20. Aku Hampir Give Up

Kisah 1:

Beli kain dekat Gulatis. Saleswoman tu pergi rekemen kain yang tak sesuai untuk dibuat baju, rekemen suruh beli kain 8 meter untuk fesyen yang sepatutnya guna 4 meter sahaja dan putar belit pasal harga. Harga asal RM38. Bila dah dekat kaunter, cakap RM68. Dan sekian terima kasih, atas “nasihat” kakak aku yang kate nak selamat sikit, kiteorang lebihkan kain 2 meter. Ambik kau RM680 untuk kain aku semata-mata. Last-last kain tu pecah dan tak sesuai buat kain belah luar. Jadi kain lining belah dalam je. OMG kaye betul aku kain lining RM68 semeter. Sedih dan geram.

Kisah 2:

Aku beli baju kurung peplum untuk nikah online. Vendor Twilight Violet Boutique bagus tapi Pos Laju Malaysia macam siot. Pergi hantar parcel dekat orang lain dan orang lain tu siap terima lagi bagi pihak aku padahal aku tak kenal langsung sape penerima tu. Penerima tu pun aku geram jugak. Senang-senang je nak terima barang orang yang kau tak kenal. IZAT, kalau aku kenal kau sape, memang aku tumbuk perut kau laju-laju sampai pecah isi perut. Sedih dan geram.

Kisah 3:

Beli barang hantaran. Tunang beli kan set toiletries Body Shop harga nak dekat RM200. Puas fikir nak beli toiletries ape asalnye. Berjalan dari Sogo sampai ke Paradigm Mall, baru confirm beli Body Shop punye set. Bila die balik rumah, ayah die bising-bising kate perfurm Body Shop ade alkohol. Ayah die tak bagi pakai dan tak boleh buat hantaran. Sedih dan geram.

Kisah 4:

Aku buat proposal (eceh proposal siap) untuk doorgift rombongan lelaki dan doorgift untuk tetamu nak bagi dekat mak dengan apak. Aku cube nak sejimat yang mungkin sebab budget tak dek tapi dalam mase yang same cube nak puas kan hati mak dan apak. Apak dah merajuk kot, Mak kate apak kate ikut aku lah nak bagi ape. Mak pulak tanye macam-macam pasal proposal yang aku bagi kat die. Sudah nye, aku malas nak layan. Sedih dan geram.

Cukup 6 kali lagi masalah pasal persiapan perkahwinan aku ni datang, dah cukup! Aku nak cakap dekat apak dengan mak aku dengan bakal mak mentua dengan bapak mentua aku, aku nak buat akad nikah je, tak dek hantaran, tak dek pelamin, tak dek baju persalinan, tak dek kenduri besar-besar, tak dek bilik pengantin, tak dek OP, tak dek canopy, tak dek katering, tak dek doorgift dan tak dek semuenye. Setel senang. Susah-susah sangat, kawen dekat Golok nu ha. Hahahahhaa.

Advertisements