79. Teaser Doorgift

Ini design doorgift yang aku nak bagi pada tetamu yang datang kenduri aku nanti. Tapi seperti biasa, ayah aku tak berkenan. Kali ni bukan sebab moden sangat, tapi sebab murah sangat. Hahahhaa. Geli hati aku dengan ayah ni. Mula-mula aku berkeras gila nak bagi doorgfit ni saje sebab murah. Aku siap cakap kat ayah, aku ade bajet ciput ni je untuk doorgift. Last-last, ayah sponsor doorgift.

Aku still geram nak buat doorgfit ni jugak. So, decision yang aku dengan ayah ambil, bagi dua-dua doorgift ni letak dalam paper bag. Nak tahu doorgift ape? Hehehehe. Lek lu~ Tunggu majlis minggu depan ye. Aku bagi hint design yang aku sketch dalam buku kahwin aku ni sikit. Lain-lain tunggu nanti. 😀

doorgift, diy doorgift, diy, doorgift murah

70. Net Murah Untuk Doorgift – Syarikat Bunga Reben

Sebelum ni aku ade cerita pasal net untuk veil. Net untuk veil tu lembut sikit kan. Kali ni pulak nak share net keras sikit. Net ni aku beli untuk buat doorgift. Net hitam ni, korang boleh pergi kat Jalan TAR kalau korang nak cari. Kalau korang nak beli sikit-sikit – 2 3 meter, aku suggest korang pergi beli dekat Kedai Bunga Juta Sdn Bhd. Kat situ semeter net keras ni RM2.40.

net hitam, net, doorgift, net doorgift, net keras, net murah, net hitam

Tapi kalau korang nak beli net dalam kuantiti yang banyak, aku suggest korang pergi dekat Syarikat Bunga Reben. Bila aku mentioned kuantiti yang banyak, means betul-betul banyak. Satu gulung terus. Harga net keras kat sini RM2.50 semeter. Tapi kalau korang beli satu gulung, harga total satu gulung jadi RM80. Nett price. Wohooo! Untung gila kot. Satu gulung ni ada 50 yards. Lebih kurang 45 meter.

net hitam, net, doorgift, net doorgift, net keras, net murah, net hitam

So, yeah. Sapa-sapa yang nak beli net secara bundle. Aku sangat-sangat rekemen beli dekat syarikat Bunga Reben. Net murah murah murah punya!

69. Crepe Paper Murah – Syarikat Bunga Reben

Sekarang ni ramai gila yang suka pakai crepe paper buat deko kan? Senang dapat pulak tu. Belambak dekat online dan kedai. Tapi kadang-kadang tu harga macam melampau sikit tak? So, kat sini aku nak rekemen kedai mana nak dapatkan crepe paper dengan harga ketar lutut tak percaya. Hahahaha.

crepe paper, crepe paper murah, syarikat bunga reben, kertas tissue, crepe paper putih

Asal-asal sekali, mak aku order crepe paper brand ni online. Tapi aku dah tak ingat nama die sebab susah gila pelik-pelik nama. So, korang kalau korang nak bukak bisnes nanti, jangan lah letak name-name yang susah nak ingat. Rugi tahu. Dekat online tu mak beli RM50 untuk 100 keping crepe paper dan beberapa crepe paper yang keras sikit.

crepe paper

Waktu tengah buat bunga guna crepe paper ni, tiba-tiba crepe paper dah habis. So, aku kena lah mencari pulak kat mana nak beli crepe paper lagi. Mak nak order tempat yang sama online tapi aku rasa mahal sangat tu. 150 keping RM93.80. So, waktu jalan-jalan dekat Jalan TAR, aku tanya dekat Syarikat Bunga Reben dieorang ada ke tak crepe paper brand yang aku nak tu. Waktu aku round-round dalam kedai dia, tak nampak pulak. Rupa-rupanya ada. Alhamdullilah. Beli banyak-banyak dapat murah. 1 bundle 50 keping dapat RM17.50. Kira sekeping dalam 35 sen. Untung ke tak tu? Untung kan. Kalau tempat lain, paling murah pun 40 sen je dapat. Ade jugak yang jual sampai RM1.00. Mak aih.

harga crepe paper

So, yeah. Pergi lah Syarikat Bunga Reben kalau korang nak cari barang-barang deko or barang-barang art. Setakat ni, tempat ni lah paling murah barang-barang dia aku tengok. So, good luck! 🙂

68. Biskut Chippy Chip – Fantasy Jungle Food

Doorgift untuk VIP. VIP lagi. Bosan betul. Bila nak cerita pasal doorgift biasa pulak kan. :p Untuk doorgift VIP, aku planning nak bagi bekas kaca bulat and letak biskut chippy chip ni. Botol kaca bulat tu aku dah order tapi entah bila lah boleh nak dapat. Ade problem sikit dengan vendor tu buat aku hangin je.

biskut chippy chip

Satu tin harga RM46. RM36 (biskut) + RM10 (tin). Kalau pulang balik tin, dieorang akan bayar semula RM10 untuk tin tu. Kira RM10 tu untuk deposit tin lah. Tapi tak semue biskut dieorang kene ada deposit tin. Ada biskut lain yang tak payah deposit pun. Kira tak payah pulang tin semula.

biskut doorgigt vip

So, biskut chippy chips ni aku beli dari Fantasy Jungle Food dekat Wangsa Maju. Satu tin berat 4kg. insyaAllah cukup untuk 100 botol kaca. Kalau tak cukup, planning nya nak beli chipsmore mini. Tambah kan je. Hehehehe.

Tunang pun beli biskut manis dulu-dulu time kecik selalu makan dekat Fantasy Jungle Food ni. Yang ada krim warna warni dekat atas tu. Contoh macam kat bawah.

biskut bunga, biskut manis, doorgift

 

Fantasy Jungle Food ni aku dah try google. Tak dek website and tak dek Facebook. Kalau korang nak pergi usha dieorang, korang boleh cari dekat Wangsa Maju. Sebelah NSK Wangsa Maju. NSK tu banyak cawangan tawu. So, google NSK Wangsa Maju. Good luck! 😉

48. Official DoorGift Vendor – Lyssa Eshoppe

Amboi, semua nak official. Sampai supplier doorgift pun nak buat official jugak. Melampau ni melampau. Anyway, doorgift aku baru setel 10% which is aku baru order cakar sarang burung daripada Lyssa Eshoppe. Aku ade cerita pasal Lyssa Eshoppe ni dekat sini dulu -> Lyssa Eshoppe.

doorgift, telur doorgift, doorgift kahwin

Doorgift yang aku tempah dari Lyssa Eshoppe ni tak lain tak bukan cakar sarang burung – doorgift yang aku duk gembar gemburkan waktu review pasal Lyssa Eshoppe ni. Aku order tak banyak pun, ambil 100 biji sarang burung sahaja untuk doorgift pihak lelaki. Nak kahwin dengan anak dieorang kan, kene la bodek sikit doorgift gempak-gempak sikit. Nanti mak mentua puji la “Pandai menantu aku pilih doorgift” Hikhikhik. Berangan.

Oh, sarang burung ni insyaAllah dalam planning nya salah satu doorgift yang aku akan letak dalam doorgift pihak lelaki tu. Ada lah lain-lain barang jugak yang aku akan letak sekali. Nak tahu? Hehehe. Tunggu hari kahwin aku nanti. :p Ok sape-sape nak usha cakar sarang burung dari Lyssa Eshoppe ni boleh usha dekat sini:

Facebook: Lyssa Eshoppe

Website: Lyssa Eshoppe

 

11. Air Botol Doorgift – R O WATER SDN. BHD.

Antara dua jenis air minuman kat gambar bawah ni, mane satu yang korang berkenan? Belah kiri SeaMaster tu ke belah kanan Spritzer tu? Aku sure ramai yang minat botol SeaMaster tu kan sebab die kiut-miut. Even saiz kedua-dua botol ni same 230ml, tapi botol SeaMaster ni lagi comel kalau nak banding dengan air jenis cup.

 doorgift air botol, air botol 230ml, air botol comelair cup, doorgift air cup

Aku berkenan gile kot dengan botol air kiut ni so aku pun semangat mencari mane yang ade jual botol ni. Aku masuk Giant, aku masuk Jusco, aku masuk Tesco, semue tak ade. Lepas tu, mak aku ade bagi satu link nak cari botol ni. Link kilang R O Water terus mak aku bagi. Hahahaha.

So, aku call la kilang ni, dapat lah sales person die. Sales person die ni chinese laki. Rude jugak la orang nye. Macam nak letak phone cepat-cepat je orang tu. Aku naik geram pun ada. Tapi, aku sempat lah tanya ape-ape yang patut.

Ni nombor phone company R O Water ni: 03-9076 8966 – Sales Department

Korang kalau call-call, dapat salesman yang rude tu, bersabar la ye. Aku tengok dekat Facebook dieorang, ade jugak orang yang komen pasal salesman yang biadap sikit tu. Tapi, macam tak dek pape tindakan je.

botol air 230ml

Aku dapat quotation sekotak berharga RM8.00. Sekotak ada 35 botol. Means sebotol boleh dapat 23sen. Murah! Suke! Tapi itu kalau datang ambik terus dekat kilang die. Kalau pos, lain harga. Disebabkan aku nak pos terus ke Pahang, aku tak tanya la pulak harga kalau pos dalam KL. Buat rugi je kalau aku suruh die pos ke rumah KL. Membazir duit pos, lepas tu nak ngangkut balik Pahang pulak. Membazir membazir. Aku kan penjimat. 😀 Tapi, kalau nak angkut 45 kotak dari KL ke Pahang, mau hancur jugak kete. Tambah pulak company ni tak buat pos ke Pahang. Maybe sebab mahal gile kot pos keluar KL. Argh geram! Pening nak fikir.

Anyway, sementara aku solve kan problem aku ni, kalau korang berminat nak beli botol-botol air ni dengan harga yang murah, check them out~

Website: R O Water Sdn Bhd

Facebook: SeaMaster

9. Lyssa Eshoppe – Doorgift

Door gift. Door gift. Door gift. Arghh!

*Konon-konon buat pening kepala*

Setakat ni aku tak pening kepala lagi buat preparation untuk kawen. Aku rasa macam main-main pun ade. Tak serius langsung. Preparation pun terkedek-kedek lagi. Hari ni baru nak tengok potential door gift untuk tetamu dan rombongan lelaki.

Aku dengan mak dah set in mind, tak mau bagi mende-mende mengarut macam pengetip kuku lah, bekas seramik lah, key chain muke pengantin (wtf??). Kau ingat orang nak simpan keychain muke kau? Bahahhahaha. Aku gelak je sorang-sorang. Mungkin yang nak simpan tu, nak mandrem korang kot. Opsss.

Lyssa Eshoppe, doorgift

Lyssa Eshoppe

Kali ni, aku nak share doorgift unik dari Lyssa Eshoppe. Dieorang punye trademark doorgift – Cakar ayam sarang burung. Kalau korang tak tahu, cakar ayam ni sejenis kuih. Buat daripada keledek. Bile dah siap, kuih die keras-keras sikit dan manis. Al kisah nye, Lyssa Eshoppe ni ade je buat doorgift lain tapi mata aku duk berkenan dengan sarang burung ni. Cool kan?

doorgift kahwin, doorgift sarang burung

Pakej cakar ayam sarang burung + telur masin + riben + tag + plastik = RM2.50

Not bad la kan? Tapi kalau korang rasa nak cakar ayam sarang burung saje pun boleh. Harga sarang burung ni dah up RM0.10. Dulu Rm1.00 seketul. Sekarang naik RM1.10 seketul.

 

doorgift kahwin, doorgift sarang burung

Pakej cakar ayam sarang burung + bebola coklat + riben + tag + plastik = RM1.90

Or kalau tak nak guna telur, boleh je nak pakai chocolate balls. Pakej untuk bebola coklat ni harga die for sure lain dan murah sikit.

 

doorgift kahwin, doorgift telur puyuh

Pakej cakar ayam sarang burung + telur puyuh 2 biji + riben + tag + plastik = RM1.80

Ataupun ada satu pilihan lagi. Pakai telur puyuh. Ceyh, macam aku pulak yang berjual mende ni. Semangat aku pergi promote pakej-pakej die. Aku dari dulu planning nak bagi sarang burung ni untuk doorgift. Tapi, mak dengan bapak kate telur susah nak handle, takut rosak pecah busuk semua. Tak jadi la nak buat. Or maybe boleh buat jadi doorgift untuk rombongan lelaki?

Anyway, selain daripada cakar ayam sarang burung ni, Lyssa Eshoppe ade buat pakej-pakej lain jugak macam custom made kotak doorgift, cakar ayam biasa, button badge,  kerepek, kek kukus, bahulu dan erm.. ermm.. Set cadar bilik pengantin. Sungguh tak masuk korum cadar pengantin tu.  -____-”

 

Kalau korang berminat jugak dengan Lyssa Eshoppe, go check them out~

Facebook: Lyssa Eshoppe