85. Majlis Kenduri 19 Oktober 2013

Alhamdullilah, syukur. Semalam setel sudah akad nikah. Sah sah sah. Wahahhahhaa. Terima kasih mak dan ayah. Terima kasih banyak-banyak. Puas memleleh air mate semalam. Tengok typo siap memleleh. Malas nak padam typo tu. Hahahah. Semoga tak buruk dalam gambar. Wahahhaha.

logo, initial monogram wedding

Siang tadi pulak setel jugak majlis makan-makan. Alhamdullilah. Kepada sesiapa yang hadir memeriahkan, terima kasih banyak-banyak. Yang tak berkesempatan datang, sila lah datang ke majlis bertandang di Rembau. Kepada tetamu yang datang tadi, terima kasih. Maafkan dan halalkan segala kekurangan dari pihak kami. Doakan kami berdua serta keluarga.

Sebenarnya banyak lagi yang aku tak sempat nak cerita kan pasal wedding preparation aku dekat korang. Tak pe tak pe. Lepas Honeymoon ni aku sambung bercerita ok. Hihihih. Oh oh, lusa aku nak pergi honeymoon. Shhhh~ Jangan kacau. :p

Advertisements

64. Doorgift Bag – Sayang U Sdn Bhd

Doorgift untuk VIP! Aku budget untuk VIP, doorgift bag 80 sen sekeping. Tapi, Alhamdullilah, aku dapat cari yang aku berkenan dan harga pun okay. Cantik pun cantik. Untuk VIP punya doorgift, aku budget 100 orang. 60 orang untuk rombongan lelaki dan the rest untuk saudara-saudara dan kawan-kawan.

doorgift bag, sayang u sdn bhd, doorgift, bag doorgift

Ni dia rupa doorgift yang aku pilih untuk VIP. Ceyh, VIP sangat. =____= Aku beli warna lain-lain. Biru, merah, pink, hijau ape dah lagi warna tak ingat dah. Ada design lain yang aku berkenan tapi saiz dia kecik sangat. Tak muat nak letak 3 barang untuk VIP.

doorgift bag, sayang u sdn bhd, doorgift, bag doorgift

Harga pun murah. RM3.60 sepaket. 1 paket ada 10 keping doorgift bag. So total semua RM36. Still under my budget.

doorgift bag, sayang u sdn bhd, doorgift, bag doorgift

Kat mana aku beli? Aku beli ni dekat Sayang You Sdn Bhd. Memang special place untuk barang-barang kahwin je semua. Sayang You ni dekat Semua House. Korang naik lift, tekan level U5, nampak je gerbang, ha itu lah dia. Senang je nak cari.

 

Kalau nak tengok Facebook dieorang pun ada. Website pun ada tapi tak berfungsi pun. Hehehe. Have fun there!!

Facebook : Sayang You

Website : Sayang You

59. Lace Putih Untuk Baju Bersanding

Lace lace lace. Baru aku tahu lace ni mahal rupanya. Ataupun aku yang tak reti membeli ni noob sangat senang kena tipu? Lace yang aku beli RM80 semeter dan aku beli semeter je sebab nak tepek dekat baju je pun. Tak apa lah, kene tipu ke memang harga betul ke. Aku malas nak ambil port. Kalau aku kene tipu, aku mintak sangat doa banyak-banyak Allah murahkan rezeki aku dan keluarga. Kalau harga betul RM80 semeter, aku doakan peniaga tu murah rezeki dan turunkan harga lace supaya orang lain boleh beli dengan harga yang lebih murah.

lace putih, lace untuk baju kahwin, baju lace

 

And yes, ni lah rupa lace yang aku beli untuk buat tepek dekat baju aku. InsyaAllah cukup nak letak dekat tangan dua belah dan tengah dada. Redha, padahal dah ukur dah. Hikhikhik.

lace putih, lace untuk baju kahwin, baju lace

 

Lace ni aku beli tak lain tak bukan dekat Jalan TAR. Kedai mane aku dah tak ingat. Nasihat aku pada korang-korang yang planning nak kawen or dah ade boypren/girlpren, pergi lah rajin-rajin turun Jalan TAR and usha harga-harga segala mak nenek kain dekat sane supaya korang boleh tahu mana satu kedai yang boleh bagi korang murah. And jangan lupa rajin tawar menawar. Aku ni bahase tak reti langsung tawar menawar. Heh heh heh ~ =____=

58. Design-design Lain Untuk Baju Kahwin

Sebelum aku finalize design untuk baju bersanding dan baju bertandang tu, haruslah banyak gila design yang aku cuba reka. Dan mostly design poyo gila bajet-bajet rasa macam ayu gila la kalau pakai. Bila tengok semula, memang rasa nak tendang-tendang punggung sendiri sebab buat design macam tu.

Tanpa buang masa lagi, jom lah tengok half of design-design yang aku conteng sebelum ni.

design baju kahwin, design baju, baju kahwin

Ni sketch poyo-poyo je. Semua nak bajet dress macam princess. Pui. Geli. Eh? Ngate diri sendiri tak boleh blah. >.<

design baju kahwin, design baju, baju kahwin

Hamik kau. Detail mak aih tak leh blah. Siap dengan manik ape nak pakai, lace ape warna ape, veil siap. >.< tapi design ni nampak poyo reben pew pew melebeh dekat tepi. So, reject.

design baju kahwin, design baju, baju kahwin

Ni pulak aku tengok design ni dekat internet. Orang putih punye gaun pendek. Cantik. Dia pakai labuci. Ya Rabbi memang cantik. Bila aku try convertkan dalam sketch aku, MAJOR FAIL. Hahahha. And susah kalau nak jahit labuci banyak-banyak macam ni. So, reject.

design baju kahwin, design baju, baju kahwin

Ini macam lebih kurang dengan design baju bertandang sekarang ni. Cuma line lace tu tak berkenan sangat. so, improvise and jadi lah design baju bertandang sekarang. This one, reject.

design baju kahwin, design baju, baju kahwin

Yang ni bila aku tengok semula, memang rase nak lempang bertubi-tubi diri sendiri. Sungguh geli. Bukan style aku sangat-sangat ni. Tapi tak tahu nape gedik nak design macam ni dulu. So, reject.

Dah puas gelak-gelak? Ok, dah habis. Setel. Bye.

42. Hantaran Toiletries Lelaki

Hantaran daripada aku untuk tunang aku

hantaran lelaki, hantaran toiletries, toiletries, hantaran, hantaran kahwin

Ni barang-barang toiletries yang tunang aku pilih sendiri. Korang boleh teka tak brand apa yang dia pilih? Hitam bergaya kot. Ada Shower foam, ada deodorant, styling gel, pencuci muka dengan bedak talkum. Dan brand yang dipilih oleh bakal laki aku yang bertuah sangat ni adalah…

……..

.

.

.

.

.

.

.

.

hantaran lelaki, hantaran toiletries, toiletries, hantaran, hantaran kahwin

Follow Me.

>.<

Sabar je la aku. Aku puas cakap dekat tunang ambil lah brand yang elok sikit. At least Nivea ke Dashing (padahal Dashing pun koman jugak) ke. Dia nak jugak ambil Follow Me. Kata nya “Classy classy”. Sabar je la. Waktu pilih barang-barang toiletries untuk hantaran ni, aku dah rekemen macam-macam – Adidas, Gatsby, Nivea, Dashing tapi semua tak cukup barang. Adidas ada perfurm je, Gatsby ada styling gel je, Nivea ada pencuci muka je.

Lepas tu tunang terpandang Follow Me. Mengundang memori kot brand tu. Very the ’90’s. Hahahaha. Tunang aku dah sakan nak ambil Follow Me. Aku tak mau sebab nanti aku jugak yang kene menjawab dengan sedara mara apesal bagi Follow Me je. Tapi, tunang degil jugak nak. Last-last aku cakap, tunang kumpul semua barang (pencuci muka, shower foam, deodorant, etc) dari brand Follow Me dan aku pulak cari barang-barang dari Dashing, then tengok mana satu barang lagi banyak yang tu kiteorang pilih.

Semangat lah aku mencari barang-barang Dashing – deodorant, perfurm, bedak, pencuci muka. Tunang aku pulak dapat barang-barang Follow me – shower foam, deodorant, perfurm, bedak, pencuci muka dan styling gel. Disebabkan barang Follow Me lagi banyak, so terpaksa lah aku tanpa rela ambil jugak toiletries Follow Me buat hantaran.

.

.

.

.

Dan terpaksa jugak lah aku menjawab dengan kakak aku kenapa aku beli Follow Me untuk hantaran…. >.< Asalnya lepas kene bebel dengan kakak, aku cakap balik dekat tunang. Last-last tunang kata pergi lah beli lain. Nanti dia bayar balik barang yang dah beli dan pakai sekarang. Mulanya aku ok tapi lepas bengkek-bengkek sikit dengan tunang pasal nak beli brand apa, aku malas nak layan. So, aku cakap pakai je Follow me, nanti cover brand guna reben. Hahahaha. Padan muke tunang aku.

40. Design Kad Kahwin DIY Siap!

Pertama sekali, terima kasih aku ucapkan pada UNIFY kerana tadak line pada hari Khamis lepas. Dengan tadak nye line UNIFY dan aku tak boleh nak connect dengan internet, maka aku mampu menyiapkan peta lokasi rumah pengantin perempuan dan seterusnya semakin aktif membuat peta lokasi rumah pengantin lelaki dan design kad kahwin. Dan tadaa~ Kad kahwin DIY dah pun siap.

kad kahwin, design kad kahwin, diy, diy kad kahwin, kahwin, invitation card

Perasan tak peta tu ada 2 jenis? Satu melintang, satu lagi menegak? Time ni tengah kompius nak guna design menegak ke nak guna design melintang. So, buat 2 design terus, lepas print baru nampak mana satu yang lagi bagus.

kad kahwin, design kad kahwin, diy, diy kad kahwin, kahwin, invitation card

Dalam proses membuat kad kahwin menggunakan Adobe Illustrator CS3. Semakin aku pakai Illustrator ni, semakin aku suka dengan dia. 😀

kad kahwin, design kad kahwin, diy, diy kad kahwin, kahwin, invitation card

Dan inilah hasilnya. Ni muka depan dan belakang kad kahwin. Yang initial monogram kiteorang, huruf N dan Z  tu untuk muka depan kad. Peta pulak untuk bahagian belakang kad. Aku buat saiz half A4 untuk satu kad. So, dalam satu kertas saiz A4, dapat 2 kad. That’s why ade 2 duplicated design. Korang jangan kompius pulak.

kad kahwin, design kad kahwin, diy, diy kad kahwin, kahwin, invitation cardNi pulak hasil dalamnya. Aku buat simple-simple je sebab mengenangkan orang akan buang jugak kad ni nanti, nape kite nak susah payah sangat dak? Kalau artis ye la orang nak simpan. Kekekeke. Yang penting dalam kad tu ada nama parents kiteorang, nama kiteorang, alamat, tarikh, masa dan nombor telefon untuk dihubungi. Dah siap. Yippie yeay!!

24. HoraHorey Filmmaker – Cinematography

Dah tengok wedding video kat atas? Kalau belum, cube tengok kejap. Kalau dah tengok, ape opinion korang pasal mutu video yang dieorang buat ni? Oh, by the way, yang buat video ni name nye HoraHorey Filmmaker. Menarik? Beremosi? Lagu dan video kene ke tak?

Ok lah, ni aku ak bagitawu aku punye opinion untuk kerja dieorang ni. Aku dah tengok separuh daripada video wedding yang dieorang buat. Dan kesemua separuh yang aku tengok tu adalah yang latest ones, bukan lama-lama punye video. Bagi aku, dieorang punye kualiti video:

  • Pemilihan lagu
    • Ada lagu-lagu yang dieorang pilih sedap dan ade jugak lagu-lagu yang tak best. Tang lagu aku tak sure sama ada dieorang HoraHorey yang pilih ataupun pilihan customer. Kalau ikutkan quotation, lagu atas pilihan customer.
  • Kesinambungan antara video dan lagu
    • Kebanyakan video dieorang aku tengok, lagu tak kena dengan video. So, nampak macam spoil gile.
  • Emosi
    • Aku tak dapat rasa emosi yang nak ditonjolkan pada hari perkahwinan tu. Feeling sedih, feeling happy, feeling terharu. Semue tu tak berape nak rase kalau tengok video dieorang.
  • Pemilihan moment
    • Ape yang aku observe dieorang punye video ni, kadang-kadang suke ambil moment yang tak penting. Moment-moment yang aku rase tak perlu dalam video kahwin customer pun ada. Orang lalu lalang menyemak, orang potong sayur?? Adoi.
  • Sound effect
    • Sedikit spoil jugak tang sound dalam video tu. Kadang-kadang ade scene dalam video tu, dieorang buat sound effect orang bercakap yang tak penting, yang tak dek special effect pun dalam penceritaan video.
  • Sound track
    • Dalam banyak-banyak video yang aku tengok, ade satu video tu awal-awal okay je, tapi bile dah hujung-hujung 3/4 daripada video, tibe-tibe volume naik then turun semule. And I was like, whaaaattt???? I don’t like it.
  • Repeated scene
    • Hah, kantoi dekat satu video (aku tak ingat dah video mane satu) dieorang gune scene yang same, ulang 2 kali. Why oh why. This is so wrong. Ini bukan filem hindustan nak flashback 2 3 kali. Duhhh~
  • Tak konsisten
    • Ade satu video, dieorang capture waktu sarung cincin. Sekejap fokus dekat tangan, sekejap fokus dekat muke lepas tu fokus balik dekat tangan. Why? Why? Serabut sangat.

HoraHorey Filmmaker

Itu lah serba sedikit pendapat aku pasal hasil kerja dieorang ni. Mungkin sebab aku dah awal-awal nampak hasil kerja PelangiPutih Film yang gile best tu, so standard yang aku letak sangat tinggi. Aku tak kate aku tak kan ambil HoraHorey Filmmaker untuk jadi videographer aku kalau dah sesak sangat, tapi I would leave them as the last choice. Aku ade mintak quotation daripada dieorang, so this is what I get.

Price: RM2500

– 1 Professional Videographer
– 2 days 2 Event
– If for Engagement/ Solemnization Shooting coverage – max 5 hours (include FREE make up Shooting and FREE 30 minutes – outdoor same day)
If for Reception Shooting Coverage – max 7 hours (include FREE make up Shooting and FREE 30 minutes – outdoor
same day)
– All Professional DSLR Video equipments
● Slider
● Monopod
● Tripod
● Audio recorder
– No video amendments/change of song in this package Output
● 2 edited highlights video
● Video duration – (3-5 minutes)
● Data file .mov
● How to get the highlight video and the raw file? – Come to our studio and copy the video using pen drive /hardisk /laptop/note book
FREE – All Raw Files/Video Source files
FREE – Song Selection(You MUST email us before your wedding day)
FREE – Transportation fee

Additional Charges
Add 1 professional videographer = RM800
Add 1 time video amendments/change song = RM700
Add 1 DVD Copy(DVD play format) = RM250
Add 2 DVD Copies = RM350
* If you want our standard wedding package please let us know. We will send it to you.

 

So, kalau korang maca berminat dengan HoraHorey Filmmaker, boleh mintak quotation dengan dieorang sebab dekat aku walaupun dieorang letak “FREE – Transportation fee” pada surat quotation, tapi dekat email aku dieorang ade tambah:

Extra charges for 1) transportation fee + toll  ( RM 344.00)

                                     2) 1 videographer (RM 800).

Oh, anyway, dieorang tengah ade promotion sekarang. 1 event untuk RM1299 (Solemnization/Reception/Engagement) dan RM1000 sahaja untuk Save The Date video. Jom check them out~

Facebook: HoraHorey Filmmaker

Vimeo: HoraHorey Filmmaker

YouTube: HoraHorey 

Website: HoraHorey Filmmaker

4. Cerita Kain untuk Hantaran Tunang

Cerita haru pasal kain nikah aku. Aku dah tahu design ape nak buat untuk kawen nanti tapi al maklum lah, dua dua kepale tak betul, tak reti bab-bab kain ni. Mak aku duduk jauh nun sane. Mak mentua pulak asyik busy. So, time nak gi beli kain, aku pergi bertiga dengan kakak aku, aku dan tunang. Yang bongoknye aku ingat kakak aku ni reti la nak beli kain. Rupe-rupenye biol same macam aku dengan tunang. Pui betul.

Kiteorang bertiga mula mencari kain dekat Jalan TAR. Masuk sana, masuk sini. Tapi masuk area-area depan je la. Tak masuk sampai selit celah-celah mane entah. Sebab nye kakak aku cakap, kawan die penah beli and tempay baju kawen kat area-area tu. Time duduk mencari kain, dah berkenan dengan kain lelaki dekat GULATIS. Kain duchess jenis tebal. RM35 semeter. So, cari lah kain perempuan dekat kedai yang sama – GULATIS. Aku akan ingat nama brand ni sampai mati. Tahi betul.

Kisahnya masa pilih-pilih kain perempuan, saleswoman tu tunjuk beberapa kain. Aku berkenan kat 2 jenis kain ni – satu jenis harga RM38 satu lagi harga RM68. Aku siap belek majalah nak tunjuk design kat saleswoman tu nak tanya berapa meter kain kalau nak buat design macam tu. Saleswoman tu cakap 8 meter. Of course lah nak ambik kain murah. So, aku decide ambik kain yang murah harga RM38. Kakak aku cakap, nak selamat ambil 10 meter (noob nya kami).

kain nikah, hantaran tunang, hantaran kain, gulatis, white off, satin, plain

Kain nak buat untuk kawen

Bila dah siap gunting semue, turun lah ke bawah nak bayar, sekali tengok saleswoman tu cakap kain perempuan tu harga RM68 semeter. WTF??! Aku dengan kakak tanya balik lah dengan marah-marah. Kat atas cakap Rm38, bila nak bayar kate RM68. Last-last sebab dh gunting semue, terpaksa lah duit tunang aku melayang membayar harga kain tu. Bila keluar kedai, aku dah bengang, sumpah seranah saleswoman bongok tu. Huh.

Bulan lepas aku pergi carik tailor nak buat baju aku dengan baju tunang dan mak mentua aku dekat Medan MARA. Aku dah survey, ade aku bace blog bride to be cakap kedai Butik Umairah ok. So, kiteorang pergi lah tengok. Tapi, sebab kiteorang pergi hari Sabtu, owner die tak dek. Ade pekerja die je. Dah survey kat Umairah, kiteorang pergi survey lagi. Tak banyak kedai yang bukak hari tu. Sedih. Then, kiteorang pergi satu kedai lagi nama owner die Maiza. Yang tu, owner die pun ok jugak. Tapi, kiteorang tak booking terus, just survey je.

baju kahwin, dress kahwin, design baju kahwin

Ni lah contoh design baju untuk kawen aku. Sumber gambar Buddy Bead Soul

Next few weeks nye, kiteorang datang lagi kat Medan MARA tu sebab nak booking and nak tempah semue. Tunang berkenan nak buat dekat butik Umairah. Aku pulak berkenan nak buat dekat Maiza tu. So, kiteorang pergi la ke Umairah dulu. Owner die ada time tu. Alhamdullilah. Bile dah setel tang baju tunang aku, aku pun rase malas pulak nak pergi kedai Maiza. Last-last aku nak tempah kat Umairah jugak. Aku pun discuss dengan owner die, name Syarifah. Tang ni aku rase nak nanges gile-gile.

Kak Syarifah tu cakap, kain yang aku beli tu, tak sesuai untuk buat baju belah luar. Sebab kain die mudah pecah. Aku dah tersentap kejap. Die tanye beli kat mane, aku jawab GULATIS. Die cakap banyak customer die bawak kain dari Gulatis, kain yang tak sesuai. Orang-orang Gulatis suke rekemen kain mahal tapi tak sesuai. Aku tahan air mata. Kak Syarifah tanya lagi, berapa meter kain aku beli sebab nampak macam banyak, aku jawab 10 meter. Kak Syarifah tu terkejut sebab kalau design yang aku nak tu, just pakai 4 meter je. Akak tu cakap lagi, kain tu selalu nya kain orang kaye buat kain lining.

Aku terus terdiam. Sedih. Sedih gile. Aku baru je maafkan saleswoman tu sebab tipu aku pasal harga kain, sekali macam ni pulak kene. Aku dah tak boleh cakap pape dah time tu. Tekak perit tahan air mate depan bakal mak mentua. Lepas tu, mak mentua aku je yang cakap-cakap dengan Kak Syarifah. Pecahnye hati aku sebab kain mahal-mahal tapi guna nye untuk apa? Kain lining. Huaaaaaa~