15. Pengapit DOs & DON’Ts

Hey girls,

Last entry aku dah cakap pasal tugas-tugas seorang pengapit. Dan seperti yang aku janji kan, entry kali ni pasal the DOs and the DON’Ts bagi seorang pangapit. Kite start dengan the DON’Ts dulu okay?

pengapit do's and dont's

DON’T

1. Baju

Baju pengapit jangan duk mengelip lap lagi over dari pengantin. Sebaik-baiknye bincang dengan pengantin baju warna ape yang sesuai. Jangan pulak pengantin pakai baju putih, kau pun nak pakai baju putih. Kang orang kompius mane satu pengantin nye. Lebih-lebih lagi waktu akad nikah tu. Untuk selamat jangan lah pakai baju putih sebab sure-sure pengantin akan pakai baju putih untuk akad nikah.

2. Posing

Mak aih, pantang nampak kamera sikit, teruz zap posing macam Bobo Bubu ‘Sayang’ tu. Hah, bab posing pun korang kene jage, jangan over. Ini majlis orang, bukan majlis kite. Respect lah sikit hari bahagia pengantin. Dieorang penat-penat booking photographer mahal-mahal, tengok-tengok dalam gambar bukan pengantin lelaki dengan pengantin perempuan yang banyak posing. Gambar pengapit yang posing over. Alahai.

3. Make up

Make up korang pun jangan over macam nak pergi dinner grand-grand. Jangan, tolong jangan. Bukan sebab nanti orang tanye mane satu pengantin ke mane satu pengapit tapi sebab takut kene kutuk dek orang je kate make up mengalahkan mak ngah. Haru je. so, pengapit-pengapit sekalian, pada hari yang berkenaan, pakai light make up saje ye. Tak payah lah bibir merah saga, pipi merah, mate hitam lebam. Hikhikhik.

4. Perangai

Jage perangai, jage tingkah laku, jage pertuturan. Jangan semangat sangat bercakap kuat-kuat, gelak sampai nak gegar satu dunia. Oh no! Dan jangan asyik duduk tengok telefon dan touch make up sendiri. Yang perlu di touch up ialah sang pengantin. Kalau korang duk fikir pasal korang je, bile tang nye korang nak tengok pengantin elok ke tak rupenye? Isk isk isk. Yang penting jangan buat perangai macam-macam. Nanti pengantin yang kat sebelah pulak malu dengan perangai korang.

tugas pengapit

Nape aku pakai lagi gambar ni? =___=

Ok, now ape yang pengapit perlu buat pada hari kejadian.

DO’s

1. Bersiap awal

Korang akan menjadi antara orang penting dalam memastikan kelancaran majlis tu nanti. So, korang kene la bangun awal dan bersiap awal. Biasenye orang tunggu pengantin untuk mula kan akad nikah atau majlis. Ha, jangan sampai orang kene tunggu korang pulak untuk mula kan majlis. Haru haru.

2. Ambil sarapan

Hari kejadian korang akan jadi tersangat-sangat busy buat itu buat ini, temankan pengantin. Takut-takut korang terpakse lambat makan, pastikan korang ambil sarapan pagi sesempurna yang mungkin. Pastikan sarapan yang korang ambil tu mampu buat korang bertahan dari pukul 8 pagi sampai 2 – 3 petang supaya korang tak pepasal pengsan ke muntah ke pitam ke. Tak pasal-pasal pengantin pulk yang kene jage korang. Bahahhahaa.

3. Senyum

Even panas ketiak berlecak ke hujan ke banyak keje kene buat ke, pasti kan korang sentiasa tersenyum. Dan jangan lupe ingatkan pengantin untuk senyum sekali. Pengantin control ayu dah tak ingat dah semue tu. Bile korang rase terbeban jadi pengapit ni, just ingat je la, nanti turn korang kawen, ade orang yang akan berusaha menjadi pengapit terbaik korang nanti. 🙂

4. Tolong apa yang perlu

Jadi pengapit bukan satu token untuk tayang muke ye. Keje korang jauh lagi penting dari itu. Bile nampak pengantin macam terkial-kial blur, tanye kenape, nak ape. Bukan buat dek tak tahu je. Gelabah lah pulak si pengantin tu. Jadi proaktif sikit. Kadang-kadang pengantin  duk control ayu tambah nerves tambah blur, dieorang dah tak tahu nak baut ape. So, korang la pengapit, penyelamat keadaan! Wah gitu.

So, good luck to all pengapit. Semoga korang berjaya menjalan kan tugas dengan ikhlas dan sempurna. 😀

Advertisements

14. Tugas Pengapit

Korang dah ade pengapit? Sape pengapit korang? Berape orang pengapit korang? Diorang dah tahu ke korang nak kawen ni? Ha? Ha? Dieorang dah setuju ke nak jadi pengapit korang? Amboi banyak pulak tanye aku ni. Hahaha. Kalau nak cerite pasal pengapit aku, aku ade satu angan-angan. Nak pengapit 6 ke 7 orang dan pakai baju ikut warna pelangi dan aku pulak pakai baju warna off-white.

warna baju pengapit

Baju pengapit warna pelangi.

Tinggi betul kan cite-cite aku. Tapi bila fikir balek, aku tak mampu lah pulak nak buat macam tu. Al maklum lah pengantin bajet. So, aku mintak sorang je best buddy aku sejak diploma dulu jadi pengapit aku. Ha babe kau ingat senang nak jadi pengapit? Bace ni. Kihkihkih.

Now aku nak share ape tugas-tugas seorang pengapit perempuan.

1. Mesti jaga kebajikan pengantin

Pasti kan korang sentiasa ada/pegang:

  • Tisu – nak kesat hingus pengapit waktu akad nikah. Haruslah pengantin nak nangis-nangis gitu. Malu la kalau jurugambar ambik gambar pengantin berhingus nanti.
  • Span – baju pengantin panas kot tambah berdebar nebes tunggu akad nikah. Habis berpeluh nanti, cair make up. Baju pengantin tak dek poket nak letak span make up. Make up cair pun tak perasan. So, tugas korang la si pengapit nak tengok-tengok make up pengapit cair ke tak. Kalau cair, touch up kan sikit.
  • Kipas – kau bayang kan hari kawen nanti pengantin pakai korset, inner, kain lining, baju pengantin. Mak aih tak ke panas berkepak lecak ketiak. Ha, time la ni para pengapit kene main peranan kipas kan si pengantin supaya ketiak tak berlecak. Hahahah.
  • Payung – in case lah pengantin kene berjalan ke luar rumah bawah terik matahari, pengapit kene ikut sambil payung kan okay? Jangan tinggal pengantin tu. Pengantin time ni la nak kontrol ayu, tak boleh buat keje pape. Konon la raja sehari.
  • Air minuman (botol) – paling kurang pun botol kecik pun tak pe asalkan ade air. Mane la tahu nanti pengantin tersedak ke gatal tekak ke haus ke. Kan haru orang duk bace akad nikah, pengantin perempuan terbatuk terkahak. Macam tak rela nak kawen pun ada.

2. Make sure pengantin nampak lawa

Ini tugas utama pengapit. Make sure baju pengantin terletak elok, make sure tudung dengan veil tak senget, make sure sampin tak terburai, make sure time duduk kain tak terselak dan sebagai kan. You get what I mean, kan? Kalau ade nampak slack sikit dekat pengantin perempuan ke lelaki ke, terus betul kan. Be proactive. Ecewah.

3. Jadi runner

Sorry to say but hari big day pengantin, korang lah antara orang yang paling busy sekali. Korang kene jadi runner untuk pengantin. Kot kot pengantin tertinggal IC dalam bilik, korang lah tukang kene ambik. Kot kot pengantin tertinggal phone dalam bilik, korang lah yang kene tolong carik kan. Kot kot lah katering bongok tak sedia kan pelayan, korang lah yang kene ceduk kan nasi, letak kan lauk. Kot kot lah orang nak mintak suruh tangkap kan gambar, korang lah yang jadi photographer bidan terjun.

tugas pengapit

Jangan jadi macam ni pulak >.<

4. Tenangkan pengantin

Tunggu pengantin lelaki, dieorang tak sampai-sampai pulak lagi. Emosi pulak pengantin perempuan dibuatnye. So, pengapit, please. Tolong tenangkan perasaan emosi pengantin sambil-sambil call pengantin lelaki tanye dieorang kat celah mane sekarang. Time akad nikah pulak, si pengantin perempuan nervous tak pepasal, korang jugak lah yang kene tenangkan perasaan dieorang. Tengok-tengok nanti habis majlis korang boleh apply keje jadi kaunselor kot. Make sure korang ingatkan pengantin supaya dieorang senyum selalu. Kekadang nervous sangat sampai lupe nak senyum.

5. Pegang duit hadiah tetamu

Biasa nya tetamu terus bagi duit pada ayah atau mak pengantin. Tapi ade jugak kawan-kawan pengantin yang nak bagi duit direct ke tangan pengantin. Macam aku cakap tadi, baju pengantin tak dek poket. Tak kan nak pegang memanjang pulak kan. So, korang pengapit, diamanahkan untuk memegang duit hadiah tetamu tu. Just make sure bile dah habis majlis, bagi balik semue duit yang dapat pada parents atau pengantin tu sendiri. Amanah tu. Berdosa kalau bawak balik. Heheheh.

6. Kene tahu flow majlis

Ini sangat penting. Kalau korang pengapit tak tahu flow majlis, habis blur macam tu je. Nanti nak tolong orang buat pape pun tak tahu. Jadi pengapit pun macam tak dek fungsi sama macam tak payah ade pengapit. So, make sure korang discuss dengan pengantin awal-awal ape flow majlis dan please please please communicate dengan family pengantin sekali. Sebabnye time ni pengantin dah blank, tak tahu nak buat pape. Dah jadi macam zombie pun ada.

So, para pengapit. korang adalah antara tulang belakang kejayaan sesebuah majlis perkahwinan. Make sure korang tahu ape tugas-tugas korang dan jangan nak syok sendiri di majlis perkahwinan orang. Waktu ni adalah hari besar dan hari bahagia pengantin, pengapit jangan over. :p Ok, next entry aku akan cerita the DOs and the DON’Ts bagi seorang pengapit. For now, chow~