas tu obes. >.<

29. Baju Melayu Nikah Dah Ada!! – Gallery First Impression Textile

Hello semua. Dah lama tak mem’blog’. Hahaha. Bila Mak datang KL, inilah jadinya. Blog tak bersentuh duduk melayan Mak je. So, sekarang Mak dah balik, teruskan MISI KAHWIN kite! Yeah! Untuk entry kali ni aku nak bagitahu korang, kiteorang dah beli baju melayu akad nikah untuk Encik Handsome saya. Nah, jamulah gambar-gambar dekat bawah ni.

baju melayu akad nikah, akad nikah,, baju melayu, baju melayu putih, baju nikah

Baju melayu untuk akad nikah.

Gambar konon nak ambil style photog selalu shoot tu.

Bahahaha. Berangan

baju melayu akad nikah, akad nikah,, baju melayu, baju melayu putih, baju nikah

Warna baju melayu ni off white dan berkilat-kilat sikit. Jenis kain licin.

baju melayu akad nikah, akad nikah,, baju melayu, baju melayu putih, baju nikah

Baju ni kiteorang beli dekat kedai Gallery First Impression Textile dekat Jalan TAR.

Harga RM150 setelah tawar menawar.

baju melayu akad nikah, akad nikah,, baju melayu, baju melayu putih, baju nikah

Ni yang aku nak tunjuk sangat ni. Cuba tengok saiz baju ni. Tolong tengokkk. Tolong. Saiz “S” okay, saiz “S”. Sekian, terima kasih. Sekarang korang dah dapat hint tunang aku badan kecik. Kecik. Kurus. Rendah. >.< Over pulak hintnya. 😀

 

 

Oh oh oh oh oh oh korangggggg! IKEA tengah buat SALE!!! IKEA tengah buat SALE!! IKEA tengah buat SALE!! Nampak tak excitednya aku bila tahu IKEA nak buat sale? Jom pergi serbu IKEA dari 4 Julai sampay 24 Julai ni! Beli barang-barang untuk kahwin. Hikhikhik.

26. Sampin Nikah Dah Ada!! – Busana Pengantin

Ingat tak aku ada cerita pasal kain sampin nikah murah? Kalau lupe, meh baca dekat sini dulu pasal kain sampin nikah murah tu. Aku dah lama dah booking sampin ni dengan vendor Busana Pengantin, tapi baru hari Sabtu minggu lepas sempat nak pergi ambil dekat Cheras alang-alang aku dan tunang nak survey makanan ringan untuk buat doorgift dekat NSK.

So, ni la design sampin putih silver yang aku dan tunang beli untuk akad nikah nanti. Harga serius murah RM70 sahaja. Semalam aku, mak dan tunang pergi Jalan TAR tengok-tengok dan beli apa yang patut. Sekali kiteorang nampak design sampin sebijik macam design kain sampin yang kiteorang beli ni. Harga die –> RM180. Sekian, terima kasih. Hehehe.

sampin putih, sampin akad nikah, sampin nikah, sampin murah, sampin bunga

Design kaki sampin

sampin putih, sampin akad nikah, sampin nikah, sampin murah, sampin bunga

Design bunga sampin

sampin putih, sampin akad nikah, sampin nikah, sampin murah, sampin bunga

Full design sampin

Sebenarnya, Busana Pengantin ni diaorang jual barang-barang second hand. Barang-barang yang orang lain dah pernah pakai. So, that’s why lah kiteorang beli sampin tu boleh dapat murah gila-gila. So, korang tunggu apa lagi. Kalau nak set sampin, tanjak dan bengkong murah, pergi serbu Facebook atau blog Busana Pengantin ni.

25. Baju Kurung Nikah Dah Ada!! – Twilight Violet Boutique

Tadaaaaa. Aku dah dapat balik baju nikah yang aku beli online lepas drama dari pihak POS LAJU hari tu setel. Kalau korang tak tahu pasal drama baju nikah aku ni, boleh bace entri pasal drama tu dekat sini. Pihak Pos Laju dah ambil balik parcel aku dari office mane entah dieorang hantar then pass pade aku pada hari Selasa lepas. Alhamdullilah. Pihak Pos Laju Malaysia pun dah mintak maaf so aku maafkan lah. Tak payah nak panjang-panjangkan cerita. Eceyh eceyh.

baju nikah besar, baju nikah putih, baju nikah beli baju nikah besar, baju nikah putih, baju nikah beli baju nikah besar, baju nikah putih, baju nikah beli

Baju nikah

Aku censor bahagian tetek sebab aku rase shekshi gila.

Ni dia baju nikah yang aku beli dari Twilight Violet Boutique. Nampak tak dekat gambar nombor tiga tu muka aku masam je? Hahahah. Rupa-rupanya, drama baju nikah aku ni, bukan setakat Pos Laju salah hantar tempat. Lagi satu drama tentang baju ni, lepas aku cuba pakai baru aku sedar saiz M besar bagi aku. Ni lah pepatah orang Melayu “Ukur baju di badan sendiri”. Tapi, aku salah ukur. Kat bawah ni ukuran yang dah dibagi oleh Twilight Violet Boutique:

SAIZ 34 (XS) BAHU 14″ DADA 34″ TANGAN 23″ LABUH 38″ PINGGANG 24-26″ PUNGGUNG 35″

SAIZ 36 (S) BAHU 14.5″ DADA 36″ TANGAN 23″ LABUH 38″ PINGGANG 26″ PUNGGUNG 37″

SAIZ 38 (M) BAHU 15″ DADA 38″ TANGAN 23″ LABUH 38″ PINGGANG 28″ PUNGGUNG 39″

SAIZ 40 (L) BAHU 15.5″ DADA 40″ TANGAN 23″ LABUH 38″ PINGGANG 30″ PUNGGUNG 41″

SAIZ 42 (L) BAHU 16″ DADA 42″ TANGAN 23″ LABUH 38″ PINGGANG 32″ PUNGGUNG 43″

SAIZ 44 (XL) BAHU 16.5″ DADA 44″ TANGAN 23″ LABUH 38″ PINGGANG 34″ PUNGGUNG 45″

Bila aku tengok saiz yang dia bagi, aku gelabah tang bahu. Saiz badan aku (shhh, rahsia kita-kita je ni)  32.5-26.5-35.5 so sepatutnya aku boleh ambil saiz XS tapi sebab bahu aku 15.5, aku jadi risau bahu ketat. Aku ada experience bahu baju kemeja aku ketat even kemeja tu saiz S, so that’s why la aku pilih saiz M. Hahahha, nampak tak beza nya? Memang besar gila-gila lah. Memang tak cantik dekat badan aku. So, akhirnya terpaksa lah mak yang alter kan baju tu, kecil kan bahagian yang patut dikecilkan.

So yeah. This is my solemnization attire. Simple je tapi nanti-nanti lepas kahwin, still boleh pakai semula baju ni. Tak de lah rasa macam membazir sangat. 🙂 Cuma satu nasihat aku waktu beli baju kurung chiffon online, jangan kisah pasal bahu. Kisah pasal ukuran badan saja ok? Nanti jadi macam aku pulak. Heheheh.

*Baju nikah ni akan di’alter’ supaya muat-muat cantik dengan badan aku.

**Baju nikah ni akan ditambah dan di’alter’ manik-maniknya supaya nampak naik seri sikit daripada yang sekarang ni.

***Aku planning nak pakai tudung labuh depan sampai bawah tetek sepaya suami aku tak de lah akad nikah je, terus tanggung dosa aku. Same goes to tudung waktu bersanding. 🙂

24. HoraHorey Filmmaker – Cinematography

Dah tengok wedding video kat atas? Kalau belum, cube tengok kejap. Kalau dah tengok, ape opinion korang pasal mutu video yang dieorang buat ni? Oh, by the way, yang buat video ni name nye HoraHorey Filmmaker. Menarik? Beremosi? Lagu dan video kene ke tak?

Ok lah, ni aku ak bagitawu aku punye opinion untuk kerja dieorang ni. Aku dah tengok separuh daripada video wedding yang dieorang buat. Dan kesemua separuh yang aku tengok tu adalah yang latest ones, bukan lama-lama punye video. Bagi aku, dieorang punye kualiti video:

  • Pemilihan lagu
    • Ada lagu-lagu yang dieorang pilih sedap dan ade jugak lagu-lagu yang tak best. Tang lagu aku tak sure sama ada dieorang HoraHorey yang pilih ataupun pilihan customer. Kalau ikutkan quotation, lagu atas pilihan customer.
  • Kesinambungan antara video dan lagu
    • Kebanyakan video dieorang aku tengok, lagu tak kena dengan video. So, nampak macam spoil gile.
  • Emosi
    • Aku tak dapat rasa emosi yang nak ditonjolkan pada hari perkahwinan tu. Feeling sedih, feeling happy, feeling terharu. Semue tu tak berape nak rase kalau tengok video dieorang.
  • Pemilihan moment
    • Ape yang aku observe dieorang punye video ni, kadang-kadang suke ambil moment yang tak penting. Moment-moment yang aku rase tak perlu dalam video kahwin customer pun ada. Orang lalu lalang menyemak, orang potong sayur?? Adoi.
  • Sound effect
    • Sedikit spoil jugak tang sound dalam video tu. Kadang-kadang ade scene dalam video tu, dieorang buat sound effect orang bercakap yang tak penting, yang tak dek special effect pun dalam penceritaan video.
  • Sound track
    • Dalam banyak-banyak video yang aku tengok, ade satu video tu awal-awal okay je, tapi bile dah hujung-hujung 3/4 daripada video, tibe-tibe volume naik then turun semule. And I was like, whaaaattt???? I don’t like it.
  • Repeated scene
    • Hah, kantoi dekat satu video (aku tak ingat dah video mane satu) dieorang gune scene yang same, ulang 2 kali. Why oh why. This is so wrong. Ini bukan filem hindustan nak flashback 2 3 kali. Duhhh~
  • Tak konsisten
    • Ade satu video, dieorang capture waktu sarung cincin. Sekejap fokus dekat tangan, sekejap fokus dekat muke lepas tu fokus balik dekat tangan. Why? Why? Serabut sangat.

HoraHorey Filmmaker

Itu lah serba sedikit pendapat aku pasal hasil kerja dieorang ni. Mungkin sebab aku dah awal-awal nampak hasil kerja PelangiPutih Film yang gile best tu, so standard yang aku letak sangat tinggi. Aku tak kate aku tak kan ambil HoraHorey Filmmaker untuk jadi videographer aku kalau dah sesak sangat, tapi I would leave them as the last choice. Aku ade mintak quotation daripada dieorang, so this is what I get.

Price: RM2500

– 1 Professional Videographer
– 2 days 2 Event
– If for Engagement/ Solemnization Shooting coverage – max 5 hours (include FREE make up Shooting and FREE 30 minutes – outdoor same day)
If for Reception Shooting Coverage – max 7 hours (include FREE make up Shooting and FREE 30 minutes – outdoor
same day)
– All Professional DSLR Video equipments
● Slider
● Monopod
● Tripod
● Audio recorder
– No video amendments/change of song in this package Output
● 2 edited highlights video
● Video duration – (3-5 minutes)
● Data file .mov
● How to get the highlight video and the raw file? – Come to our studio and copy the video using pen drive /hardisk /laptop/note book
FREE – All Raw Files/Video Source files
FREE – Song Selection(You MUST email us before your wedding day)
FREE – Transportation fee

Additional Charges
Add 1 professional videographer = RM800
Add 1 time video amendments/change song = RM700
Add 1 DVD Copy(DVD play format) = RM250
Add 2 DVD Copies = RM350
* If you want our standard wedding package please let us know. We will send it to you.

 

So, kalau korang maca berminat dengan HoraHorey Filmmaker, boleh mintak quotation dengan dieorang sebab dekat aku walaupun dieorang letak “FREE – Transportation fee” pada surat quotation, tapi dekat email aku dieorang ade tambah:

Extra charges for 1) transportation fee + toll  ( RM 344.00)

                                     2) 1 videographer (RM 800).

Oh, anyway, dieorang tengah ade promotion sekarang. 1 event untuk RM1299 (Solemnization/Reception/Engagement) dan RM1000 sahaja untuk Save The Date video. Jom check them out~

Facebook: HoraHorey Filmmaker

Vimeo: HoraHorey Filmmaker

YouTube: HoraHorey 

Website: HoraHorey Filmmaker

18. Kain Sampin Nikah Murah – Busana Pengantin

Semalam aku semangat cerita pasal beli baju nikah perempuan guna duit BR1M kan. Hari ni aku nak cerita aku dan tunang beli kain sampin murah untuk akad nikah nanti. Aku dan tunang planning pakai baju putih untuk akad nikah. Oh, akad nikah aku belah malam. Jumaat malam Sabtu. Malam tu boleh la terus………………………. Weh, korang fikir ape? Aku nak cakap terus ambil gambar ye. Bahahahha. Kotor betul otak korang ni. Hihihihi.

Ok, ok. Meh aku belanje korang gambar sampin putih untuk akad nikah aku nanti. Warna putih silver sebab style orang akad nikah sekarang kan suke pakai sampin putih corak-corak gitu.

sampin nikah. sampin putih, akad nikah, sampin nikah murah

Tu dia. Asalnye nak beli sampin lain. Jenis sampin songket Pakistan. Warna putih silver jugak. Murah pun murah. RM36 sekali dengan postage. Tapi time tu konon-konon aku nak pergi terus dekat kedai die dekat Cheras sebab nak pilih set sampin warna hitam dan turquoise sekali so aku cakap kat akak tu, nanti pergi sane baru bayar. Die kate ok. Tibe-tibe pulak pagi yang aku nak pergi kedai die tu, akak tu message kate kedai tutup, tak boleh datang. Sebab nye? Sebab die nak beranak dah. Wah, dapat anak gitu. So, aku pun ok la.

Silap aku satu je kat situ, aku just booking angin. Tak de booking pakai duit. So, next week nye tunang aku tanye Kak Siti, owner kedai ni pasal sampin tu. Die kate dah sold out. Aduh, keciwa kiteorang. Dah la cantik, murah pulak tu. Melepas.

So, bile aku nampak kedai ni upload sampin baru warna putih silver, aku cepat-cepat kejut tunang aku bangun tidur. Time tu hari Sabtu, pagi-pagi buta aku kejut die. Dah la die habis keje semalam nye pukul 12 malam. Kesian die. Tengok-tengok tunang aku minat jugak dengan sampin tu. Terus aku book dengan bayar duit. Hahhaha. Takut melepas lagi. Kali ni kain sampin yang jenis elok sikit. Harga pun naik sikit. RM70. InsyaAllah hari Ahad ni aku dengan tunang nak gi Cheras ambil kain sampin dan survey set sampin dan tengkolok untuk majlis kenduri nanti. Oh, harga set sampin die sekali dengan tengkolok cuma RM70. 😀

Nak tahu kedai ni jual ape lagi? Meh aku belanje gambar sikit lagi.

  pelamin kahwin, busanan pengantin

Pelamin untuk tempahan

veil kahwin, kahwin, baju kahwin

Veil panjang pendek semue ade

baju melayu, baju melayu kahwin

Baju melayu lelaki

kebaya kahwin, baju kahwin

Kebaya panjang. Ini. Buat. Air. Liur. Aku. Meleleh. Nasib baik jarang dan mahal.

Kalau tak dah lame aku beli. Hohoho.

kasut kahwin, wedding shoes, kahwin

Kasut kahwin.

Gambar-gambar yang aku share ni baru sikit. Banyak lagi yang die jual. Ada set baju pengantin lelaki dan perempuan, ade accessories macam rantai, brooch untuk kebaya, tiara gold, keris, payung, lace glove, sejadah, flowergirl dress, fabric, lace arghhh banyak lagi lah. Dan yang menarik nye, barang-barang yang die jual boleh tahan murahnye sebab ade yang second hand punye barang. So, korang ape lagi? Jom check it out~

Facebook: Busana Pengantin

Blog: Hannah Bridal

*Kebaya jarang tu masih membuat air liur serta air hidung ku meleleh dengan lebih kencang. -___-“

17. Guna Duit BR1M Beli Baju Nikah – Twilight Violet Boutique


BR1M, baju nikah, duit BR1M

Tu dia voucher BR1M yang aku baru pergi claim hari ni lepas balik kerja. Mmmmiahahahha. Semangat aku. So, nanti kene pergi sama ada Bank Simpanan Nasional (BSN), CIMB Bank, Public Bank atau pun Maybank untuk cashkan voucher ni. Off course la aku akan pergi CIMB sebab CIMB Bank ade kat bawah belakang ofis aku je. Time lunch hour besok boleh lah claim then masuk dalam akaun terus. Tak mau aku pegang duit banyak-banyak. Nanti terjoli.

Anyway aku nak cerita yang aku baru je beli baju nikah aku secara online. =___= Wow tak. Bahahaha. Orang lain semue rilek beli kain dan tempah, aku pulak beli online je. Kain yang aku beli dulu tu aku nak buat baju untuk majlis kenduri belah aku dan belah tunang aku. Tapi aku nak cerita la pasal vendor yang aku beli baju nikah ni.

twilight violet vendor, baju peplum, baju nikah

Twilight Violet Boutique

Ni name kedai online yang aku beli baju tu. Tengok Facebook dieorang, fan gile ramai around 60 100 fans. Gile tak. Hehehe. Then aku tengok lah feed back customer die. Dah ade ramai jugak yang beli dengan dieorang ni dan dah dapat pun baju nye. Tapi, dieorang ni macam tak mesra alam sangat kot.

Aku PM tanye baju yang aku berkenan tu available lagi ke tak on Sunday. Die reply ok around setengah jam ke sejam macam tu. So, malam semalam aku bayar lah harga baju tu, isi borang and everything, lepas tu PM Facebook die. Kan kite boleh tahu orang bace ke tak PM kite. Sampai hari ni, die tak bace-bace. So, aku naik risau la. Nak nak pulak gile aku dah kene tipu time beli kain dulu. So, aku SMS number phone die. Die reply, that’s good. Aku quote SMS die:

Salam sis… harap sisi isi form order .. kalau dh isi.  Abaikan msg ni. Tq

Lepas tu aku reply balik, cakap dah isi form semue. Then die senyap. Ai, ai, ai, at least reply la. Paranoid aku jadinye dengan vendor-vendor yang suke senyap lepas dapat duit. Hahahah. Heeee, geram pun ada jugak tapi aku cube berfikiran positif. Die busy kot. Banyak order lagi nak handle ni. So, I’ll just wait seminggu ni, dapat ke tak tracking number dan baju nye. Kalau tak dapat, report ke KPDNKK je la jawabnye. Mak aih, paranoid nye aku niiii. Bahahahha.

Now now aku nak tunjuk baju yang mane aku nak buat untuk akad nikah nanti.

baju nikah, peplum putih, baju akad nikah peplum, peplum putih

Putih bersih suci la konon. Peplum putih kata kau. Ha, amik. Dulu aku tak suke baju kurung peplum sebab baju die pendek nampak buntot. Kalau orang yang tak dek buntot tu tahan lagi la aku nengok nye pakai. Kalau dah tang badan macam tong drum, pakai peplum, kain ketat mak aih, baju pendek. Tak payah tunggu orang laki meleleh air liur, aku dulu meleleh darah dari mate. Aku tak pasti mane kecantikan pakai kain ketat tunjuk buntot gebu gebas dekat laki.

Yang buat aku berkenan dengan baju kurung peplum putih ni mesti lah sebab die 1) Warna putih. Baju nikah bese orang buat warna putih konon-konon nak nampak suci permulaan nye. Eceh. 2) Baju peplum ni labuh tutup punggung. Kan sweet bertutup semue. Tak dek show off buntot dekat laki lain. Kalau nak tunjuk sangat buntot tu dekat laki, malam akad nikah tu, masuk bilik, selak kain, tunjuk buntot kau dekat laki kau yang sah. Awwww, sweet~

Anyway, mesti korang cakap kosong sangat kan baju ni. Worry not, nanti aku nak tambah beading dekat lengan dengan mane-mane yang patut. Nampak menyerlah sikit dalam gambar nanti. Hihiihi. Ok lah, kalau korang berkenan nak tengok baju-baju macam kat atas ni, korang pergi je dekat Facebook Twilight Violet Boutique ni. Banyak lagi baju-baju kurung yang cantik yang aku rase nak beli tapi rilek dulu lah. Beli ape yang penting je dulu. Jom check it out~

Facebook: Twilight Violet Boutique

Nak tahu ape kaitan BR1M dengan baju nikah aku? Baju nikah aku ni berharga RM230 free delivery. Aku dapat BR1M RM250. 😀 Walaupun aku dah beli dulu baju ni gune duit sendiri, aku nak assume aku beli baju ni gune duit BR1M tu. Hehehehe. Kalau korang jumpe any online shop yang jual baju kurung cantik dan murah, feel free to comment the links kat ruangan komen. At least boleh tolong B2B lain yang belum beli baju lagi.

*Semoga cepat-cepat dapat baju dan tak kene tipu. Amiiiinnn~

11. Air Botol Doorgift – R O WATER SDN. BHD.

Antara dua jenis air minuman kat gambar bawah ni, mane satu yang korang berkenan? Belah kiri SeaMaster tu ke belah kanan Spritzer tu? Aku sure ramai yang minat botol SeaMaster tu kan sebab die kiut-miut. Even saiz kedua-dua botol ni same 230ml, tapi botol SeaMaster ni lagi comel kalau nak banding dengan air jenis cup.

 doorgift air botol, air botol 230ml, air botol comelair cup, doorgift air cup

Aku berkenan gile kot dengan botol air kiut ni so aku pun semangat mencari mane yang ade jual botol ni. Aku masuk Giant, aku masuk Jusco, aku masuk Tesco, semue tak ade. Lepas tu, mak aku ade bagi satu link nak cari botol ni. Link kilang R O Water terus mak aku bagi. Hahahaha.

So, aku call la kilang ni, dapat lah sales person die. Sales person die ni chinese laki. Rude jugak la orang nye. Macam nak letak phone cepat-cepat je orang tu. Aku naik geram pun ada. Tapi, aku sempat lah tanya ape-ape yang patut.

Ni nombor phone company R O Water ni: 03-9076 8966 – Sales Department

Korang kalau call-call, dapat salesman yang rude tu, bersabar la ye. Aku tengok dekat Facebook dieorang, ade jugak orang yang komen pasal salesman yang biadap sikit tu. Tapi, macam tak dek pape tindakan je.

botol air 230ml

Aku dapat quotation sekotak berharga RM8.00. Sekotak ada 35 botol. Means sebotol boleh dapat 23sen. Murah! Suke! Tapi itu kalau datang ambik terus dekat kilang die. Kalau pos, lain harga. Disebabkan aku nak pos terus ke Pahang, aku tak tanya la pulak harga kalau pos dalam KL. Buat rugi je kalau aku suruh die pos ke rumah KL. Membazir duit pos, lepas tu nak ngangkut balik Pahang pulak. Membazir membazir. Aku kan penjimat. 😀 Tapi, kalau nak angkut 45 kotak dari KL ke Pahang, mau hancur jugak kete. Tambah pulak company ni tak buat pos ke Pahang. Maybe sebab mahal gile kot pos keluar KL. Argh geram! Pening nak fikir.

Anyway, sementara aku solve kan problem aku ni, kalau korang berminat nak beli botol-botol air ni dengan harga yang murah, check them out~

Website: R O Water Sdn Bhd

Facebook: SeaMaster