4. Cerita Kain untuk Hantaran Tunang

Cerita haru pasal kain nikah aku. Aku dah tahu design ape nak buat untuk kawen nanti tapi al maklum lah, dua dua kepale tak betul, tak reti bab-bab kain ni. Mak aku duduk jauh nun sane. Mak mentua pulak asyik busy. So, time nak gi beli kain, aku pergi bertiga dengan kakak aku, aku dan tunang. Yang bongoknye aku ingat kakak aku ni reti la nak beli kain. Rupe-rupenye biol same macam aku dengan tunang. Pui betul.

Kiteorang bertiga mula mencari kain dekat Jalan TAR. Masuk sana, masuk sini. Tapi masuk area-area depan je la. Tak masuk sampai selit celah-celah mane entah. Sebab nye kakak aku cakap, kawan die penah beli and tempay baju kawen kat area-area tu. Time duduk mencari kain, dah berkenan dengan kain lelaki dekat GULATIS. Kain duchess jenis tebal. RM35 semeter. So, cari lah kain perempuan dekat kedai yang sama – GULATIS. Aku akan ingat nama brand ni sampai mati. Tahi betul.

Kisahnya masa pilih-pilih kain perempuan, saleswoman tu tunjuk beberapa kain. Aku berkenan kat 2 jenis kain ni – satu jenis harga RM38 satu lagi harga RM68. Aku siap belek majalah nak tunjuk design kat saleswoman tu nak tanya berapa meter kain kalau nak buat design macam tu. Saleswoman tu cakap 8 meter. Of course lah nak ambik kain murah. So, aku decide ambik kain yang murah harga RM38. Kakak aku cakap, nak selamat ambil 10 meter (noob nya kami).

kain nikah, hantaran tunang, hantaran kain, gulatis, white off, satin, plain

Kain nak buat untuk kawen

Bila dah siap gunting semue, turun lah ke bawah nak bayar, sekali tengok saleswoman tu cakap kain perempuan tu harga RM68 semeter. WTF??! Aku dengan kakak tanya balik lah dengan marah-marah. Kat atas cakap Rm38, bila nak bayar kate RM68. Last-last sebab dh gunting semue, terpaksa lah duit tunang aku melayang membayar harga kain tu. Bila keluar kedai, aku dah bengang, sumpah seranah saleswoman bongok tu. Huh.

Bulan lepas aku pergi carik tailor nak buat baju aku dengan baju tunang dan mak mentua aku dekat Medan MARA. Aku dah survey, ade aku bace blog bride to be cakap kedai Butik Umairah ok. So, kiteorang pergi lah tengok. Tapi, sebab kiteorang pergi hari Sabtu, owner die tak dek. Ade pekerja die je. Dah survey kat Umairah, kiteorang pergi survey lagi. Tak banyak kedai yang bukak hari tu. Sedih. Then, kiteorang pergi satu kedai lagi nama owner die Maiza. Yang tu, owner die pun ok jugak. Tapi, kiteorang tak booking terus, just survey je.

baju kahwin, dress kahwin, design baju kahwin

Ni lah contoh design baju untuk kawen aku. Sumber gambar Buddy Bead Soul

Next few weeks nye, kiteorang datang lagi kat Medan MARA tu sebab nak booking and nak tempah semue. Tunang berkenan nak buat dekat butik Umairah. Aku pulak berkenan nak buat dekat Maiza tu. So, kiteorang pergi la ke Umairah dulu. Owner die ada time tu. Alhamdullilah. Bile dah setel tang baju tunang aku, aku pun rase malas pulak nak pergi kedai Maiza. Last-last aku nak tempah kat Umairah jugak. Aku pun discuss dengan owner die, name Syarifah. Tang ni aku rase nak nanges gile-gile.

Kak Syarifah tu cakap, kain yang aku beli tu, tak sesuai untuk buat baju belah luar. Sebab kain die mudah pecah. Aku dah tersentap kejap. Die tanye beli kat mane, aku jawab GULATIS. Die cakap banyak customer die bawak kain dari Gulatis, kain yang tak sesuai. Orang-orang Gulatis suke rekemen kain mahal tapi tak sesuai. Aku tahan air mata. Kak Syarifah tanya lagi, berapa meter kain aku beli sebab nampak macam banyak, aku jawab 10 meter. Kak Syarifah tu terkejut sebab kalau design yang aku nak tu, just pakai 4 meter je. Akak tu cakap lagi, kain tu selalu nya kain orang kaye buat kain lining.

Aku terus terdiam. Sedih. Sedih gile. Aku baru je maafkan saleswoman tu sebab tipu aku pasal harga kain, sekali macam ni pulak kene. Aku dah tak boleh cakap pape dah time tu. Tekak perit tahan air mate depan bakal mak mentua. Lepas tu, mak mentua aku je yang cakap-cakap dengan Kak Syarifah. Pecahnye hati aku sebab kain mahal-mahal tapi guna nye untuk apa? Kain lining. Huaaaaaa~

Advertisements

3. Hantaran Tunang

Semalam aku dh review overall majlis tunang aku. Hari ni aku nak spesifik kan review aku untuk hantaran tunang belah perempuan dan lelaki. Ini adalah hantaran bajet versi ciput dan mengenyangkan. Hahahha. 

Hantaran dari belah aku ada 5 dulang. Aku bagi cookie Famous Amos 2 bag besar, kain untuk nikah, buah-buahan, pulut kuning dan kek.

hantaran tunang kain, kain, hantaran tunang, dulang cermin, cermin, dulang hantaran, tema biru

Ni hantaran utama belah aku. Kain untuk kawen. Untuk si dia. Leceh jugak nak cari kain untuk tunang aku ni. Demanding. Nak kain keras lah, tak nak kain lembik-lembik la. Pffttt~ Abaikan kain putih yang membaluti kain utama tu. Lupe nak cabut. Hahahaha.

hantaran kek, hantaran tunang, tunang, cermin, dulang cermin, dulang hantaran cermin

Ok, ni pulak hantaran kek. Mak aku bake kek ni malam sebelum majlis pukul 1 pagi lebih-lebih. Aku nak tolong bakar tapi mak aku hambat aku tidur. Dia kate nanti mate lebam tak lawa. Mak aku buat 2 perisa – kopi dengan chocolate. Buat bentuk bulat dan letak dalam bekas bulat tu.

hantaran tunang, hantaran cermin, dulang hantaran cermin, cermin, biru, tema biru, hantaran tunang famous amos, famous amos

Ni pulak famous amos. Kakak In aku sponsor.  Aku baru je berpakat dengan Angah aku nak cilok satu beg untuk makan sendiri. Tapi, kene marah dengan Kak In. Buruk perangai. Tsk tsk tsk.

hantaran tunang, hantaran pulut kuning, pulut kuning, kari ayam, hantaran dulang cermin, cermin

Ni pun mak yang masak. Pulut kuning dengan kari ayam. Sedap sedap sedap. Huhuhu. Bekas tu aku guna tupperware bulat kecik. 2 bekas letak pulut, 1 bekas letak kari ayam. Hiasan untuk hantaran, ehem semue aku buat. Patut lah buruk. T3T. Oh, satu lagi hantaran, aku bagi buah-buahan. Ade buah anggur, epal, pear dengan orange. Lepas tunang, aku baru terbace blog bride to be yang lain, die letak minyak pada buah tu nak bagi bersinar. Pui. Aku baru tahu.

Ni pulak hantaran tunang belah pihak laki bagi kat aku. Konon-konon kate nak bagi 3 hantaran. Tengok-tengok jadi 5 tambah dengan bunga sejambak dengan tepak sirih.

hantaran tunang cincin, cincin, tunang, tanda,

Ni hantaran utama. Cincin. White gold. Tak pernah-pernah seumur hidup aku pakai cincin, start je hari aku bertunang, aku dah kene pakai cincin sampai mati. Urgh.

hantaran kain, tunang, hantaran tunang kain, tema ungu, ungu, putih

Kain untuk kahwin nanti. Kain charmeuse satin. Cantik. Bersinar. Nampak mewah. Tapi tahi. Ini semue sebab kene tipu dengan saleswoman GULATIS yang ************* (aku pakai tekan je ni, tak de maksud terperinci). Lepas aku kene tipu gile babi ngan perempuan tu, aku selalu doa rezeki aku untuk kawen ni bertaambah-tambah. Nampak sangat la tak berdoa sebelum ni. Eh?

hantaran tunang, tepak sirih, tanda tunang

Ini pulak tepak sirih. Adat. Belah aku selambe tak main adat-adat. Hahahahhahaha. Last-last kene tegur dengan jiran kenapa tak dek hantaran sirih junjung. “Mak cik nak sponsor ke?” monolog dalaman ku berkata-kata. Monolog je lah. Tak cakap betul-betul pun. Menghormati orang tua kate kan.

hantaran tunang, tunang, hantaran ferrero rocher, hantaran chocolate, ungu

Ni pulak jenis hantaran yang aku paling suke. Makanan!! Muahahahha. Aku suka makan. Aku lagi suka makan dari suka tunang aku. Eh?

Ini je lah review hantaran tunang aku yang tak seberapa. Tengok-tengok balik, macam menyesal sikit tak buat grand sikit. Grand sikit ok, bukan grand banyak.

2. Review Majlis Bertunang

Disebabkan persiapan untuk perkahwinan satu pun tak buat lagi, so aku nak buat review pasal majlis tunang aku dulu. Aku baru je bertunang pada 17 Mac 2013 yang lepas. Ceyh ceyh ceyh, baru lah sangat kan. :p

Majlis tunang aku buat habis DIY dan sempoi gile. Hahahha. Aku pun tak bajet aku akan buat sesempoi ini. Asalnya tak nak bertunang pun, nak nikah terus. Tapi bakal mak mentua nak jugak datang rumah. So, buat lah majlis sikit, secara kecil-kecilan.

bakal isteri

Ini bakal pengantin perempuan yang pemalu a.k.a aku.

bakal suami

Ini pulak bakal suami bermuka excited.

mini pelamin diy

Hahaha. Ni pulak mini pelamin (tak dek lah pelamin sangat).

1. Baju Tunang

Aku punya pakaian sempoi je. Baju kurung moden warna pink. Beli dekat PKNS Shah Alam dengan harga RM180 selepas diskaun RM10. Aku bukan seorang yang pandai berbargain.

Tunang pulak pakai kemeja lengan panjang warna soft pink brand Uniqlo berharga RM60. Punya lah susah nak cari baju untuk tunang aku ni sebab badan die kecik. -___-“


2. Hantaran

Aku dengan tunang selamba decide nak buat hantaran 3 balas 5. Versi orang nak berjimatlah kate kan. Hantaran aku untuk die:

1. Kain untuk baju nikah – Ade drama pasal kain ni. Later aku cerita dekat next entry.

2. Cookies Famous Amos 2 bag besar – Kakak sponsor.

3. Buah- buahan – Kakak dan abang sponsor.

4. Cupcake – Mak buat.

5. Pulut kuning dan kari ayam – Mak buat.

Hiasan untuk hantaran, aku recycle bunga-bunga lama mak plus bunga biru dan putih yang baru beli 3 hari before majlis. Bersengkang mata jugak nak susun dan gam bunga-bunga tu. Bekas hantaran pulak aku guna cermin. Konon-konon ambil inspirasi dari blogger Intanorazam.

Hantaran die untuk aku:

1. Cincin

2. Kain untuk baju nikah

3. Ferrero rocher

+ Tepak sirih sebagai tanda dan bunga ros merah fresh sejambak.


3. Make up 

Hal make up aku serahkan pada kakak aku yang sulung. Aku ni jenis tak suke bermake up. So, hari aku tunang tu, pakai make up pun tak nampak macam pakai make up. Kakak aku nak pakaikan eye liner pun, aku terjerit-jerit tak nak.


4. Pelamin

Mini pelamin tu totally DIY. 😀 Mak beli kain jersey warna ungu gelap, harga murah je RM4 semeter. So, mak beli 4 atau 5 meter (tak ingat dah) bidang 60. Yang putih tu pulak, langsir warna putih cream yang memang dah ada kat rumah.

Bunga yang berjelujur kat atas langsir tu, semua bunga-bunga lama mak. Recycle. 2 hari before majlis, jenuh aku dengan mak susun-susun bunga dan gam kan supaya jadi bentuk macam kat atas tu.

Alas tempat aku duduk pulak, mak yang buat kan. Mak beli kain baldu warna biru tua dan renda emas. Mak jahit kain baldu tu malam sebelum majlis. Yang paling tak tahan, mak aku jahit renda emas dekat tepi alas duduk tu, pagi majlis, sebelum orang datang. Mak aku memang power. :p


5. Cincin

Cincin tanda untuk aku, kiteorang pilih yang simple je. Niat hati nak buat cincin ni untuk bertunang dan nikah sekaligus. Tapi, last-last, nikah nanti ada cincin lain jugak. 😀


6. Kenduri

Kenduri pulak ayah support full. Buat makan sikit-sikit je sebab tak jemput orang ramai pun. Just ajak saudara-saudara dekat, jiran dan orang surau je. Yang tukang masak pun, mak saudara. Banyak jimat kat situ.

Over all, aku suka dengan majlis bertunang aku, kecuali satu. Aku kene basuh periuk lepas majlis habis. -____-” Hahahaha. Oh and, tipu lah kalau aku cakap, aku tak nak majlis grand-grand macam orang lain buat. Ade pelamin mahal, ade doorgift, ade kad undangan, hantaran mahal-mahal, official photographer, official videographer bla bla bla bla. Tapi memandangkan bajet aku pun tak dek, so tak boleh lah nak buat. Still, aku tetap bersyukur dengan ape yang ade.

Anyway, ni total lost untuk majlis bertunang aku (yang pakai duit aku dan tunang sahaja tak termasuk sponsor).

1. Baju tunang (Lelaki dan Perempuan) RM 240
2. Hantaran + decoration untuk hantaran + cermin dulang hantaran (Lelaki dan Perempuan) +- RM1000 (spoil dekat kain)
4. Cincin RM700
TOTAL LOST RM1940

Ok. that’s it review pasal tunang. Jumpa di entry yang akan datang.