44. Hantaran Belt dan Wallet – Camel Active

Hantaran lagi aku nak cerita hari ni. Hantaran-hantaran aku semua nya macam cliche habis. Barang-barang yang orang biasa bagi untuk hantaran. Antara barang-barang yang aku akan bagi dekat tunang aku nanti:

  • Kek – beli masa nak dekat-dekat majlis nanti
  • Sweets dan chocolate – pun nak beli masa dekat-dekat majlis nanti.
  • Al-Quran – Ambil dari rumah je. Mak ada beli waktu pergi Mekah hari tu.
  • Sirih junjung – Beli sirih dan hias masa nak dekat-dekat majlis.
  • Buah – Sama jugak. Beli waktu nak dekat-dekat majlis.
  • Nexus 4 – Nanti dalam bulan depan atau bulan September baru nak beli phone ni. Tiba-tiba minggu lepas tunang kata macam minat telefon Nokia Lumia 1020 pulak. >.< Lepuk kang budak ni.
  • Toiletries – Yang ni dah beli. Pakai Follow Me murah-murah saje.
  • Baju – Ini dah setel. Beli kemeja G2000.
  • Wallet dan belt – Dah beli Camel Active punya.

hantaran, hantaran nikah, hantaran kahwin, belt and wallet, dompet, tali pinggang, camel active

Wallet dan belt ni kiteorang beli dekat Parkson Sogo. Masa tu ada sale gila-gila kot. Tu yang berani beli. Hahahaha. Memang cukup-cukup bawah budget untuk wallet and belt ni. Tapi, macam biasa lah. Masa nak mencari wallet ngan belt ni, aku tahan penat je ngekor tunang aku usha barang. Penat penat penat. Banyak lagi yang murah kiteorang jumpa tapi tunang tak berkenan. Huh~

hantaran, hantaran nikah, hantaran kahwin, belt and wallet, dompet, tali pinggang, camel activeSo. korang-korang yang tengah mencari hantaran, better korang beli waktu sekarang. Time sale tengah gila-gila. Gi usha barang-barang semua. Tiba-tiba aku rasa gambar yang atas ni seni gila. Ada mana-mana korang nak ambil aku jadi Official Photographer ke? Bahahahhaa. :p

Oh, start hari ni, cukup-cukup 3 bulan lagi sebelum majlis. >.< Wah wah wah~

Advertisements

43. Hantaran Kemeja Lelaki

Hari ni cerita pasal hantaran lagi. Kali ni hantaran untuk belah lelaki lagi. Baru je hujung minggu lepas aku pergi beli baju kemeja untuk buat hantaran untuk tunang aku. Sebenarnya dah cari baju hantaran ni dah lama dah. Tapi tu lah, tunang aku ni susah sikit. Satu sebab dia kecik, so susah nak cari saiz baju yang sesuai untuk dia. Lagi satu, tunang aku ni, high taste sangat. Selagi tak jumpa yang dia gila-gila suka dan sedap pakai, jangan harap dia nak beli. Aku yang naik penat jalan cari barang dengan dia. >.<
kemeja hantaran, hantaran, hantaran nikah, kemeja, G2000, Antara brand pakaian yang sesuai dengan tunang aku – G2000, Uniqlo, H&M. Baju untuk hantaran ni beli dekat G2000. Mula-mula tunang aku nak kemeja lain warna ungu cerah. Tapi aku kata warna ungu pekat ni lagi cantik. So, aku suruh cuba dua-dua baju. Bila dah cuba, dia kata yang ungu gelap ni sedap pakai. Yang cerah sikit tu kain tak sedap. Mestilah, sapa yang pilih kan. Hehehe, kalau perempuan pilih mesti berkualiti punyalah. :p

Masa tunang aku test kemeja tu, dia keluar dari fitting room nak tunjuk dekat aku, dia nampak sangat hot dan tegap.

Slurp slurp slurp. Meleleh air liur. Hahahahaha. Gatal nih!!

Bila dia dah berkenan kemeja ungu pekat ni, kiteorang pun cari lah baju yang berlipat. Tak mau ambil yang orang duk cuba-cuba. Tengok-tengok saiz paling kecik tinggal satu je. Nasib baik. Hehehe. Oh, tak caya tunang aku betul-betul kecik? Cuba tengok saiz baju apa yang kiteorang beli kat bawah.
kemeja hantaran, hantaran, hantaran nikah, kemeja, G2000,

14 1/2 okay. 14 1/2. Hahahaha. Adoi. Kecik kan? Sebenarnya tujuan utama kiteorang pergi G2000 tu nak beli baju kemeja je. Tiba-tiba gatal mata gatal tangan jugak tunang aku ni pergi test seluar. Seluar tu pulak kena gila dengan dia. Aku sabar je bukak wallet tengok duit. Memang harapan lah aku nak beli untuk dia kan. Duit takda. Hahahaahha. Kalau ada, memang dah lama aku beli kan untuk dia. Sayang punya pasal kan. Kalau aku beli kan yang ni untuk dia, lain kali aku paw die bawak aku pergi travel pulak. Hikhikhik.

42. Hantaran Toiletries Lelaki

Hantaran daripada aku untuk tunang aku

hantaran lelaki, hantaran toiletries, toiletries, hantaran, hantaran kahwin

Ni barang-barang toiletries yang tunang aku pilih sendiri. Korang boleh teka tak brand apa yang dia pilih? Hitam bergaya kot. Ada Shower foam, ada deodorant, styling gel, pencuci muka dengan bedak talkum. Dan brand yang dipilih oleh bakal laki aku yang bertuah sangat ni adalah…

……..

.

.

.

.

.

.

.

.

hantaran lelaki, hantaran toiletries, toiletries, hantaran, hantaran kahwin

Follow Me.

>.<

Sabar je la aku. Aku puas cakap dekat tunang ambil lah brand yang elok sikit. At least Nivea ke Dashing (padahal Dashing pun koman jugak) ke. Dia nak jugak ambil Follow Me. Kata nya “Classy classy”. Sabar je la. Waktu pilih barang-barang toiletries untuk hantaran ni, aku dah rekemen macam-macam – Adidas, Gatsby, Nivea, Dashing tapi semua tak cukup barang. Adidas ada perfurm je, Gatsby ada styling gel je, Nivea ada pencuci muka je.

Lepas tu tunang terpandang Follow Me. Mengundang memori kot brand tu. Very the ’90’s. Hahahaha. Tunang aku dah sakan nak ambil Follow Me. Aku tak mau sebab nanti aku jugak yang kene menjawab dengan sedara mara apesal bagi Follow Me je. Tapi, tunang degil jugak nak. Last-last aku cakap, tunang kumpul semua barang (pencuci muka, shower foam, deodorant, etc) dari brand Follow Me dan aku pulak cari barang-barang dari Dashing, then tengok mana satu barang lagi banyak yang tu kiteorang pilih.

Semangat lah aku mencari barang-barang Dashing – deodorant, perfurm, bedak, pencuci muka. Tunang aku pulak dapat barang-barang Follow me – shower foam, deodorant, perfurm, bedak, pencuci muka dan styling gel. Disebabkan barang Follow Me lagi banyak, so terpaksa lah aku tanpa rela ambil jugak toiletries Follow Me buat hantaran.

.

.

.

.

Dan terpaksa jugak lah aku menjawab dengan kakak aku kenapa aku beli Follow Me untuk hantaran…. >.< Asalnya lepas kene bebel dengan kakak, aku cakap balik dekat tunang. Last-last tunang kata pergi lah beli lain. Nanti dia bayar balik barang yang dah beli dan pakai sekarang. Mulanya aku ok tapi lepas bengkek-bengkek sikit dengan tunang pasal nak beli brand apa, aku malas nak layan. So, aku cakap pakai je Follow me, nanti cover brand guna reben. Hahahaha. Padan muke tunang aku.

41. Hantaran Toiletries Perempuan – Body Shop

Selamat berpuasa pada hari yang ketujuh semua. Macam mana dengan persediaan perkahwinan korang? Aku macam ni la. Duk terkedek-kedek lagi. Anyway, kali ni aku nak cerita pasal hantaran tunang aku nak bagi pada aku. Senarai hantaran yang tunang bagi pada aku:

  • Telekung dan sejadah – Yang ni kiteorang ambil yang dekat rumah Mak je. Sebab kat rumah banyak sangat telekung Mak dapat. Cantik-cantik pulak tu. Rugi je kalau tak pakai. So, ambil je la. Sejadah pulak, ambil sejadah yang Mak beli masa Mak pergi Mekah hari tu. Jimat dah. 🙂
  • Tafsir – Tunang ada cakap hari tu, benda wajib kena ada dekat rumah nanti Al-Quran sebab nak mengaji sama-sama. Sebab aku dah kata nak bagi Al-Quran, so tunang bagi lah tafsir. Tapi  tak beli lagi.
  • Kek – Beli dekat-dekat majlis nanti.
  • Cincin – Ibu sponsor 🙂
  • Mas kahwin – RM22.50 dan dinar emas
  • Tepak sirih – Family tunang macam kuat adat sikit. Hee.
  • Toiletries – Yang ni dah beli . Body Shop Strawberry.

hantaran, hantaran toiletries, hantaran perkahwinan, hantaran body shop, body shop

Tadaa~ Inilah hantaran toiletries untuk aku. Asalnya aku konon-konon nak pakai SKII. Tengok mahal la sangat tak jadi terus. So, masuk kedai Body Shop dekat Sogo. Tak confirm lagi nak beli. Keluar jalan-jalan lepas tu tak masuk-masuk dah Body Shop situ. Wahahaha. Lepas tu berjalan sampai ke Paradigm Mall, masuk Body Shop balik. Akak tu promote-promote dan kiteorang pilih-pilih barang. Woah, dapat lagi murah daripada Body Shop dekat Sogo tu. Untung lah beli dekat Paradigm Mall. 😀

hantaran, hantaran toiletries, hantaran perkahwinan, hantaran body shop, body shopIngat tak aku penah cerita pasal Ayah tunang kata tak boleh pakai Body shop ni buat hantaran sebab perfurm dia ada alkohol? Hehehe. Nasib baik Ibu komplot sekali kata tak da perfurm dalam basket ni. Wakakaka. Saya sayang Ibu. Tak sabar jadi menantu. Kekeke. :p So, hopefully boleh proceed guna Body Shop ni jadi hantaran.

Oh, aku ada baca London Weight Management nak bagi London Slim and Trim & Home Kit bernilai RM468 secara percuma. Kalau nak buat jadi hantaran pun tak da masalah. Free kot. Sapa-sapa berkenan boleh try usha London Weight London Slim and Trim & Home Kit.

4. Cerita Kain untuk Hantaran Tunang

Cerita haru pasal kain nikah aku. Aku dah tahu design ape nak buat untuk kawen nanti tapi al maklum lah, dua dua kepale tak betul, tak reti bab-bab kain ni. Mak aku duduk jauh nun sane. Mak mentua pulak asyik busy. So, time nak gi beli kain, aku pergi bertiga dengan kakak aku, aku dan tunang. Yang bongoknye aku ingat kakak aku ni reti la nak beli kain. Rupe-rupenye biol same macam aku dengan tunang. Pui betul.

Kiteorang bertiga mula mencari kain dekat Jalan TAR. Masuk sana, masuk sini. Tapi masuk area-area depan je la. Tak masuk sampai selit celah-celah mane entah. Sebab nye kakak aku cakap, kawan die penah beli and tempay baju kawen kat area-area tu. Time duduk mencari kain, dah berkenan dengan kain lelaki dekat GULATIS. Kain duchess jenis tebal. RM35 semeter. So, cari lah kain perempuan dekat kedai yang sama – GULATIS. Aku akan ingat nama brand ni sampai mati. Tahi betul.

Kisahnya masa pilih-pilih kain perempuan, saleswoman tu tunjuk beberapa kain. Aku berkenan kat 2 jenis kain ni – satu jenis harga RM38 satu lagi harga RM68. Aku siap belek majalah nak tunjuk design kat saleswoman tu nak tanya berapa meter kain kalau nak buat design macam tu. Saleswoman tu cakap 8 meter. Of course lah nak ambik kain murah. So, aku decide ambik kain yang murah harga RM38. Kakak aku cakap, nak selamat ambil 10 meter (noob nya kami).

kain nikah, hantaran tunang, hantaran kain, gulatis, white off, satin, plain

Kain nak buat untuk kawen

Bila dah siap gunting semue, turun lah ke bawah nak bayar, sekali tengok saleswoman tu cakap kain perempuan tu harga RM68 semeter. WTF??! Aku dengan kakak tanya balik lah dengan marah-marah. Kat atas cakap Rm38, bila nak bayar kate RM68. Last-last sebab dh gunting semue, terpaksa lah duit tunang aku melayang membayar harga kain tu. Bila keluar kedai, aku dah bengang, sumpah seranah saleswoman bongok tu. Huh.

Bulan lepas aku pergi carik tailor nak buat baju aku dengan baju tunang dan mak mentua aku dekat Medan MARA. Aku dah survey, ade aku bace blog bride to be cakap kedai Butik Umairah ok. So, kiteorang pergi lah tengok. Tapi, sebab kiteorang pergi hari Sabtu, owner die tak dek. Ade pekerja die je. Dah survey kat Umairah, kiteorang pergi survey lagi. Tak banyak kedai yang bukak hari tu. Sedih. Then, kiteorang pergi satu kedai lagi nama owner die Maiza. Yang tu, owner die pun ok jugak. Tapi, kiteorang tak booking terus, just survey je.

baju kahwin, dress kahwin, design baju kahwin

Ni lah contoh design baju untuk kawen aku. Sumber gambar Buddy Bead Soul

Next few weeks nye, kiteorang datang lagi kat Medan MARA tu sebab nak booking and nak tempah semue. Tunang berkenan nak buat dekat butik Umairah. Aku pulak berkenan nak buat dekat Maiza tu. So, kiteorang pergi la ke Umairah dulu. Owner die ada time tu. Alhamdullilah. Bile dah setel tang baju tunang aku, aku pun rase malas pulak nak pergi kedai Maiza. Last-last aku nak tempah kat Umairah jugak. Aku pun discuss dengan owner die, name Syarifah. Tang ni aku rase nak nanges gile-gile.

Kak Syarifah tu cakap, kain yang aku beli tu, tak sesuai untuk buat baju belah luar. Sebab kain die mudah pecah. Aku dah tersentap kejap. Die tanye beli kat mane, aku jawab GULATIS. Die cakap banyak customer die bawak kain dari Gulatis, kain yang tak sesuai. Orang-orang Gulatis suke rekemen kain mahal tapi tak sesuai. Aku tahan air mata. Kak Syarifah tanya lagi, berapa meter kain aku beli sebab nampak macam banyak, aku jawab 10 meter. Kak Syarifah tu terkejut sebab kalau design yang aku nak tu, just pakai 4 meter je. Akak tu cakap lagi, kain tu selalu nya kain orang kaye buat kain lining.

Aku terus terdiam. Sedih. Sedih gile. Aku baru je maafkan saleswoman tu sebab tipu aku pasal harga kain, sekali macam ni pulak kene. Aku dah tak boleh cakap pape dah time tu. Tekak perit tahan air mate depan bakal mak mentua. Lepas tu, mak mentua aku je yang cakap-cakap dengan Kak Syarifah. Pecahnye hati aku sebab kain mahal-mahal tapi guna nye untuk apa? Kain lining. Huaaaaaa~

3. Hantaran Tunang

Semalam aku dh review overall majlis tunang aku. Hari ni aku nak spesifik kan review aku untuk hantaran tunang belah perempuan dan lelaki. Ini adalah hantaran bajet versi ciput dan mengenyangkan. Hahahha. 

Hantaran dari belah aku ada 5 dulang. Aku bagi cookie Famous Amos 2 bag besar, kain untuk nikah, buah-buahan, pulut kuning dan kek.

hantaran tunang kain, kain, hantaran tunang, dulang cermin, cermin, dulang hantaran, tema biru

Ni hantaran utama belah aku. Kain untuk kawen. Untuk si dia. Leceh jugak nak cari kain untuk tunang aku ni. Demanding. Nak kain keras lah, tak nak kain lembik-lembik la. Pffttt~ Abaikan kain putih yang membaluti kain utama tu. Lupe nak cabut. Hahahaha.

hantaran kek, hantaran tunang, tunang, cermin, dulang cermin, dulang hantaran cermin

Ok, ni pulak hantaran kek. Mak aku bake kek ni malam sebelum majlis pukul 1 pagi lebih-lebih. Aku nak tolong bakar tapi mak aku hambat aku tidur. Dia kate nanti mate lebam tak lawa. Mak aku buat 2 perisa – kopi dengan chocolate. Buat bentuk bulat dan letak dalam bekas bulat tu.

hantaran tunang, hantaran cermin, dulang hantaran cermin, cermin, biru, tema biru, hantaran tunang famous amos, famous amos

Ni pulak famous amos. Kakak In aku sponsor.  Aku baru je berpakat dengan Angah aku nak cilok satu beg untuk makan sendiri. Tapi, kene marah dengan Kak In. Buruk perangai. Tsk tsk tsk.

hantaran tunang, hantaran pulut kuning, pulut kuning, kari ayam, hantaran dulang cermin, cermin

Ni pun mak yang masak. Pulut kuning dengan kari ayam. Sedap sedap sedap. Huhuhu. Bekas tu aku guna tupperware bulat kecik. 2 bekas letak pulut, 1 bekas letak kari ayam. Hiasan untuk hantaran, ehem semue aku buat. Patut lah buruk. T3T. Oh, satu lagi hantaran, aku bagi buah-buahan. Ade buah anggur, epal, pear dengan orange. Lepas tunang, aku baru terbace blog bride to be yang lain, die letak minyak pada buah tu nak bagi bersinar. Pui. Aku baru tahu.

Ni pulak hantaran tunang belah pihak laki bagi kat aku. Konon-konon kate nak bagi 3 hantaran. Tengok-tengok jadi 5 tambah dengan bunga sejambak dengan tepak sirih.

hantaran tunang cincin, cincin, tunang, tanda,

Ni hantaran utama. Cincin. White gold. Tak pernah-pernah seumur hidup aku pakai cincin, start je hari aku bertunang, aku dah kene pakai cincin sampai mati. Urgh.

hantaran kain, tunang, hantaran tunang kain, tema ungu, ungu, putih

Kain untuk kahwin nanti. Kain charmeuse satin. Cantik. Bersinar. Nampak mewah. Tapi tahi. Ini semue sebab kene tipu dengan saleswoman GULATIS yang ************* (aku pakai tekan je ni, tak de maksud terperinci). Lepas aku kene tipu gile babi ngan perempuan tu, aku selalu doa rezeki aku untuk kawen ni bertaambah-tambah. Nampak sangat la tak berdoa sebelum ni. Eh?

hantaran tunang, tepak sirih, tanda tunang

Ini pulak tepak sirih. Adat. Belah aku selambe tak main adat-adat. Hahahahhahaha. Last-last kene tegur dengan jiran kenapa tak dek hantaran sirih junjung. “Mak cik nak sponsor ke?” monolog dalaman ku berkata-kata. Monolog je lah. Tak cakap betul-betul pun. Menghormati orang tua kate kan.

hantaran tunang, tunang, hantaran ferrero rocher, hantaran chocolate, ungu

Ni pulak jenis hantaran yang aku paling suke. Makanan!! Muahahahha. Aku suka makan. Aku lagi suka makan dari suka tunang aku. Eh?

Ini je lah review hantaran tunang aku yang tak seberapa. Tengok-tengok balik, macam menyesal sikit tak buat grand sikit. Grand sikit ok, bukan grand banyak.