83. Baju Bersanding DIY

Poyo sikit tunjuk baju. Aku nak cakap baju ni aku dengan mak yang jahit manik dan lace. Selaku amatur tak bertauliah – samada dalam bidang lace dan memanik, mahupun jahit menjahit, aku memang sengaja cari nahas hias baju sendiri. Aku tak reti langsung menjahit lace dan manik. Tapi dengan jiwa kental dan bimbingan daripada mak kesayangan, Alhamdullilah. Selamat lah baju ni dijahit oleh aku dan mak.

baju bersanding, bersanding, baju kahwin, baju kahwin diy

Lace nak manik yang simple saje. Baju pun baju kurung moden. Nampak tak? Nampak tak ironinya. Boleh lah aku pakai lepas kahwin nanti ke kenduri orang lain tanpa pengantin perempuan rase tergugat dengan baju aku. Jom kite tengok samada baju pengapit aku nanti lagi the vazz dari baju aku. Kate nye nak pakai baju warna cream macam pengantin? =_____=

Advertisements

79. Teaser Doorgift

Ini design doorgift yang aku nak bagi pada tetamu yang datang kenduri aku nanti. Tapi seperti biasa, ayah aku tak berkenan. Kali ni bukan sebab moden sangat, tapi sebab murah sangat. Hahahhaa. Geli hati aku dengan ayah ni. Mula-mula aku berkeras gila nak bagi doorgfit ni saje sebab murah. Aku siap cakap kat ayah, aku ade bajet ciput ni je untuk doorgift. Last-last, ayah sponsor doorgift.

Aku still geram nak buat doorgfit ni jugak. So, decision yang aku dengan ayah ambil, bagi dua-dua doorgift ni letak dalam paper bag. Nak tahu doorgift ape? Hehehehe. Lek lu~ Tunggu majlis minggu depan ye. Aku bagi hint design yang aku sketch dalam buku kahwin aku ni sikit. Lain-lain tunggu nanti. 😀

doorgift, diy doorgift, diy, doorgift murah

49. Bunga Telur DIY

Short entry je kali ni. Nak cakap yang bunga telur untuk letak dekat pelamin Mak dah lama siapkan. Mak memang power. Tapi disebabkan kamera takda, Mak pakai webcam laptop dia je hantar gambar dekat aku. Hohoho.
telur, bunga telur, bunga telur diy, wedding diy, diy

telur, bunga telur, bunga telur diy, wedding diy, diy

telur, bunga telur, bunga telur diy, wedding diy, diyTema majlis belah aku nanti hitam putih. Sebab tu la bunga pun nak hitam putih. Bahan-bahan yang aku beli untuk bunga telur ni tak banyak pun.

1. Kain Net

Beli dekat Kedai Bunga Juta Sdn Bhd dekat-dekat area Jalan TAR. Harga kain net RM2.40 semeter. Aku beli warna hitam 4 meter dan putih 4 meter untuk tempat letak telur.

2. Riben organza

Kedai sama jugak. Beli 2 warna hitam dan putih untuk buat bunga. RM38 untuk 2 riben panjang 20 kaki. Cukup untuk buat 100 bunga telur yang ada 4 kelopak hitam dan 4 kelopak putih.

3. Kayu lidi

Untuk buat batang bunga. Ni tak sure Mak beli ke Mak pakai yang dah ada dekat rumah. 1 paket boleh dapat banyak jugak la.

4. Selotip putih

Not exactly selotip lah tapi orang biasa pakai mende ni buat balut batang untuk bunga yang warna hijau tu. Tapi, kiteorang ambil pakai yang warna putih.

Em tu je kot barang yang dibeli untuk buat bunga telur ni. Yang lain macam bunga hitam dekat tengah-tengah bunga telur tu dengan manik-manik jurai tu, tu semua Mak pakai barang-barang recycle. Hahahahha. Yang bunga hitam Mak pakai kain tudung warna hitam yang lama-lamaaaaaaaaaaaaaa dulu. Dah tak pakai. So, Mak ape lagi. Selambe buat bunga pakai kain tu. Gulung-gulung, jahit-jahit. Yang manik-manik jurai tu pulak Mak ambil manik-manik yang dah putus dari tudung lama-lamaaaaaaaa dulu. Kekeke. Mak memang kreatif.

*Tiba-tiba terpanjang pulak entry ni. =___=

40. Design Kad Kahwin DIY Siap!

Pertama sekali, terima kasih aku ucapkan pada UNIFY kerana tadak line pada hari Khamis lepas. Dengan tadak nye line UNIFY dan aku tak boleh nak connect dengan internet, maka aku mampu menyiapkan peta lokasi rumah pengantin perempuan dan seterusnya semakin aktif membuat peta lokasi rumah pengantin lelaki dan design kad kahwin. Dan tadaa~ Kad kahwin DIY dah pun siap.

kad kahwin, design kad kahwin, diy, diy kad kahwin, kahwin, invitation card

Perasan tak peta tu ada 2 jenis? Satu melintang, satu lagi menegak? Time ni tengah kompius nak guna design menegak ke nak guna design melintang. So, buat 2 design terus, lepas print baru nampak mana satu yang lagi bagus.

kad kahwin, design kad kahwin, diy, diy kad kahwin, kahwin, invitation card

Dalam proses membuat kad kahwin menggunakan Adobe Illustrator CS3. Semakin aku pakai Illustrator ni, semakin aku suka dengan dia. 😀

kad kahwin, design kad kahwin, diy, diy kad kahwin, kahwin, invitation card

Dan inilah hasilnya. Ni muka depan dan belakang kad kahwin. Yang initial monogram kiteorang, huruf N dan Z  tu untuk muka depan kad. Peta pulak untuk bahagian belakang kad. Aku buat saiz half A4 untuk satu kad. So, dalam satu kertas saiz A4, dapat 2 kad. That’s why ade 2 duplicated design. Korang jangan kompius pulak.

kad kahwin, design kad kahwin, diy, diy kad kahwin, kahwin, invitation cardNi pulak hasil dalamnya. Aku buat simple-simple je sebab mengenangkan orang akan buang jugak kad ni nanti, nape kite nak susah payah sangat dak? Kalau artis ye la orang nak simpan. Kekekeke. Yang penting dalam kad tu ada nama parents kiteorang, nama kiteorang, alamat, tarikh, masa dan nombor telefon untuk dihubungi. Dah siap. Yippie yeay!!

13. Pelamin Kahwin Idaman

Sekarang aku tengah planning nak buat pelamin macam mana. Aku memang tak dek nak bersanding-sanding pun so rase macam tak perlu nak tempah pelamin. Aku nak buat pelamin diy ni pun untuk orang ambik-ambik gambar je. Aku tak rase berbaloi kot nak gi  tempah pelamin mahal-mahal gile melain kan ade orang yang nak SPONSOR. Aku ulang lagi sekali SPONSOR. Kahkahkah. Kalau ade orang nak sponsor, aku sure promote die habis-habisan dalam blog ni nanti.

Hari tu macam gaduh-gaduh manje sikit dengn bapak aku sebab aku anak first yang kawen dalam family. Bongsu pulak tu. Kiut lagi. Peh -__-” Mesti lah bapak aku semangat nak buat majlis grand-grand. Tapi, aku dengan mak kate nak diy sendiri. Ayat bapak sebelum aku tunjuk gambar-gambar untuk pelamin yang aku dengan mak nak buat.

 

“Mane sempat nak buat sendiri. Banyak keje lain lagi.”

“Atie, kau tak nak tempah pelamin ke? Bapak dah ambil pamplet tempahan pelamin dekat pekan tu.”

“Nak dapat mane barang-barang nak buat pelamin sendiri. Kite mane ade.”

 

Sampai satu saat, aku bertelefon dengan bapak dari KL, bapak dekat Pekan, aku cakap jugak aku tak nak pelamin, tak nak sewe baju, tak nak semue. Bapak tersenyap kejap. Ah, sudah, berdose dah aku jadi anak derhaka. Lepas tu, aku cakap “Ok la, kite tempah lah.”

Tibe-tibe, ade satu hujung minggu tu, aku balik ke Pekan. Mak kate mak dah tunjuk gambar-gambar pelamin yang aku dengan mak nak buat sendiri tu. Mak cakap bapak kate ok pulak. Mungkin die dah kecik hati kot. 😦 So, aku tarik la tangan apak nak tunjuk gambar pelamin tu sekali lagi. Bapak kate “Kalau macam ni tak pe la. Boleh lah buat kalau nak buat.” Senyum. Bapak tak marah. Merajuk pun tak. Ok je. Senyum lagi. Korang nak tengok pelamin macam mane aku teringin nak buat untuk kawen aku nanti? Jom check it out~

pelamin, pelamin diy, design pelamin

Nak letak kerusi dekat tengah, kalau boleh warna hitam. Lepas tu nampak kat belakang tu? Cantik kan? Letak lampu lip lap aidilfitri dekat belakang kain putih jarang. Letak karpet dekat lantai. Letak bunge ataupun bush hijau bulat dekat tepi-tepi kerusi. Wah!

pelamin, pelamin diy, design pelamin

Yang ni nampak lagi jelas lampu lip lap die. Meleleh air liur aku tengok.

pelamin, pelamin diy, design pelamin

Abaikan aksi mesra di atas. Aku nak tunjuk penggunaan lampu lip lap tu je. Yang ni, die tak letak kain pun. Nice jugak. 😀

*Mungkin aku akan tangkap gambar aksi macam ni jugak nanti. Muahahaha.

So, aku nak tanye korang. Korang ade lampu lip lap yang banyak dan kain putih yang jarang aku boleh pinjam ke sewe ke? Ok ok, macam banyak je barang aku nak gune. Jap aku listkan.

Lampu lip lap – banyak

Carpet hitam atau putih

Kain putih jarang + panjang

Bunga ros putih + hitam (jenis foam)

Bola daun hiasan (size M maybe?)

So, kalau korang ade or kenal sape yang ade, korang tolong email kat aku dekat misikahwin@gmail.com atau pun tinggalkan je link korang dekat komen kat bawah ok?  Anyway, tema kawen belah aku hitam putih tapi kiteorang akan minimalis kan penggunaan warna hitam supaya orang tak kondem. =__= Kalau ade nak rekemen pape, feel free komen kat bawah. Thank you very much.

 

12. Kad Kahwin DIY – Part 1

Tajuk macam poyo sikit. Nak Part 1 Part 2 siap. Kekekeke. Tapi, aku rase patut ade part-part ni. Senang sikit aku nak explain. Nak taip panjang-panjang pun tak best jugak. Tak dek feeling satu. Orang malas nak bace lagi satu hal. Tapi sebelum korang habiskan masa nak bace Part 1 dan Part seterusnya (aku tak sure nak buat berape part lagi ni sebenarnye), aku nak bagitawu yang aku akan pakai software Adobe Illustrator CS3 so nanti korang tak rase membazir follow post ni incase korang nak pakai software lain.

diy kad kahwin, kad kahwin diy, diy

 

So, here comes Kad Kawen DIY Part 1. Sebelum korang mula nak buat kad kawen DIY, ade beberape perkara yang korang kene fikirkan dulu. Kat bawah ni aku ade tuliskan kan ape mende yang korang kene pertimbangkan bile terfikir nak buat kad kawen sendiri.

 

kad kahwin diy, diy

1. Berapa pihak dalam satu kad

Ok, ini penting. Korang kene fikir nak buat satu kad untuk sebelah pihak sahaja atau korang nak gabung satu kad untuk dua belah pihak. Kalau untuk sebelah pihak je, boleh buat kad jenis poskad atau sekeping je dah memandai. Tapi, kalau nak buat untuk dua belah pihak, aku sarankan lebih baik buat kad lipat dua atau lipat tiga atau kad yang ada in lay.

Sebabnye, bile nak letak dua belah pihak tu, lagi banyak tulisan dan peta. Kalau semue taram dalam kad sehelai tu, terjojol mate orang nak baca mana untuk belah perempuan, mane untuk belah lelaki. Kesian kat orang lain. Karang orang tak datang kenduri, marah pulak, iye dak? :p

*Aku buat satu kad untuk dua belah pihak sekali gus. Nak jimat. 😀

 

font kad kahwin, diy kad kahwin

2. Ringkas dan padat.

Ini pun penting jugak. Pastikan apa yang tertulis dalam kat korang tu tak meleret-meleret, ayat tak yah nak syahdu-syahdu sangat lah. Orang tak nak bace pun ayat-ayat syahdu korang tu. Yang orang nak bace dalam kad korang tu just tarikh, masa, alamat, sape pengantinnya, peta dan nama-nama yang boleh dihubungi. Tak payah la nak letak syair-syair pantun jiwe karat ke. Pasti kan perkara-perkara penting je yang korang masukkan dalam kad korang.

Pemilihan font yang nak digunekan pun korang kene jage. Jangan main taram je. Konon nak unik la tulisan bersambung kerawang-kerawang, last-last sekali orang tak paham. Gune font yang orang boleh faham dan boleh bace walaupun bace sekali lalu je.

*Ayat-ayat dalam kad aku simple je, tak dek berkias-kias macam mase belajar sastera sekolah menengah dulu.

 

warna kad kahwin, diy kad kahwin

3. Pemilihan warna

Warna memainkan peranan penting dalam kad kawen. Aku cadangkan korang bincang dan pastikan warna apa yang korang nak untuk kad kawen korang. Tak kesah la sama ada nak ikut tema majlis perkahwinan, atau nak letak kerawang-kerawang ke,  nak tepek gambar korang sendiri ke, nak letak tepak sirih ke. Tapi pastikan, warna tak lebih daripada TIGA warna utama. Lebih dari TIGA warna, memang jadi badut la kad korang tu.

*Kad aku buat dua warna utama – biru dan putih.

 

4. Isi kandungan kad

Pastikan korang tahu apa yang nak letak dalam kad korang. Cube rujuk kad-kad kawen yang korang dapat sebelum ni. Ambil apa yang penting dan tolak tepi apa-apa yang tak penting. Perkara yang dikira sangat penting dalam kad jemputan perkahwinan contohnye macam:

Nama pengantin lelaki dan perempuan

Nama ibu dan bapa pengantin lelaki dan pengantin perempuan

Alamat rumah

Tarikh dan hari majlis

Waktu aturcara majlis (Dari pukul berapa sampai pukul berapa)

Peta

Nama dan nombor telefon yang boleh dihubungi (pastikan nama-nama untuk dihubungi ni mahir dan fasih dengan jalan area rumah)

 

 

peta kad kahwin, diy kad kahwin

4. Peta

Peta ni sumber utama orang yang akan datang ke majlis korang nanti. Korang kene pastikan peta yang korang buat tu senang dan mudah difahami, tak berbelit-belit dan tak serabut. Letak sekali koordinat GPS supaya orang senang pakai GPS je. Sekarang kan dah moden.

*Peta aku lukis sendiri je pakai Adobe Photoshop based on Google Maps. Nanti aku tunjuk kat korang dalam next next next entry. Pakai Microsoft Power atau Word pun boleh jugak.

 

5. Saranan

Kat sini aku nak sarankan beberapa perkara demi kebaikan bride to be smue bersama.

a. Jangan letak ayat-ayat Al-Quran. 

Sebab kite tak tahu dieorang yang dapat kad kawen ni nanti buat ape dengan kad-kad tu. Tak kan nak simpan pulak dak? Karang dieorang buang dalam tong sampah, tak pepasal rase berdosa.

b. Jangan letak gambar korang.

Tak payah la letak gambar korang kat kad kawen. Tak ke haru kalau nampak muke korang dalam tong sampah nanti. Sedih kan. Hahaha. Lagi satu, takut kene mandrem karang, sape susah? Korang jugak kan. :p

Setakat ni, point-point kat atas ni je yang aku boleh fikir kan. Stay tunes untuk Kad Kahwin DIY – Part 2.

2. Review Majlis Bertunang

Disebabkan persiapan untuk perkahwinan satu pun tak buat lagi, so aku nak buat review pasal majlis tunang aku dulu. Aku baru je bertunang pada 17 Mac 2013 yang lepas. Ceyh ceyh ceyh, baru lah sangat kan. :p

Majlis tunang aku buat habis DIY dan sempoi gile. Hahahha. Aku pun tak bajet aku akan buat sesempoi ini. Asalnya tak nak bertunang pun, nak nikah terus. Tapi bakal mak mentua nak jugak datang rumah. So, buat lah majlis sikit, secara kecil-kecilan.

bakal isteri

Ini bakal pengantin perempuan yang pemalu a.k.a aku.

bakal suami

Ini pulak bakal suami bermuka excited.

mini pelamin diy

Hahaha. Ni pulak mini pelamin (tak dek lah pelamin sangat).

1. Baju Tunang

Aku punya pakaian sempoi je. Baju kurung moden warna pink. Beli dekat PKNS Shah Alam dengan harga RM180 selepas diskaun RM10. Aku bukan seorang yang pandai berbargain.

Tunang pulak pakai kemeja lengan panjang warna soft pink brand Uniqlo berharga RM60. Punya lah susah nak cari baju untuk tunang aku ni sebab badan die kecik. -___-“


2. Hantaran

Aku dengan tunang selamba decide nak buat hantaran 3 balas 5. Versi orang nak berjimatlah kate kan. Hantaran aku untuk die:

1. Kain untuk baju nikah – Ade drama pasal kain ni. Later aku cerita dekat next entry.

2. Cookies Famous Amos 2 bag besar – Kakak sponsor.

3. Buah- buahan – Kakak dan abang sponsor.

4. Cupcake – Mak buat.

5. Pulut kuning dan kari ayam – Mak buat.

Hiasan untuk hantaran, aku recycle bunga-bunga lama mak plus bunga biru dan putih yang baru beli 3 hari before majlis. Bersengkang mata jugak nak susun dan gam bunga-bunga tu. Bekas hantaran pulak aku guna cermin. Konon-konon ambil inspirasi dari blogger Intanorazam.

Hantaran die untuk aku:

1. Cincin

2. Kain untuk baju nikah

3. Ferrero rocher

+ Tepak sirih sebagai tanda dan bunga ros merah fresh sejambak.


3. Make up 

Hal make up aku serahkan pada kakak aku yang sulung. Aku ni jenis tak suke bermake up. So, hari aku tunang tu, pakai make up pun tak nampak macam pakai make up. Kakak aku nak pakaikan eye liner pun, aku terjerit-jerit tak nak.


4. Pelamin

Mini pelamin tu totally DIY. 😀 Mak beli kain jersey warna ungu gelap, harga murah je RM4 semeter. So, mak beli 4 atau 5 meter (tak ingat dah) bidang 60. Yang putih tu pulak, langsir warna putih cream yang memang dah ada kat rumah.

Bunga yang berjelujur kat atas langsir tu, semua bunga-bunga lama mak. Recycle. 2 hari before majlis, jenuh aku dengan mak susun-susun bunga dan gam kan supaya jadi bentuk macam kat atas tu.

Alas tempat aku duduk pulak, mak yang buat kan. Mak beli kain baldu warna biru tua dan renda emas. Mak jahit kain baldu tu malam sebelum majlis. Yang paling tak tahan, mak aku jahit renda emas dekat tepi alas duduk tu, pagi majlis, sebelum orang datang. Mak aku memang power. :p


5. Cincin

Cincin tanda untuk aku, kiteorang pilih yang simple je. Niat hati nak buat cincin ni untuk bertunang dan nikah sekaligus. Tapi, last-last, nikah nanti ada cincin lain jugak. 😀


6. Kenduri

Kenduri pulak ayah support full. Buat makan sikit-sikit je sebab tak jemput orang ramai pun. Just ajak saudara-saudara dekat, jiran dan orang surau je. Yang tukang masak pun, mak saudara. Banyak jimat kat situ.

Over all, aku suka dengan majlis bertunang aku, kecuali satu. Aku kene basuh periuk lepas majlis habis. -____-” Hahahaha. Oh and, tipu lah kalau aku cakap, aku tak nak majlis grand-grand macam orang lain buat. Ade pelamin mahal, ade doorgift, ade kad undangan, hantaran mahal-mahal, official photographer, official videographer bla bla bla bla. Tapi memandangkan bajet aku pun tak dek, so tak boleh lah nak buat. Still, aku tetap bersyukur dengan ape yang ade.

Anyway, ni total lost untuk majlis bertunang aku (yang pakai duit aku dan tunang sahaja tak termasuk sponsor).

1. Baju tunang (Lelaki dan Perempuan) RM 240
2. Hantaran + decoration untuk hantaran + cermin dulang hantaran (Lelaki dan Perempuan) +- RM1000 (spoil dekat kain)
4. Cincin RM700
TOTAL LOST RM1940

Ok. that’s it review pasal tunang. Jumpa di entry yang akan datang.